Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ της Αθήνας και της Μόσχας: Το παρασκήνιο πίσω από τις απελάσεις




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Σκιές πάνω από τις ελληνορωσικές σχέσεις έρχονται να ρίξουν οι τελευταίες εξελίξεις, με τις απελάσεις των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και τα επαπειλούμενα «αντίποινα» από τη Μόσχα να ανεβάζουν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών σε μια περίοδο ευρύτερων διεθνών τριγμών.

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών (όπως αποκάλυψε πρώτη χθες η εφημερίδα «Καθημερινή» και επιβεβαίωσε εν συνεχεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ).

Οι δύο χαμηλόβαθμοι διπλωμάτες (ο Σύμβουλος Πρεσβείας Γ’, Βίκτορ Γιάκοβλεφ, και ένα δεύτερο πρόσωπο τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί) κατηγορούνται από τις ελληνικές Αρχές ότι εδώ και καιρό υπερέβαιναν των καθηκόντων τους, προβαίνοντας σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, στην προσπάθεια να επηρεάσουν εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες (καθώς και άλλοι δύο Ρώσοι, όχι διπλωμάτες αλλά μέλη της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης, στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα) κατηγορούνται για απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, για απόπειρες χρηματισμού κρατικών λειτουργών κ.α.

  • Κατηγορούνται, συγκεκριμένα, ότι είχαν αποπειραθεί να επηρεάσουν κύκλους της εκκλησίας και των δήμων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά όχι μόνο εκεί, ενάντια στη συμφωνία για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, υποκινώντας αντιδράσεις.

Οι ελληνικές Αρχές είχαν διαμαρτυρηθεί εδώ και καιρό για τη δράση των εν λόγω ατόμων, ενημερώνοντας τη ρωσική πλευρά, όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

“Η Ελλάδα έχει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για τους συγκεκριμένους ανθρώπους και μάλιστα για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας. Για αυτό και πήρε μέτρα. Τους είχαμε απευθύνει εδώ και καιρό προειδοποιήσεις”, σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Οι απελάσεις ανακοινώθηκαν στη ρωσική πλευρά την περασμένη Παρασκευή, με τις ελληνικές Αρχές να δίνουν στα εν λόγω πρόσωπα ένα εύλογο χρονικό διάστημα ολίγων ημερών προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν τις απελάσεις «απολύτως δικαιολογημένες» καθώς σχετίζονται «με παράνομες δραστηριότητες σε βάρος εθνικών συμφερόντων».

  • Υπογραμμίζουν, με νόημα, ότι σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν (υπόθεση Σκρίπαλ), όταν οι υπόλοιποι Δυτικοί στοχοποιούσαν μαζικά τη Ρωσία, η Ελλάδα είχε επιλέξει να μην προχωρήσει σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών κρίνοντας τότε τα σχετικά στοιχεία ανεπαρκή, απόδειξη του πόσο «προσεκτικά» προσεγγίζει τις ελληνορωσικές σχέσεις. Διευκρινίζουν, επίσης, ότι ελπίζουν σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Μόσχα αναμένεται πάντως να απαντήσει προχωρώντας στην απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών. Μένει να φανεί εάν οι επαπειλούμενες απελάσεις θα είναι αναλογικές (ατόμων δηλαδή ιδίου διπλωματικού βαθμό με τους Ρώσους απελαθέντες) ή όχι. Η Αθήνα, πάντως, σημειώνει ότι όλοι οι Έλληνες διπλωμάτες στη Ρωσία λειτουργούν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, όπως επιτάσσει η νομιμότητα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Καλούμενη να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του ΕΘΝΟΥΣ αναφορικά με την υπόθεση απέλασης των Ρώσων διπλωματών, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Ο Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο, εκπρόσωπος Τύπου της πρεσβείας, επέλεξε να εστιάσει στην «προώθηση της θετικής ατζέντας των διμερών σχέσεων» μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία και στις επερχόμενες επισκέψεις Κορυφής που ήδη προετοιμάζονται.

«Η πρεσβεία της Ρωσίας δεν σχολιάζει το σχετικό άρθρο», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου. «Η πρεσβεία στην Αθήνα ασχολείται με το αφιερωματικό έτος τουρισμού», υπογράμμισε.

«Προετοιμάζουμε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, κυρίου Λαβρόφ, το Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Προετοιμάζουμε τις εκδηλώσεις για τα 190 χρόνια από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων το Σεπτέμβριο. Προετοιμάζουμε το έδαφος για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Μόσχα…. Κάνουμε πολλά για να προωθήσουμε την θετική ατζέντα των διμερών μας σχέσεων», συνέχισε ο κ. Μαϊστρένκο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ως προς το θέμα των απελάσεων, αναμένεται κάποιο σχόλιο από το διεύθυνση Τύπου και Ενημέρωσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενδεχομένως κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου μπρίφινγκ που πρόκειται να παραχωρήσει σήμερα (Πέμπτη) η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση, πάντως, από την πλευρά της απορρίπτει κάθε κατηγορία περί απόπειρας επηρεασμού τοπικών Αρχών στην Ελλάδα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

“Ρωσικός δάκτυλος” στο θέμα των Σκοπίων πίσω από την απέλαση των διπλωματών: Η απάντηση της Μόσχας

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: