Αλλαγή φρουράς στη θέση του στρατιωτικού ακολούθου στην Ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο




Με την παρουσία του Κύπριου Πρέσβη στο Κάιρο Χάρη Μορίτση και του Έλληνα Πρέσβη Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η «αλλαγή σκυτάλης» του Έλληνα Ακολούθου Άμυνας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, παρουσία Ακολούθων Άμυνας πολλών χωρών, οι οποίοι υπηρετούν στην Αίγυπτο.

Σε εκδήλωση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, στο Ζαμάλεκ του Καΐρου, και παρουσία και εκπροσώπων της παροικίας, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Διάμεσης μίλησε για το σημαντικό έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια και στα θέματα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, από κοινού με την Κύπρο, και τόνισε και την ακαταπόνητη εργασία του Πλοίαρχου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού Βασίλειου Τσούκα, που από τον μήνα Αύγουστο παραχωρεί τη θέση του στο διάδοχό του, τον Πλοίαρχο Παρίση Κανούτο.

Από την πλευρά του, και ο Κύπριος Πρέσβης καλωσόρισε θερμά το νέο Ακόλουθο Άμυνας της Ελλάδας, ευχαριστώντας για τη συνεργασία τον μέχρι σήμερα Ακόλουθο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη σημαντική συνεργασία των τριών χωρών, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη κοινή στρατιωτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 6», παρουσία των Υπουργών Αμύνης των τριών κρατών.

Κολακευτικά και τα λόγια του Έλληνα Πρέσβη για τον απερχόμενο Ακόλουθο Άμυνας, που αποχωρεί μετά από δύο χρόνια υπηρεσίας στο Κάιρο: «Ο κ. Τσούκας «πάλευε» μεταφορικά συνεχώς για να φέρει εις πέρας το πετυχημένο έργο του, με τις πολλές απαιτήσεις που επιφυλάσσει αυτή η σημαντική θέση, που έχει να κάνει με πολλές επισκέψεις Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Όπλων των χωρών, από και προς το Κάιρο και την Αθήνα», εξαίροντας τη συμβολή του Έλληνα Πλοιάρχου στην αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Αποχαιρετώντας την Αίγυπτο, ο κ. Τσούκας τόνισε τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί πλέον στο στρατιωτικό τομέα μεταξύ των χωρών με αυξημένες δραστηριότητες μεταξύ τους και ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι στήριξαν το έργο του και ευχήθηκε καλή δύναμη στο διάδοχό του, Παρίση Κανούτο.

Εκτός από τις ξένες αντιπροσωπείες, και τους Ακολούθους Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Ιταλίας, της Τσεχίας, της Βραζιλίας, του Λιβάνου, του Βελγίου, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Βουλγαρίας και άλλων χωρών, παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Γιώργος Δασκαλόπουλος, από την Ελληνική Πρεσβεία ο Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Αθανάσιος Μακρανδρέου, ο Σύμβουλος Τύπου Χρήστος Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής, ο Κοινοτικός Επίτροπος και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και εκ μέρους της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, ο Κοινοτικός Επίτροπος Καΐρου Ανδρέας Ρούσσος, τα Μέλη ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου Γιώργος Ρεκτσίνης, ο Ταμίας του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου Άγγελος Αθανασούλης και άλλοι επίσημοι.

Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας το πολύτιμο έργο του κ. Τσούκα, τον διόρισε Διοικητή των Αμφίβιων Δυνάμεων που βρίσκεται στη Σαλαμίνα, ενώ αξίζει να επισημάνουμε ότι και ο διάδοχός του κ. Κανούτος έρχεται από το εξίσου σημαντικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής που εδρεύει στη Σούδα των Χανίων Κρήτης, στο οποίο έχουν εκπαιδευτεί κατά καιρούς πολλοί Αιγύπτιοι αξιωματικοί, γεγονός που θα συμβάλει περαιτέρω στη στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, από κοινού με την Κύπρο.

ΚΥΠΕ – Νίκος Κάτσικας
Αίγυπτος/ΚΑΙΡΟ
19/07/2018 14:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: