Εκτενή ανάλυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου έκανε στο AJC o Νίκος Χριστοδουλίδης




Σε μια εκτενή ανάλυση της γεωστρατηγικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προοπτικές και τις προκλήσεις στην περιοχή, αλλά και την πρόθεση για ενίσχυση των περιφερειακών σχέσεων, μέσω της σταδιακής αναβάθμισης και επέκτασης των τριμερών συναντήσεων, προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε πλήθος διπλωματών, κοινοτικών αξιωματούχων και εκπροσώπων του Τύπου, σε ημερίδα που διοργάνωσε για το θέμα το America Jewish Commitee (AJC) Transatlantic Institute στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός εξωτερικών εξήγησε ότι “η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ καθώς και οι άριστες και μακροχρόνιες σχέσεις της με τους γείτονές της είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της σημασίας του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου”. Σημείωσε ότι “ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων καθιστά την Κύπρο φυσική γέφυρα που μπορεί να είναι καταλυτική για την οικοδόμηση θετικής ατζέντας μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής”. Τόνισε μάλιστα ότι “αυτή η θετική ατζέντα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η περιοχή μας και η ΕΕ”.

Ο Υπουργός στην ομιλία του επικεντρώθηκε κυρίως σε τρεις που αποτελούν “μερικούς από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου”: την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, της ενεργειακής ασφάλειας και της αντιτρομοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή σταθερότητα, ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό και τις προκλήσεις που πρέπει να επιλύσει η Ένωση και η διεθνής κοινότητα ειδικά σε ό,τι αφορά τα γενεσιουργά του αίτια.

“Αναγνωρίζοντας τη σημασία της περιφερειακής σταθερότητας, η Κύπρος έχει συνεργαστεί με την Ελλάδα και άλλες στην περιοχή, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τους Παλαιστινίους, για τη δημιουργία μηχανισμών τριμερούς συνεργασίας”, είπε. “Έχω την τύχη να δω από πρώτο χέρι τη γένεση και την εξέλιξη των τριμερών από την πρώτη σύνοδο κορυφής με την Αίγυπτο στο Κάιρο το 2014 έως την πιο πρόσφατη, τον Μάιο, με το Ισραήλ στη Λευκωσία”, σημείωσε. “Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρώτες διμερείς μου επισκέψεις κατά την ανάληψη καθηκόντων τον Μάρτιο του 2018 ως υπουργός Εξωτερικών ήταν στις χώρες της άμεσης περιοχής: Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Αίγυπτος, ακολουθούμενη από τη Σαουδική Αραβία και πρόσφατα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα”, υπενθύμισε ο Υπουργός.

“Αυτός ο καινοτόμος τριμερής μηχανισμός είναι πλέον συνηθισμένος και οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δημιουργώντας και διευκολύνοντας τις συνέργειες σε ένα ευρύ φάσμα τομέων: από την οικονομική συνεργασία έως τον πολιτισμό και την εκπαίδευση”, σημείωσε.

“Επί του παρόντος, προετοιμάζονται για τριμερή συμφωνία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στην Κρήτη, και τον Δεκέμβριο με το Ισραήλ στη Μπερσέμπα”, ενημέρωσε ο Υπουργός.

“Οι βασικές αρχές της τριμερούς συνεργασίας είναι ότι δεν είναι ούτε αποκλειστικές ούτε αποκλειστικές ούτε κατευθύνονται σε καμία τρίτη χώρα αλλά αποτελούν μέσο προώθησης της συνεργασίας και εδώ είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι από τη φύση τους δεν υπάρχει ένα πλαίσιο `ενιαίου μεγέθους για όλους`, αλλά διαμορφώνονται και εξελίσσονται σε τομείς όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης της τριμερούς μορφής με την προσέλκυση πρόσθετων εταίρων σε συγκεκριμένα πεδία”. “Για παράδειγμα, η Κύπρος-Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν διευρύνει τις συνομιλίες τους για να συμπεριλάβουν την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συζητήσεις μας για συνεργασία σε θέματα που αφορούν την ενέργεια”, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι επίσης ένας από τους πυλώνες των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας, άνοιξε νέους ορίζοντες στις διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

“Ουσιαστικά, οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στις χώρες μας επαρκή και σταθερή ροή ενέργειας και φυσικό αέριο σε προσιτές τιμές και να συμβάλλουν στη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε ένα χώρο βιώσιμης και ισορροπημένης οικονομικής ανάπτυξης”, τόνισε.

“Ίσως το σημαντικότερο βήμα έγινε με τη σύναψη τριών Συμφωνιών – με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο – που οριοθετούν τις αντίστοιχες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας”, επεσήμανε ο Ν.Χριστοδουλίδης.

“Η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας, με συμφωνία, δημιούργησε μια νέα περιφερειακή δυναμική: πρώτον, δημιούργησε μεγαλύτερη διαφάνεια βάσει του διεθνούς δικαίου, δεύτερον, δημιούργησε μια νέα οικονομική δομή συνόρων και τρίτον, και ίσως το σημαντικότερο, δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο διαλόγου γύρω από έναν συγκεκριμένο κοινό στόχο – αυτό το νέο διπλωματικό πλαίσιο ήταν το φυσικό βήμα προς την κατεύθυνση των μηχανισμών τριμερούς συνεργασίας”, εξήγησε αναλυτικά.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι το πλαίσιο αυτό δημιούργησε την αναγκαία νομική και θεσμική δομή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που θα μπορούσε να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο/Βρυξέλλες
17/07/2018 12:57

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: