Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό δημοσιογράφου του CNN από τη συνέντευξη Τραμπ-Γιούνκερ




Το CNN κατήγγειλε χθες Τετάρτη ότι ένας από τους δημοσιογράφους του στον Λευκό Οίκο, η Κέιτλιν Κόλινς, αποκλείστηκε από την κάλυψη της συνέντευξης Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφού υπέβαλε στον Αμερικανό πρόεδρο «ανάρμοστες» ερωτήσεις.

Στο Οβάλ Γραφείο η Κόλινς υπέβαλε, παρουσία του Γιούνκερ, κάποιες ερωτήσεις στον Τραμπ χωρίς όμως να λάβει καμία απάντηση. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την ηχογράφηση από τον Μάικλ Κόεν, τον πρώην δικηγόρο του Αμερικανού προέδρου, της συνομιλίας τους για την εξαγορά της πρώην playmate Κάρεν ΜακΝτούγκαλ.

Σύμφωνα με το βίντεο που μετέδωσε το CNN, η Κόλινς φαίνεται να ρωτά επανειλημμένα τον Τραμπ ποια είναι η αντίδρασή του μετά την «προδοσία» του Κόεν.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο, δύο στενοί συνεργάτες του Τραμπ, μεταξύ των οποίων η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, δήλωσαν στη συνέχεια στην Κόλινς ότι δεν είναι ευπρόσδεκτη στην κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του προέδρου της Κομισιόν που ήταν προγραμματισμένη για τη συνέχεια στον Κήπο των Ρόδων.

«Είπαν ότι οι ερωτήσεις που υπέβαλα ήταν ανάρμοστες για αυτή τη συνάντηση», διηγήθηκε η ίδια η δημοσιογράφος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου.

«Η απόφαση να αποκλειστεί ένα μέλος του Τύπου είναι από τη φύση της εκδικητική και δεν συνάδει με την ελευθερία του Τύπου», κατήγγειλε το CNN.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την ατυχή και ανάρμοστη απόφαση του Λευκού Οίκου σήμερα να εμποδίσει ένα από τα μέλη μας να καλύψει μια ανοικτή στον Τύπο εκδήλωση, αφού υπέβαλε ερωτήσεις οι οποίες δεν ήταν της αρεσκείας του», αντέδρασε στον λογαριασμό της στο Twitter η Ένωση Δημοσιογράφων του Λευκού Οίκου.

Ακόμη και το αντίπαλο τηλεοπτικό δίκτυο του CNN, το Fox News, εξέφρασε την ανησυχία του: «Είμαστε αλληλέγγυοι προς το CNN υπέρ του δικαιώματος στην πλήρη πρόσβαση για τους δημοσιογράφους μας».

Μέσω της Σάντερς ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους επιμένοντας ότι επεσήμαναν στην Κόλινς ότι θα μπορούσε να καλύψει τη συνέντευξη Τύπου «οποιοσδήποτε άλλος δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου».

«Στηρίζουμε τον ελεύθερο Τύπου και ζητάμε από όλους να σέβονται την προεδρία και τους καλεσμένους στον Λευκό Οίκο», τόνισε η Σάντερς.

26/07/2018 13:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: