Ας το καταλάβει ο ΟΗΕ: Το κλειδί του Κυπριακού το κρατά ο Ερντογάν και όχι ο Ακιντζί…




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Την αναγκαιότητα για διαφορετική προσέγγιση κάθε νέας πρωτοβουλίας που θα ξεκινήσει για την  επίλυση του Κυπριακού  αναδεικνύει το γεγονός ότι ο ΟΗΕ και παλι σπαταλά τον χρόνο του με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζι ο οποίος οπως αποδείχθηκε και πέρυσι το καλοκαίρι στο Κραν Μοντανά, δεν είναι παρά «υποχείριο» της Αγκυρας.

Κάθε νεα πρωτοβουλια για την επίλυση του Κυπριακού  θα πρεπει να εχει αφετηρία την Άγκυρα, καθως ο Ταγιπ Ερντογαν κρατά το κλειδί της λυσης  του προβλήματος και όχι ο Μουσταφά Ακιντζι ο οποίος πλεον δεν εχει καν την αποδοχή  στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Οσο ο Ταγιπ Ερντογαν γυρίζει την πλάτη στον ΟΗΕ και στους απεσταλμένους του και τους παραπεμπει στον ανύπαρκτο …Ακιντζι, σημαίνει ότι η Άγκυρα δεν εχει διάθεση για να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και αυτό οφείλει η ελληνοκυπριακή πλευρά να το εξηγήσει πειστικά στον ΟΗΕ. Η εμπειρία εγκλωβισμού  σε συνομιλίες και σε δομημένη διαδικασία του Κυπριακού, βασισμένοι στις «δεσμευσεις» Ακιντζι, οδηγεί πάντοτε σε επικίνδυνα αδιέξοδα, στα οποία μαλιστα η τουρκική πλευρά επιζητά να γίνει το blame game εις βάρος της ..Λευκωσίας .

Η Τζέιν Χολ Λουτ,  προσωρινή σύμβουλος του  Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αντικαθιστώντας τον ανεκδιήγητο Εσπεν Άιντε έφθασε στο νησι για την πρωτη διερευνητική επαφή με τον πρόεδρο Νικο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μ.Ακιντζι ώστε να διαπιστώσει εάν και υπό ποιες συνθήκες μπορει να  δρομολογηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κ. Λουτ αντι να επιδιώξει να επισκεφθεί την Αγκυρα, που βρισκεται το κλειδί για την λυση του Κυπριακού επέλεξε να συνομιλήσει  με τον κ. Ακιντζι με την όση αξιοπιστία του εχει απομείνει, καθώς είναι προφανες ότι ο κατπχικός ηγέτης Ακιντζι απλώς μεταφέρει  και μάλιστα όχι πάντοτε αξιόπιστα την θεση και τι διαθέσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Λουτ δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να συναντηθεί εστω και  ατύπως με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ σαβουσογλου, οποίος λίγη ωρα μετα την αποχώρηση της από το γραφείο του κ. Ακιντζι, ειχε συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη.

Εξαλλου ότι κι αν εχει συζητήσει η εκπρόσωπος του ΟΗΕ  με τον κ. Ακιντζι, δεν θα εχει μεγαλη σημασία, καθως η «γραμμη» θα βγει  σήμερα μετα την κοινή συναντηση των αρχηγών των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων υπό τον κ. Τσαβούσογλου.

Ο κ. Ακιντζι σε δηλωση του επανήλθε στα γνωστά, να ζητά συνομιλιες με καταληκτικό χρονοδιάγραμμα, και να επικαλείται το «έγγραφο Γκουτιερες» της 30ης Ιουνίου 2017, παραβλέποντας φυσικά το επόμενο και τελικό έγγραφο Γκουτιερες που πρότεινε και την κατάργηση των Εγγυήσεων.

Εάν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση της Τουρκίας ότι είναι  έτοιμη να αποδεχθεί ως αφετηρία  την κατάργηση των Εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων , είναι  προφανες ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Και την απαντηση στο ερώτημα αυτό σαφώς δεν μπορεί να την δώσει ο κ. Ακιντζι.

Το επόμενο διάστημα θα είναι  περίοδος δύσκολης δοκιμασίας για όλους τους παίκτες  του Κυπριακού, καθως ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά κανονικά, ενώ και η Τουρκία ετοιμάζεται να ανοίξει τον «χορό» των δικών της γεωτρήσεων στην Ανατολική  Μεσόγειο. Κινήσεις που εκ των πραγμάτων ανεβάζουν την «θερμοκρασία» στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η αλήθεια δεν χρειάζεται “φτιασίδια”: Η Κύπρος θυσιάστηκε για τα σχέδια του Κίσιγκερ

Κεκλεισμένων των θυρών το δείπνο Ακιντζί και Τσαβούσογλου: “Αποχώρησαν” οι δημοσιογράφοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: