Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με ασκήσεις στην τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ




Ρεπορτάζ: Hellas Journal

Απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας δίνει Κύπρος και Ελλάδα με μια ακόμη άσκηση Έρευνας και Διάσωσης.

Την ώρα που η Τουρκία μέσω Ναυτικών οδηγιών (Navtex) ανακοινώνει πως προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνες σε οικόπεδα που ήδη είχαν απασχολήσει το προηγούμενο διάστημα με προκλητικές κινήσεις, η Κύπρος που έχει δείξει την πυγμή της ως συγκροτημένο κράτος- δικαίου, στέλνει ένα επιπλέον μήνυμα κι αυτό είναι πως προχωρά ακάθεκτη στο σχέδιό της να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον μια από τις βασικές δυνάμεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το Hellas Journal, είχε αναφερθεί εκτενώς στις προσπάθειες και στο σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας να μετατραπεί σταδιακά σε μια ισχυρή ναυτική -και όχι μόνο- δύναμη στην περιοχή.

Σ’ αυτή την προσπάθεια αρωγός έχει σταθεί φυσικά η Ελλάδα η οποία με την ευκαιρία της παρουσίας της στη Unifil, προχωρά σε ασκήσεις- εκπαιδεύσεις με τους Κύπριους συναδέλφους τους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο υπήρξε ακόμη μια άσκηση πριν από λίγες ώρες η Ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς πήρε μέρος σε κοινή διμερή άσκηση Έρευνας και διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ-03/18» η οποία πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή Νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της Κύπρου στην άσκηση πήρε μέρος ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς.

Το Σενάριο που ενοχλεί την Άγκυρα και το Ψευδοκράτος

Τα ενωμένα αποφασισμένα χέρια Ελλάδας και Κύπρου, φαίνεται πως σφίγγουν την Άγκυρα καθώς το σενάριο της άσκησης ανάμεσα στις δυο χώρες αφορούσε «Ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα» και μάλιστα αυτό είχε συμβεί σε πλοία- πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών δυνάμεων που πήραν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Λάρνακας σε πλήρη συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Αυτή η αποστολή είχε προγραμματιστεί ανάμεσα στις δυο χώρες και δεν αποτελεί κάτι έκτακτο, είναι ενταγμένη σ’ έναν μακρύ κατάλογο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που στόχο έχουν την περαιτέρω ενδυνάμωση των Κυπριακών δυνάμεων. Οι περισσότερες εξ αυτών των ασκήσεων γίνονται και θα πραγματοποιούνται με πλοία του Ελληνικού στόλου που συνεχώς ξεπερνούν το κλειστό Αιγαίο και συμμετέχουν σε διεθνείς αποστολές και όχι μόνο.

Στο μικροσκόπιο των επιτελείων οι κινήσεις του “Πορθητή”: Ετοιμότητα για άμεση απάντηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: