Άθλια πρόκληση Ερντογάν από τα κατεχόμενα: Η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση της Τουρκίας




Με αναφορές στα θέματα Ενέργειας αλλά και στο Κυπριακό ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησαν κοινή διάσκεψη Τύπου, γύρω στις 21.45, χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις. Αμέσως μετά ο Τούρκος Πρόεδρος έφυγε από το παράνομο «προεδρικό».

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση της Τουρκίας, αφήνοντας ξεκάθαρα πλέον να εννοηθεί ότι δεν είναι έτοιμος για δίκαιη λύση, αντίθετα επιδιώκει τον έλεγχο όλης της Κύπρου.

Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους βασίζονται στην ειλικρίνεια, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη μεταξύ τους συνεργασία, λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως οι Τ/κ έχουν ανάγκη τη στήριξη της Τουρκίας, καθώς “είναι άδικα απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα”, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το κλίμα συνεργασίας θα διευρυνθεί.

Επανέλαβε τη θέση του ότι η μεταφορά των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένων αυτών της Κύπρου, μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη όχι μόνο είναι το οικονομικά λογικό και θα δημιουργήσει μια αντίληψη συνεργασίας στην περιοχή. Δυστυχώς, είπε, “η ε/κ διοίκηση”, κατά την έκφρασή του, διατηρεί μια στάση που απέχει από τη συνεργασία και τον διαμοιρασμό. Δεν πρόκειται, συνέχισε, ως «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, με την στήριξη της Τουρκίας να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους στην ανατολική Μεσόγειο.

Για την επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ, στις 23 Ιουλίου, όπως ανέφερε, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι θα της εκφράσει την ετοιμότητά του για μια δίκαιη λύση, ώστε όλοι να ζουν με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία στο νησί και να μοιράζονται την ευμάρεια. «Ελπίζουμε ότι και η ε/κ πλευρά θα είναι σε θέση να συμβάλει σε μια λύση για δίκαιο διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου», ανέφερε.

‘Ημασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των Τ/κ, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έκανε αναφορά σε «νερό της ζωής» που το θεωρεί ως ένα μεγάλο βήμα ώστε να αποκτήσουν στρατηγική θέση οι Τ/κ, σημειώνοντας πως το βήμα σε αυτό το θέμα συνέβαλε στην οικονομία τους.

Πρώτος τους στόχος, πρόσθεσε, είναι την επόμενη περίοδο να μετατραπεί το ψευδοκράτος σε πόλο έλξης στην ανατολική Μεσόγειο και να διπλασιασθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα. Σήμερα, είπε, συζήτησαν με τον κ. Ακιντζί διάφορα θέματα και αξιολόγησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ συζήτησε (αυτά τα θέματα) και με τον παράνομο «πρωθυπουργό» Ερχιουρμάν και την «κυβέρνηση».

« Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Σκοπός μας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Τα τελευταία 50 χρόνια καταβάλαμε κάθε προσπάθεια. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές μας, η διαδικασία που στόχευε σε μια περιεκτική λύση στο νησί τέλειωσε με το μη αποτέλεσμα στη Διάσκεψη για την Κύπρο ένα χρόνο πριν”, ανέφερε.

“Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και δεν είναι υπέρ του διαμοιρασμού της πολιτικής εξουσίας με τους Τ/κ για τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας. Εδώ και έναν χρόνο αυτή η νοοτροπία δεν άλλαξε καθόλου», σημείωσε.

Πλέον, είπε, κανείς δεν πρέπει να είναι αβέβαιος για το ότι οι Ε/κ δεν σκέφτονται ένα κοινό μέλλον με τους Τ/κ.

Σε εξέλιξη η συνάντηση Ερντογάν με τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί στο παράνομο «Προεδρικό»

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
10/07/2018 22:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: