Απορρίψτε το “γλωσσάρι”, λέει η “Πρωτοβουλία για την Ελεύθερη Έκφραση” στην ΕΣΚ




Η “Πρωτοβουλία για την Ελευθερία Έκφρασης”, σε σημερινή ανακοίνωση της, καλεί το Δ.Σ. της ΕΣΚ όπως συγκαλέσει άμεσα έκτακτη συνεδρία, ώστε να κινηθούν εντός των επόμενων ημερών οι διαδικασίες, όπως συνέστησε ο επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ανδρέας Καννάουρος, «για επίσημη απόρριψη και επιστροφή του «Γλωσσαρίου» στον ΟΑΣΕ, ως απαράδεκτου».

«Με μεγάλη απογοήτευση διαβάσαμε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, μέσω της οποίας αποστασιοποιείται μεν από το «Γλωσσάρι», το οποίο προκάλεσε την οργή της κυπριακής κοινωνίας, χωρίς όμως να το απορρίπτει. Αντίθετα συνεχίζει να το θεωρεί χρήσιμο εργαλείο και αγνοεί την έκκληση 170 και πλέον δημοσιογράφων, που ζητούν όπως, ως θεματοφύλακας της ελευθερίας έκφρασης, καταγγέλλει ως επικίνδυνη και απαράδεκτη κάθε προσπάθεια παρέμβασης σε αυτό το πανανθρώπινο δημοκρατικό δικαίωμα. Κάτι που επιχειρήθηκε με το «Γλωσσάρι», το οποίο η ηγεσία της ΕΣΚ όχι μόνο ευνοούσε αλλά και συνέβαλε στη δημιουργία του δια του Γ.Γ του Δ.Σ.», προσθέτει.

Η Πρωτοβουλία καλεί το Δ.Σ. της ΕΣΚ να προβεί σε καταγγελία του ΟΑΣΕ στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και τη Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων, για προκλητική παρέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Με αυτές τις κινήσεις θα υποχρεωθεί ο ΟΑΣΕ να αποσύρει το «Γλωσσάρι», με αποτέλεσμα να απολέσει το δικαίωμα που του εδόθη από την ΕΣΚ, να το χρησιμοποιεί ως επίσημο έγγραφο, μετά από δήθεν κοινή συμφωνία κι αποδοχή από τους Κύπριους δημοσιογράφους. Σε περίπτωση που το Δ.Σ. της ΕΣΚ δεν προβεί σε αυτές τις κινήσεις, θα απολέσει πλήρως την αξιοπιστία του και εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα εμπιστοσύνης ως προς την ικανότητα του να διαφυλάττει την υπέρτατη αρετή κάθε δημοσιογράφου και το απαραίτητο εργαλείο του λειτουργήματός του: Να γράφει και να μιλά ελεύθερα, χωρίς πολιτικά ή άλλα βαρίδια», καταλήγει.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
21/07/2018 10:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: