88 SOS, ένα sms, για ένα έθνος “αδειανό”: Ποιος θα ανοίξει ένα μονοπάτι εξόδου στον κόσμο;




Του Δρ. Νίκου Αντωνιάδη* – Νέα Υόρκη

Δυστυχώς, ότι κι αν πούμε τώρα είναι αργά για το χτες. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να είναι έγκαιρο για το αύριο. Όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο, πάντα. Χάθηκαν 88 ψυχές. Τσάκισαν χιλιάδες αναμνήσεις. Για ένα μονοπάτι αδειανό, για ένα μήνυμα που δεν έφτασε ποτέ, για μια Ελλάδα που κάηκε. Μόνο που αυτή τη φορά, κάηκε κι η ψυχή όλων των Ελλήνων, όλου του πλανήτη!

Ναι, η μανία και η ταχύτητα της φύσης είναι απρόβλεπτα. Το ίδιο και ο καρκίνος και η καρδία. Αλλά υπάρχει η πρόληψη.

Ναι, το νούμερο ένα πρόβλημα στην ατζέντα του ΟΗΕ είναι οι κλιματολογικές αλλαγές, ο “πυρετός” της γης, όπως ονομάστηκε. Αλλά και πάλι, ξέρουμε ότι το κρύο ντους μας δίνει παράταση μέχρι να πάμε στον γιατρό για να σωθούμε από τα χειρότερα του πυρετού.

Όλα έχουν κίνδυνο. Όλα έχουν το στοιχείο του απρόβλεπτου. Την ίδια ώρα όμως, όλα έχουν το στοιχείο της “πρόληψης”. Ένα παιδί χρειάζεται τους γονείς του και τους δασκάλους του για να του διδάξουν την πρόληψη και να το καθοδηγήσουν. Ο πολίτης χρειάζεται το κράτος και τις αρχές αυτού για να τον καθοδηγήσουν. Ο πολίτης ψηφίζει πολιτικούς, τους οποίους ονομάζει “άρχοντες”:

  • α) Για να παρέχουν σε αυτόν και την οικογένεια του ασφάλεια
  • β) Για να φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους που τον περιβάλλει (νόμοι και κανονισμοί)
  • γ) Για να τον καθοδηγούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (μπόρες, πόλεμο, καταιγίδες)
  • δ) Για να προστατεύουν την ίδια την Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ανάγκες αυτού (όπως φαγητό και στέγη)
  • ε) Για να…, για να…!

Τι οφείλει να κάνει ένα υγιές κράτος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης; Σίγουρα δεν περιμένει την ώρα που εκδηλώνεται η ανάγκη!

ΠΡΟΝΟΕΙ!

Προνοεί να εκπαιδεύει τον λαό του (τα παιδιά του) να αντιδρά σε περίπτωση σεισμού, καταιγίδας, πυρκαγιάς, κ.λπ. Προνοεί να εκπαιδεύει τις “κεφαλές” με σχέδια δράσης, άμεσης αντίδρασης, άμεσης ενημέρωσης, ενεργοποίησης των υπηρεσιών (π.χ. πυροσβεστική, αστυνομία, στρατός). Διορίζει εκπαιδευμένους υπεύθυνους σε μόνιμη βάση, κ.ο.κ.

Αν μιλάμε για άσχημες καιρικές συνθήκες, πόλεμο, σεισμό ή για συνθήκες που περικλείουν κίνδυνο πυρκαγιάς, το κράτος οφείλει (σε καθημερινή βάση) να “εκπαιδεύει”, να δίνει σε κάθε σπίτι το σχέδιο αντίδρασης του. Που να πάει, τι να κάνει, πώς να αντιδράσει. Και φυσικά να ανοίξει μονοπάτια άμεσης εξόδου – “φύλαξης” ενεργώντας και ενηνερώνοντας άμεσα.

Όπως θα δείτε στην φωτογραφία (“AMBER Alert”, με ώρα μπόρας για αποφυγή επηρεαζόμενων περιοχών), η Πολιτεία της Νέας Υόρκης και οι περιοχές αυτής (όπως και άλλες Πολιτείες) μας ενημερώνουν συνεχώς για την ακριβή ώρα των άσχημων καιρικών συνθηκών που αναμένονται, με sms. Την ίδια στιγμή, τα κύρια ΜΜΕ ενημερώνουν για τις κινήσεις, τη συγκοινωνία, τους δρόμους που πρέπει να αποφεύγονται, κ.ο.κ. Το ίδιο και τα sites των Δήμων και της Πολιτείας. Με τον Δήμαρχο, τον Κυβερνήτη, τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, κ.λπ. να βγαίνουν μπροστά με το “σχέδιο”, ΠΡΙΝ την μπόρα για να καθοδηγήσουν τους πολίτες (με απευθείας Δημοσιογραφική Διάσκεψη). Τα μεγάλα ΜΜΕ έχουν το δικό τους εξειδικευμένο μετεωρολογικό τμήμα και πέραν από τα δελτία τύπου από τις αρμόδιες αρχές, όπως π.χ. τον Δήμο κ.λπ., ενημερώνουν ανάλογα (φωτό – “check local news”).

  • Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι ένα πρώτο βήμα προς την αναγνώριση των ευθυνών του κράτους. Κατανοώ πως μια πιθανή παραίτηση σας τώρα, μόνο χάος θα προκαλέσει στην ήδη “χαώδη” και καμένη ψυχή της Ελλάδας, όπου “οι μεν και οι δε” θα “χορεύουν” ψηφοθηρικά στις πλάτες 88 ψυχών και χιλιάδων πληγέντων και μαζί με τα μνημόνια και το Μακεδονικό θα κάνουν στάκτη ότι απέμεινε.

Φτάνει! Έλεος!

Χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνώ με τους χειρισμούς σας στα πιο πάνω θέματα, ο ελάχιστος σεβασμός σε όσους χάθηκαν απαιτεί πένθος, περισυλλογή και αναδιοργάνωση και όχι προεκλογικούς χορούς και “πανηγύρια”. Ο καθένας θα κρίνει όσα κάνατε ή δεν κάνατε όταν έρθει η ώρα. Τώρα είναι η ώρα των 87 ψυχών, μαζί τους και οι δίδυμες ψυχές που σπάραξαν όλη την υφήλιο!

Η αντικατάσταση των κεφαλών και κεφαλιών (και η διεξαγωγή έρευνας) είναι εκ των ουκ άνευ. Έχετε καθήκον και χρέος να ορίσετε υπεύθυνους ανθρώπους. Ανθρώπους που να ξέρουν να καθοδηγούν τον λαό. Είναι ανεπίτρεπτο εν έτη 2018 να μην μπορεί ένας “άνθρωπος” του κράτους να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό των sms για έκτακτη ανάγκη. Είναι ανεπίτρεπτο εν έτη 2018 να μην έχουν δοθεί σε Δημάρχους και περιφέρειες σχέδια εξόδου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε μια χώρα που οι πυρκαγιές (και οι εμπρησμοί) είναι συχνό φαινόμενο. Είναι ανεπίτρεπτο να μην έχει σταλεί ένα δελτίο τύπου στα ΜΜΕ για να ενημερωθεί ο κόσμος άμεσα. Εν έτη 2018, κανένα καιρικό φαινόμενο δεν τρέχει πριν από τη μετεωρολογική υπηρεσία και πριν από τον άνθρωπο.

Με ένα sms και ένα (ποιο;) μονοπάτι, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν 88φορές μεγαλύτερη. Και η ψυχή μας, 88 φορές πλουσιότερη. Η γη κάηκε για να υποδεχθεί 88 ψυχές! 88 δάση και ένα μονοπάτι σε κάθε δάσος με το όνομα τους δεν αρκεί για να χωρέσουν τον πόνο. Η πρόληψη είναι η ψυχή της “πολιτικής ευθύνης” όλων μας! Και πρωτίστως του Πρώτου Πολίτη.

Ας αναπαυθούν εν ειρήνη!

Υ.Γ.1: Τα ίδια (θα πρέπει να) ισχύουν και για την Κύπρο.

Υ.Γ.2: Το “μονοπάτι εξόδου” είναι η ένεση που χρειάζεται κάθε Δημοκρατία για να λειτουργεί σε υγιείς ρυθμούς!

Guest Lecturer of Political Marketing & Communications
(Political Competitiveness & Performance)
Editor ikypros.com and LA Voice
https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Για όλα φταίει ο άνεμος! “Σάρωσε” την αξιοπρέπεια, τη λογική, το φιλότιμο και τις ευθύνες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: