Δύο ακόμη Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα: Επιδρομή της ισραηλινής αστυνομίας σε τέμενος




Δύο Παλαιστίνιοι, 14 και 43 ετών, σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινά πυρά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, ενώ ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο ναό του Ισλάμ, έπειτα από συγκρούσεις που ξέσπασαν, προβαίνοντας σε συλλήψεις.

Στη Γάζα, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις κατά μήκος των συνόρων, ένας 14χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυρά, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Το άλλο θύμα, ο 43χρονος Χάζι Αμπού Μουσταφά, σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι, ανατολικά της Καν Γιουνές, στο νότιο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πυροβόλησε για να αποτρέψει τους διαδηλωτές που προσέγγιζαν το φράκτη.

Σε τουλάχιστον 155 ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά και σε περισσότερους από 4.000 οι τραυματίες από σφαίρες μετά τις 30 Μαρτίου, όταν και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις για την πορεία της Μεγάλης Επιστροφής. Το ίδιο διάστημα 1 Ισραηλινός στρατιώτης έχει χάσει τη ζωή του από Παλαιστίνιο σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

Παράλληλα σήμερα, στην Ιερουσαλήμ ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν επιδρομή στο τέμενος αλ Άκσα, προχωρώντας σε συλλήψεις σε καταδίωξη νεαρών, οι οποίοι σύμφωνα με το στρατό, πετούσαν πέτρες και βεγγαλικά εν μέσω συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις έξω από το τέμενος.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε ότι οι στρατιώτες εστάλλησαν μέσα στο ναό αφού οι ύποπτοι οχυρώθηκαν μέσα, δραπετεύοντας από τις συγκρούσεις.

Δεν υπήρξε κάποια αναφορά για βιαιοπραγίες εντός του τεμένους. Στους προσκυνητές άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας τους επιτράπηκε η έξοδος μετά τον έλεγχο τους, ανέφεραν οι ίδιοι.

Αυτόπτες μάρτυρες αργότερα είδαν περίπου 20 νεαρούς να συλλαμβάνονται από την αστυνομία, προσθέτοντας ότι οι προσευχές στο τέμενος έπειτα συνεχίστηκαν.

Η αστυνομία έκανε λόγο για 24 συλλήψεις, ενώ 4 ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στις συμπλοκές.

Οι μουσουλμανικές αρχές δήλωσαν ότι δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα δακρυγόνα των ισραηλινών δυνάμεων.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη χθες ένας Παλαιστίνιος έφηβος εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι σκοτώνοντας έναν Εβραίο έποικο, τραυματίζοντας δύο ακόμη, πριν πέσει νεκρός από πυρά.

Περισσότερες εξωτερικές ειδήσεις

27/07/2018 21:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Γάζα, Παλαιστίνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: