35 μάρτυρες που ενδέχεται να κληθούν στη δίκη του Πολ Μάναφορτ, παρουσίασε ο εισαγγελέας




Ο ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ υπέβαλε την Παρασκευή έναν κατάλογο 35 δυνητικών μαρτύρων στη δίκη του Πολ Μάναφορτ –του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ– η οποία αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα στη Βιρτζίνια. Στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνονται τραπεζικοί και λογιστές, που ενδέχεται να κληθούν στο εδώλιο για να καταθέσουν σχετικά με τις κατηγορίες για τραπεζική απάτη και φοροδιαφυγή οι οποίες βαρύνουν τον άλλοτε ισχυρό λομπίστα.

Ο κατάλογος, που περιέχεται σε ένα έγγραφο το υποβλήθηκε στο δικαστήριο, συμπεριλαμβάνει τον Ρίτσαρντ Γκέιτς, επί σειρά ετών συνεταίρο του Μάναφορτ, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες ταυτόχρονα με αυτές στον κατηγορούμενο. Αλλά ο Γκέιτς ομολόγησε την ενοχή του τον Φεβρουάριο και συνεργάζεται στην έρευνα του Μάλερ.

Επίσης στον κατάλογο βρίσκεται ο Ταντ Ντιβάιν, σύμβουλος που συνεργάστηκε με τον Μάναφορτ στην Ουκρανία και ήταν ένας από τους συνεργάτες του Μπέρνι Σάντερς, του ατυχήσαντα διεκδικητή του χρίσματος των δημοκρατικών για να είναι υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές του 2016. Ο Ντιβάιν ήταν σύμβουλος του Σάντερς όσον αφορά τη χάραξη στρατηγικής. Η εταιρεία του ανέφερε πως είναι απλά μάρτυρας και ότι του δόθηκε η διαβεβαίωση πως δεν θα αντιμετωπίσει καμιά νομική συνέπεια.

Ο Μάναφορτ έχει δηλώσει αθώος και στις 18 κατηγορίες για τραπεζική απάτη, για φοροδιαφυγή και μη υποβολή στοιχείων για τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Οι κατηγορίες αυτές αφορούν πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε μια χρονική περίοδο πέντε μήνες πριν ο Μάναφορτ ενταχθεί στην ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του μεγιστάνα των ακινήτων, το 2016.

Πολλοί από τους μάρτυρες είναι στελέχη τραπεζών που είχαν χορηγήσει δάνεια στον Μάναφορτ, εργαζόμενοι της εταιρείας λογιστικής που υπέβαλε τις φορολογικές του δηλώσεις, και πρόσωπα που συνδέονται με τις χρηματοοικονομικές του δοσοληψίες. Πιθανότατα θα τους ζητηθεί να επαληθεύσουν στοιχεία για την τραπεζική απάτη και τη φοροδιαφυγή για την οποία κατηγορείται ο Μάναφορτ.

«Η υπόθεση θα αποδειχθεί από έγγραφα και ανθρώπους που είχαν σχέση με αυτά τα έγγραφα», σχολίασε ο Μάικλ Ζέλντιν, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα κληθούν να πουν ουσιαστικά πως ο Μάναφορτ ήξερε τι έκανε».

Η δίκη προγραμματιζόταν να αρχίσει την Τετάρτη στην Αλεξάντρια, ένα προάστιο της Ουάσινγκτον, αλλά ο δικαστής την ανέβαλε ως την Τρίτη και ζήτησε ταυτόχρονα από τον Μάλερ να επιδώσει έναν κατάλογο των μαρτύρων στους συνηγόρους του Μάναφορτ.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης εργαζόμενοι σε εταιρείες όπου ο Μάναφορτ έκανε αγορές: ο διευθυντής ενός γραφείου που πούλαγε εισιτήρια της ομάδας μπέιζμπολ New York Yankees, ένα στέλεχος μιας αντιπροσωπείας της Mercedes-Benz και άλλοι.

Σύμφωνα με τον Ρενάτο Μαριότι, πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα και σήμερα συνήγορο, ο Μάλερ πιθανόν θέλει να επιδείξει τον «πολυτελή τρόπο ζωής» του Μάναφορτ ώστε να τον κάνει αντιπαθή στους ενόρκους.

Πέντε από τους μάρτυρες, όλοι τους στελέχη χρηματοπιστωτικών εταιρειών, είχαν κατονομαστεί όταν τους προσφέρθηκε ασυλία με αντάλλαγμα το να καταθέσουν.

Ουδεμία από τις κατηγορίες συνδέεται με την πιθανή αθέμιτη σύμπραξη ρώσων αξιωματούχων με την εκστρατεία του Τραμπ, ένα από τα κεντρικά ζητούμενα της έρευνας του Μάλερ για την φερόμενη ανάμιξη του Κρεμλίνου στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι αναμίχθηκε με οποιοδήποτε τρόπο στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ. Ο Τραμπ διαψεύδει ότι υπήρξε οποιαδήποτε σύμπραξη.

Ο Μάναφορτ είναι επίσης αντιμέτωπος με μια δεύτερη δίκη στην Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβριο για συναφείς κατηγορίες, ανάμεσά τους την κατηγορία της απόπειρας επηρεασμού μαρτύρων, σε σχέση με το lobbying που έκανε για λογαριασμό της άλλοτε φιλορωσικής κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ

28/07/2018 08:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: