Δοξολογία για την εορτή της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας: Επίσκεψη στο Ελληνικό Κολέγιο




ΒΟΣΤΩΝΗ – Δοξολογία για την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος εντός της μεγάλης αιθούσης των συνεδριάσεων στο ξενοδοχείο Boston Marriott Copley Place, όπου λαμβάνει χώρα η 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση.

Ακολούθησε εορταστικό μουσικό πρόγραμμα με ύμνους και πατριωτικά τραγούδια του αμερικανικού ρεπερτορίου, το οποίο διοργάνωσε και εκτέλεσε η χορωδία του Συνδέσμου Ελληνορθόδοξων Μουσικών και μουσικό σύνολο πνευστών με την ονομασία Boston Brass. Οι σύνεδροι της Κληρικολαϊκής και της Φιλοπτώχου αναμένεται να συμμετάσχουν απόψε στις διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις και να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα.

Οι εργασίες της Κληρικολαϊκής και της Φιλοπτώχου συνεχίστηκαν και σήμερα με κύρια χαρακτηριστικά τις συνεδριάσεις των επιτροπών οικονομικών το πρωί, και διοικητικών θεμάτων το απόγευμα. Η Επιτροπή Οικονομικών ασχολήθηκε με την διαμόρφωση και έγκριση του προϋπολογισμού για τα οικονομικά έτη 2019-2020. Κύριο θέμα των σημερινών συζητήσεων ήταν πρόταση προσθέσεως στον προϋπολογισμό του ποσού ενός εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως ως συνεισφορά ενισχύσεως του συνταξιοδοτικού προγράμματος της Αρχιεπισκοπής στο οποίο συμμετέχουν οι κληρικοί, και εθελοντικά οι λαϊκοί υπάλληλοί της. Ο προϋπολογισμός θα παρουσιαστεί αύριο στη Γενική Συνέλευση των συνέδρων προς έγκριση.

Εξάλλου η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών ξεκίνησε με το καθιερωμένο πρόγευμα εργασίας της Φιλοπτώχου και συνέχισε με τις εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως. Μέρος των εργασιών αυτών παρακολούθησαν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, οι Μητροπολίται της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.

Κατά την διάρκεια της ημέρας και εν όψει της Γενικής Συνελεύσεως της Κληρικολαϊκής αύριο, πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές και παράλληλες εργασίες των διαφόρων οργανισμών, επιτροπών και τμημάτων της Αρχιεπισκοπής και εκπαιδευτικά-πληροφοριακά σεμινάρια και παρουσιάσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι εξής: Λογίας, οικονομικής επιστασίας και εσωτερικής ιεραποστολής, Θρησκευτικής Παιδείας, Ελληνικής Παιδείας, Διορθοδόξων και Οικουμενικών Σχέσεων, θεμάτων Γάμου και Οικογενείας, και Νεολαίας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της Αδελφότητος Πρεσβυτερών και του Συνδέσμου Ελληνορθόδοξων Μουσικών. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν δύο σεμινάρια-ανοιχτές συζητήσεις το ένα για θέματα νεολαίας και προστασίας των παιδιών και το άλλο για τις προκλήσεις της εκκλησιαστικής διακονίας. Αργά το απόγευμα το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα πραγματοποίησε την καθιερωμένη δεξίωση.

Στο Ελληνικό Κολέγιο Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού

Οι σύνεδροι της Κληρικολαϊκής και της Εθνικής Φιλοπτώχου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018 το Ελληνικό Κολέγιο και Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από το κέντρο της Βοστώνης στη περίοπτη θέση και περιοχή του Brookline. Η μετάβαση έγινε με ναυλωμένα λεωφορεία το πρωί για τους συνέδρους της Φιλόπτωχου και το μεσημέρι για τους συνέδρους της Κληρικολαϊκής. Περιηγήθηκαν στο campus και τους άλλους χώρους της Σχολής, στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού και γευμάτισαν σε εξωτερικό προστατευόμενο χώρο. Η διοίκηση και οι καθηγητές της Σχολής παρουσίασαν στους επισκέπτες το έργο, τα προγράμματα και τις ευκαιρίες που παρέχονται στους φοιτητές.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος ετέλεσε τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου πίσω από το παρεκκλήσιο της Σχολής παρουσία Μητροπολιτών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και των εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Απόστολου και Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου.

Νωρίτερα το πρωί είχε λάβει χώρα η πρώτη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών, το πρόγευμα του Συνδέσμου Κληρικών και των Συνταξιούχων κληρικών και το απόγευμα εργασίες της Φιλοπτώχου.

Η διοργανωτική επιτροπή της Κληρικολαϊκής υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτου Μεθοδίου και την ηγεσία των συμπροέδρων της επιτροπής Μιχαήλ Σοφοκλέους και Peter Bassett διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το βράδυ της Τρίτης 3 Ιουλίου, πολιτιστική εκδήλωση-μουσική συναυλία με το Ελληνικό Μουσικό Σύνολο της Βοστώνης. Προηγήθηκε δεξίωση και το πρόγραμμα που ακολούθησε περιελάμβανε μουσικές επιλογές των μεγάλων Ελλήνων συνθέτων και ποιητών, του Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Σεφέρη, Ελύτη, Γκάτσου κτλπ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: