292 νεκροί μέσα σε 3 μήνες, στις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης στη Νικαράγουα




Τουλάχιστον 292 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις στη Νικαράγουα εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 11 χρόνια, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα μια ΜΚΟ.
Το Νικαραγουανό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CENIDH) ανέφερε ότι ο απολογισμός των θυμάτων, που ανερχόταν κατά τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του μέχρι τώρα σε πάνω από 280 νεκρούς, έχει πλέον αυξηθεί σε 292, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται 20 αστυνομικοί και περίπου 30 παραστρατιωτικοί ή υποστηρικτές της κυβέρνησης Ορτέγα.
Άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνουν ακόμη πιο βαρύ απολογισμό, όπως η Νικαραγουανή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ANPDH), η οποία καταμετρά 350 νεκρούς και 2.000 τραυματίες.
Η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει επίσημα κάποιον απολογισμό των επεισοδίων και μοιάζει να αναγνωρίζει μόνο τους θανάτους αστυνομικών και υποστηρικτών της.
Το κύμα των διαδηλώσεων που ξέσπασε τη 18η Απριλίου, αρχικά με αφορμή ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα, πήρε διαστάσεις χωρίς προηγούμενο στη Νικαράγουα. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η αποχώρηση του Ορτέγα, πρώην αντάρτη, 72 ετών, που βρίσκεται στην προεδρία από το 2007, έπειτα από μια πρώτη θητεία του στην εξουσία από το 1979 μέχρι το 1990. Οι αντίπαλοί του κατηγορούν τον Ορτέγα πως έχει επιβάλλει «δικτατορία» μαζί με τη σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του.
Ο Ορτέγα απέκλεισε ξανά τη Δευτέρα κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί και αρνήθηκε να επισπεύσει τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, οι οποίες κανονικά θα διεξαχθούν το 2021, καταγγέλλοντας μια «συνωμοσία της αντιπολίτευσης» με σκοπό την ανατροπή του.
Σε μια σπάνια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Ορτέγα υποστήριξε ότι τα πολυαίμακτα επεισόδια που συντάραξαν τη χώρα του από τον Απρίλιο έχουν πλέον τερματιστεί.
Εξάλλου, ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor’s (S&P) υποβάθμισε τη Δευτέρα το κρατικό αξιόχρεο της Νικαράγουας από B+ σε B, με αρνητική προοπτική, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

24/07/2018 04:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μανάγκουα, Νικαράγουα

 

Απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο παραίτησης ο Ορτέγα παρά τις κινητοποιήσεις στη Νικαράγουα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: