“Σφίγγα” ο Λευκός Οίκος για τον Ταγίπ Ερντογάν: Ποιές είναι τώρα οι επιλογές των Αμερικανών




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πέρασε μία εβδομάδα μετά τη δύσκολη συνομιλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν και ο Λευκός Οίκος δεν εξέδωσε την ανακοίνωση, που παραδοσιακά κυκλοφορεί αμέσως μετά τις συναντήσεις ή άλλες επαφές του Αμερικανού πλανητάρχη με ξένους ηγέτες.

Χθες, η εκπρόσωπος Σάρα Σάντερς ρωτήθηκε σχετικά στην καθημερινή ενημέρωση και υποσχέθηκε στον δημοσιογράφο Τζον Γκίζι που της υπέβαλε την ερώτηση ότι θα του απαντούσε κάποια στιγμή χθες δίνοντας λεπτομέρειες, όπως είπε, της συνομιλίας. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, (τις πρωινές ώρες Ελλάδας), το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου δεν είχε στείλει καμία ανακοίνωση για τη «μυστηριώδη» τηλεφωνική συνομιλία του κ. Τραμπ με τον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας.

Και οι υποθέσεις για τους λόγους που δεν εκδόθηκε η ανακοίνωση είναι λογικό να γίνονται με βάση αυτό ακριβώς το γεγονός: ότι για κάποιον περίεργο λόγο, και ενώ η Τουρκική Προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος αφήνει τη φαντασία όσων ασχολούνται με την Τουρκία, να …καλπάζει!

  • Η ιστοσελίδα μας πληροφορήθηκε από ένα «μείγμα» πηγών, ότι αυτό το διάστημα ο πρόεδρος Τραμπ ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με εχθρούς, συμμάχους, φίλους και πρώην φίλους της Αμερικής και στις προτεραιότητές του βρίσκεται η Τουρκία και τα προβλήματα που δημιουργεί ο πρόεδρος της στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ.

Σε αυτή την περίφημη λίστα των μη συνεργάσιμων ηγετών, βρίσκεται και η Γερμανία, καθώς ο Αμερικανός ηγέτης πιστεύει ότι η Καγκελάριος Μέρκελ δρα «συμφεροντολογικά» και πάντα νοιάζεται μόνο για τη χώρα της, σε αντίθεση με την Αμερική που σκέφτεται συλλογικά και συμμαχικά. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα New York Times, ο κ. Τραμπ έστειλε μία σκληρή επιστολή στην κ. Μέρκελ, στην οποία χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς για την άρνησή της να συμμετέχει αναλογικά στα έξοδα της Δυτικής Συμμαχίας.

Οι άνθρωποι που περιβάλλουν τον κ. Τραμπ σκέφτονται όπως και ο ίδιος, εκτός του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο οποίος πιθανότατα σύντομα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει για να παραχωρήσει τη θέση του σε ένα ακόμα «γεράκι», ώστε να σκέφτονται όλοι όμοια με τον Πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τον σκληρό και αγέλαστο Τζον Μπόλτον.

Η απόφαση των ΗΠΑ για κυρώσεις στην Τουρκία είναι δεδομένη και ενημερώθηκε ο Ερντογάν

Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται αυτοί οι επιτελείς είναι περίεργος και σε αρκετές περιπτώσεις ακατανόητος. Σχεδιάζουν να κλείσουν και άλλα μέτωπα, όπως αυτό της Ρωσίας, αλλά και να ανοίξουν νέα. Όσο και να κάνει εντύπωση στοχεύουν τώρα τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, τους οποίους θέλουν να υποχρεώσουν να σέβονται τις υποσχέσεις τους και να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Ο κ. Ερντογάν είναι ένας εξ αυτών, και εάν αληθεύουν οι πληροφορίες, έχει τεθεί σε κατάλογο «εχθρικών ηγετών».

  • Θυμίζω ότι το 1985 και μετά τις δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου για την κατάρριψη του νοτιοκορεάτικου τζάμπο, αλλά και τις αεροπειρατείες στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε τοποθετηθεί σε αυτό τον «μαύρο» κατάλογο από τον τότε πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν. Την ίδια χρονιά ο ελληνικός τουρισμός είχε δεχθεί καίριο πλήγμα όταν ο Ρίγκαν ανακοίνωσε με διάγγελμα στο λαό την ταξιδιωτική οδηγία εναντίον της χώρας μας.

Στην περίπτωση του Ταγίπ Ερντογάν, οι σκέψεις που γίνονται είναι πολλές και ποικίλλουν:

  • Η πρώτη αφορά την επιστροφή της Τουρκίας σε μία σχέση όπως την εποχή των Κεμαλιστών, όταν η χώρα ήταν πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί εκτός εάν συμβούν στην Τουρκία «πρωτόγνωρα» γεγονότα, όπως η επιστροφή της στο ΔΝΤ. Στην περίπτωση αυτή ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί άλλο να παίζει…

  • Η δεύτερη είναι η ρήξη. Η Αμερική πρέπει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να επιλέξει τη νέα στρατηγική της για την περιοχή. Εάν δεν το πράξει, θα έχει προβλήματα, διότι πρέπει και να αποχωρήσει από την Τουρκία και να αντικαταστήσει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις επιλέγοντας τους καινούργιους συμμάχους της.

Στην περίπτωση αυτή θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο το Ισραήλ. Αν ο κ. Τραμπ ακούσει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τότε πρέπει να ξανασκεφθεί τη σχέση του με τους πάντα πιστούς Κούρδους. Σίγουρα θα ακολουθήσουν η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος, που έτσι κι αλλιώς δημιουργούν μηδενικά προβλήματα στην Αμερική.

Ο κ. Τραμπ προτίθεται να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου. Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση δεν έχει «κλείσει» ακόμα, η ιστοσελίδα μας πληροφορήθηκε ότι οι επιτελείς του Λευκού Οίκου θα ήθελαν να γίνει αυτή η σύντομη συνάντηση για να μεταφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος, «πρόσωπο με πρόσωπο» τα παράπονα και τις ανησυχίες της Αμερικής.

Παρά το γεγονός ότι στην τηλεφωνική συνομιλία ο κ. Τραμπ φέρεται να είπε στον κ. Ερντογάν ότι η παραλαβή των ρωσικών S-400 αποτελεί εχθρική ενέργεια, οι επιτελείς του Λευκού Οίκου θεωρούν πως η προειδοποίηση πρέπει να ειπωθεί ξανά ώστε να εξηγηθεί ότι η παραβίαση των αμερικανικών νόμων από τον πρόεδρο είναι αυτή τη στιγμή μία «αδιανόητη πράξη».

Οι γερουσιαστές πήγαν στον Ταγίπ: Η ερμηνεία της φράσης “η αποτυχία δεν είναι επιλογή”

  • Υπογραμμίζουμε ότι όλες οι ενέργειες του Κογκρέσου εναντίον της Τουρκίας γίνονται με την έγκριση του Λευκού Οίκου. Οι βουλευτές και γερουσιαστές συνεννοούνται για όλες τις κινήσεις τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επίσκεψη των γερουσιαστών Λίντσι Γκράχαμ και Τζιν Σαχίν στην Τουρκία την περασμένη Παρασκευή για να συναντηθούν με τον πάστορα Άντριου Μπράνσον και τη σύζυγό του στις φυλακές της Σμύρνης, έγινε στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί η Αμερική στον κ. Ερντογάν. Ο τελευταίος επέλεξε να συναντήσει τους γερουσιαστές, όχι για να αποφυλακίσει τους Αμερικανούς υπηκόους, αλλά για να εκφράσει τα παράπονά του. Οι γερουσιαστές απάντησαν ότι όλα γίνονται με σεβασμό στους αμερικανικούς νόμους, που οι ίδιοι ψήφισαν.

Οι επιτελείς του Λευκού Οίκου θεωρούν απαράδεκτη πράξη να ξοδεύει η Τουρκία δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία και την ίδια στιγμή να μην τηρεί τις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ. Αναφορικά με την υπόθεση των μαχητικών F-35 που αγόρασε η Τουρκία από την εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν, η ιστοσελίδα μας πληροφορήθηκε ότι αυτά τα παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι να ξεκαθαριστούν οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις και μέχρις ότου η Τουρκία λάβει τις τελικές της αποφάσεις για τους S-400.

Η τουρκική πρόταση να παραλάβει η Τουρκία το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα με μειωμένες δυνατότητες, δεν έγινε δεκτή από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται ενώπιον μίας δυσάρεστης κατάστασης αλλά την ίδια στιγμή είναι προκλητικός και αψηφά όλες τις προειδοποιήσεις. Νοιώθει παντοδύναμος τη στιγμή που η οικονομία της Τουρκίας στηρίζεται σε πήλινα πόδια…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟY NEWSMAX

Γερουσιαστές των ΗΠΑ έθεσαν στον Ερντογάν τα θέματα των F-35, S-400 και πάστορα Μπράνσον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: