Εκτελεστές συμμοριών στο Μεξικό δολοφόνησαν 11.241 ανθρώπους μέσα σε έξι μήνες




Οι συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά βρίσκονται πίσω από τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό και διέπραξαν ήδη πάνω από 11.000 το πρώτο εξάμηνο του 2018, κατά στοιχεία που δημοσιοποίησε μια μη κυβερνητική οργάνωση, κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό ρεκόρ».
Ήδη «η περασμένη χρονιά ήταν η χειρότερη στα χρονικά» ως προς τη βία των καρτέλ των ναρκωτικών, υπενθύμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σαντιάγο Ροέλ, ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Semáforo Delictivo, που εκπονεί μελέτες για θέματα δημόσιας ασφάλειας, συνδυάζοντας στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι αρχές με έρευνες στο διαδίκτυο και δεδομένα που συγκεντρώνουν εταιρείες συμβούλων.
Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2018, διαπράχθηκαν συνολικά 15.973 ανθρωποκτονίες από πρόθεση στο Μεξικό, έναντι 13.503 το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο πάντως δεν διευκρινίζει πόσοι από τους φόνους αυτούς συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.
Από αυτές τις σχεδόν 16.000 ανθρωποκτονίες, οι πληρωμένοι φονιάδες των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά διέπραξαν τις 11.241, όπως υποδεικνύει η έρευνα της ΜΚΟ.
Το πρώτο εξάμηνο του 2018, άρχισαν να διενεργούνται 13.738 έρευνες για ανθρωποκτονίες.
Ο αριθμός αυτός σηματοδοτεί μια αύξηση 28% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν είχαν καταγραφεί 8.791 ανθρωποκτονίες, εξήγησε ο Ροέλ, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για «ιστορικό ρεκόρ».
«Όλο αυτό το λουτρό αίματος, όλες αυτές οι ανθρωποκτονίες, συνδέονται με τα ναρκωτικά (…) με συγκρούσεις ανάμεσα στις μαφιόζικες οργανώσεις που διακινούν ναρκωτικά» και συγκρούονται για τον έλεγχο εδαφών, συμπλήρωσε ο Ροέλ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις άλλες παράνομες δραστηριότητες των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, όπως είναι οι κλοπές καυσίμων, οι απαγωγές, η εμπορία ανθρώπων ή οι εκβιάσεις.
Η Πολιτεία Γουαναχουάτο (κεντρικό Μεξικό), στην οποία εδρεύουν πολλές μεξικανικές βιομηχανίες κυρίως στραμμένες στις εξαγωγές, και η οποία αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των ξένων τουριστών, έχει μετατραπεί σε θέατρο των πιο φονικών συγκρούσεων μεταξύ των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, με 1.241 φόνους την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, σύμφωνα με τη Semáforo Delictivo.
Την ακολούθησαν η πολύ τουριστική Πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια (βορειοδυτικά), η Γκερέρο (νότια), η Μιτσοακάν (δυτικά) και η Βερακρούς (ανατολικά).
Διαβόητα καρτέλ, όπως το Νέα Γενιά του Χαλίσκο, το Σιναλόα και το Λος Σέτας δρουν στην Πολιτεία Γουαναχουάτο, όπου πρόσφατα δολοφονήθηκαν πολλοί αστυνομικοί.
Κατά τα στοιχεία της ΜΚΟ, το πρώτο εξάμηνο του 2018 καταγράφηκε αύξηση των ανθρωποκτονιών (+15%), αλλά και των γυναικοκτονιών (+11%), ενώ οι απαγωγές μειώθηκαν (-18%).
Από τα τέλη του 2006 —όταν η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωνε πως κήρυττε τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τα καρτέλ— μέχρι και σήμερα πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό, κατά τα κυβερνητικά στοιχεία.

25/07/2018 07:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μεξικό, Μεξικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: