Αισιόδοξος ο υπουργός Γεωργίας ότι η επίσκεψη Λουτ στην Κύπρο θα φέρει αποτέλεσμα




Την ελπίδα ότι η άφιξη στην Κύπρο της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, θα έχει αποτέλεσμα και θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες επανέναρξης του διαλόγου για λύση του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Αχνας, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι «η τουρκική εισβολή του 1974, την οποία, δυστυχώς, διευκόλυνε ο διχασμός του λαού μας και το προδοτικό πραξικόπημα που προηγήθηκε στις 15 Ιουλίου, έφερε μεγάλα δεινά στην πατρίδα μας, με χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, εκατοντάδες εγκλωβισμένους και πάνω από 1500 αγνοούμενους».

Δυστυχώς, συνέχισε «η Τουρκία επιδεικνύει εδώ και δεκαετίες την ίδια αδιάλλακτη στάση και επικαλούμενη την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων συνεχίζει τον σφετερισμό περιουσιών, την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εποικισμό, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων και την αξίωση μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με τις οποίες «η Τουρκία αγνοεί και παραγνωρίζει ότι για την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, ήταν δύσκολος ο συμβιβασμός, να αποδεχτεί τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Την ίδια ώρα, περιφρονεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, κύριο γνώρισμα των οποίων είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».

Ο κ. Καδής επανέλαβε τη «δεδομένη η βούληση της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη του διαλόγου, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή διάθεση που επιδείξαμε μέχρι σήμερα. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, είναι η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή ενός διαλόγου στη βάση του αλληλοσεβασμού και της καλής θέλησης από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι «η άφιξη της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα έχει αποτέλεσμα και θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες επανέναρξης του διαλόγου» και σημείωσε πως «ανεξάρτητα από την όποια στάση της άλλης πλευράς, μόνο η ενότητα του κυπριακού λαού και των πολιτικών δυνάμεων μπορεί να μας δείξει τον δρόμο προς την απαλλαγή από την κατοχή και την ελευθερία».

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου
Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ
22/07/2018 13:57

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: