Αβάσιμες έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις αγωγές για το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο




Πέντε χρόνια μετά την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων στις Κυπριακές Τράπεζες, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε αγωγές για αποζημίωση που είχαν καταχωρήσει ιδιώτες και εταιρείες.

Οι ενάγοντες είχαν είχαν επικαλεστεί παράνομες ενέργειες από μέρους οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε παράνομη συμπεριφορά από θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σχέση με τον ισχυρισμό των εναγόντων ότι υπέστησαν δυσμενή διάκριση σε σχέση με τους καταθέτες με ποσά άνω και κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι πρόκειται για διαφορετικές καταστάσεις, μη συγκρίσιμες μεταξύ τους, οπότε δεν μπορεί να διαπιστωθεί οποιαδήποτε αθέμιτη διάκριση.

Επίσης απέρριψε το επιχείρημα ότι υπήρξε δυσμενής διάκριση σε βάρος των καταθετών των τραπεζών στην Κύπρο σε σύγκριση με τους καταθέτες των τραπεζών στην Ελλάδα αναφέροντας ότι ο σκοπός της μη μεταφοράς των επιπτώσεων στο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα δικαιολογούσε τη διαφορετική μεταχείρισή.

Εξ άλλου, απέρριψε το παράπονο για την πώληση των καταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι αποσκοπούσε στη μη μεταφορά της κρίσης στην Ελλάδα και ότι η διαδικασία πώλησης έγινε με διαφανείς διαδικασίες.

Αποφάσισε επίσης ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως υπέρμετρη και ανεπίτρεπτη επέμβαση στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, δεδομένου ότι τα μέτρα που λήφθηκαν αποσκοπούσαν στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί μέσα σε δύο μήνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
14/07/2018 13:30

“Για την θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποφασίζει μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας” λέει ο εκπρόσωπός της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: