Ανανεώθηκε από τον ΟΗΕ η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Ικανοποίηση στο Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών




Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει τη σημερινή ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019.

Σημειώνεται ότι πριν από τη Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ επέδωσε στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Σουηδίας – η οποία ασκεί την προεδρία του Σώματος για αυτό το μήνα – την επιστολή συγκατάθεσης της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας – ως φιλοξενούσας χώρας – για την ανανέωση της εντολή της Δύναμης.

Ανάμεσα σε άλλα, το ψήφισμα επαναβεβαιώνει τους όρους εντολής της Δύναμης, όπως καθορίζονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186 του 1964 και επαναβεβαιώνει όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα, ειδικότερα τα ψηφίσματα 1179 του 1998 και 1251 του 1999, καλώντας παράλληλα την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία να αποκαταστήσουν το στάτους κβο στα Στροβίλια.

Περαιτέρω, χαιρετίζει τον διορισμό της Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ κας. Jane Holl Lute, και καλεί τις δύο πλευρές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν πολιτική βούληση, να εμπλακούν με επικοδομητικό πνεύμα στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να τις αξιοποιήσουν για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων,

Καλεί, επίσης, όπως αποφευχθούν ενέργειες, οι οποίες δυνατόν να επιφέρουν ζημιά στις προοπτικές επιτυχίας της προσπάθειας.

Σύμφωνα με τη διατακτική παράγραφο 16, το ψήφισμα καλεί τον ΓΓ να υποβάλει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, Έκθεση Καλών Υπηρεσιών σχετικά με τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της κας. Holl Lute.

Επιπρόσθετα, το ψήφισμα καλεί όπως υπάρξει ανταπόκριση στην έκκληση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για πρόσβαση σε αρχειακό υλικό σχετικά με χώρους ταφής αγνοουμένων, δεδομένης της ανάγκης επιτάχυνσης των εργασιών της Επιτροπής.

Περιλαμβάνει, επίσης, αναφορές σε θέματα των Τεχνικών Επιτροπών, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και καλεί για ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών και της νεολαίας για ενδυνάμωση της υποστήριξης προς την πολιτική διαδικασία, ενώ κάνει αναφορά και σε όλες τις πρωτοβουλίες διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του Διαλόγου ανάμεσα στους Θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου.

Σκληρές διαπραγματεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή για το λεκτικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: