141 οι νεκροί στην Ιαπωνία εξαιτίας των σφοδρών καταστροφικών βροχοπτώσεων: Πολλοί αγνοούμενοι




Οι πλημμύρες και οι χείμαρροι λάσπης που προκλήθηκαν από τις εξαιρετικά σφοδρές βροχοπτώσεις στη δυτική Ιαπωνία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 141 ανθρώπους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τουλάχιστον ακόμη δέκα άνθρωποι θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι, διευκρίνισε ο Γιοσιχίντε Σούγκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ήδη, ιαπωνικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για ακόμη υψηλότερο αριθμό θυμάτων.

«Οι 75.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες (…) και ακτοφρουροί κάνουν το καλύτερο δυνατόν» για να εντοπίσουν και να διασώσουν τους πληγέντες, υπογράμμισε ο Σούγκα.

Οι έρευνες και οι εργασίες καθαρισμού συνεχίζονται πλέον υπό τον καυτό ήλιο, καθώς η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς υπό σκιά και «η ηλιοφάνεια αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα», συνέχισε ο Σούγκα, καλώντας να επιδεικνύεται «επαγρύπνηση» για τον κίνδυνο θερμοπληξίας η υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, αλλά και για πιθανές νέες κατολισθήσεις.

Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές που εκδηλώθηκαν στη δυτική Ιαπωνία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είναι οι χειρότερες από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το αρχιπέλαγος τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια.

Οι χωρίς προηγούμενο βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από την Παρασκευή ως την Κυριακή προκάλεσαν τεράστιες πλημμύρες, χείμαρρους λάσπης και αναρίθμητες εκτεταμένες ζημιές, ενώ παγίδευσαν πολλούς κατοίκους, παρότι είχαν εκδοθεί εντολές–που πάντως δεν ήταν αναγκαστικές–και προτροπές προς χιλιάδες κατοίκους να απομακρυνθούν από τις περιοχές που απειλούνταν.

Επικρατεί ξανά ηλιοφάνεια, που όμως περιπλέκει τις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς αυξάνει τους κινδύνους εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο καύσωνα.

Τη Δευτέρα περίπου 73.000 πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες, 20.000 περισσότεροι από ό,τι την προηγούμενη, επιχειρούσαν στο πεδίο, καθώς η καταστροφή εκτείνεται σε πολλές επαρχίες και συχνά σε ανώμαλα εδάφη.

Οι κατολισθήσεις λάσπης κατέστρεψαν σπίτια και ακόμη και ολόκληρες συνοικίες, ενώ πλημμύρισαν χωριά και πόλεις, καθώς το νερό έφθασε ακόμα και μέχρι τον πρώτο όροφο κτιρίων, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σημειώθηκε ρεκόρ βροχόπτωσης μέσα σε 72 ώρες σε 118 σημεία παρατήρησης σε περίπου δεκαπέντε επαρχίες.

Περίπου το 70% της ιαπωνικής επικράτειας αποτελείται από όρη και λόφους. Πολλά οικήματα έχουν ανεγερθεί σε απότομες πλαγιές ή σε πεδιάδες που διατρέχουν κίνδυνο εξαιτίας πλημμυρών, κοντολογίς σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Ταυτόχρονα, πάρα πολλά σπίτια στην Ιαπωνία είναι ξύλινες κατασκευές, ιδίως, αλλά όχι μόνο, οι παραδοσιακές κατοικίες σε αγροτικές περιοχές.

Εξαιτίας της βαρύτητας της κατάστασης ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε «αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη περιοδεία του από την Τετάρτη στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο» για να δώσει προτεραιότητα στη «διάσωση και την αρωγή των πληγέντων και την ανοικοδόμηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

10/07/2018 02:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Τόκιο, Japan

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: