Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ




Ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε χθες η Νέα Δημοκρατία. Η συζήτηση ολοκληρώυγκε με την ονομαστική ψηφοφορία 

Ιστορικές αυτές οι ημέρες, είπε ο Τσίπρας

Αυτες οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστιουν ιστορικές, είπε ο πρωθυπουργός αναφερθείς στις εξελίξεις στην οικονομία και στη συμφωνία για το ονοματολογικό. «Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου» είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ και την κατηγόρησε για πολιτικό κυνισμό.

«Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτακη και τη ΝΔ σε αυτή τη πρόταση είναι είναι τα επιχειρήματα που επικαλείστε .Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σας ενδιαφέρει. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους, σας ενδιαφέρει. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 Για Νόμπελ πολιτικής απάτης, έκανε λόγο  ο Μητσοτάκης

Με προσωπική επίθεση κατά του Πάνου Καμένου, τον οποίο κατηγόρησε για ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας, ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είμαστε εδώ για βάλουμε τέλος στην ανεύθυνη πορεία σας, είπε ο Μητσοτάκης.

Ψηφίζοντας  κατά της πρότασης δυσπιστίας ψηφίζετε υπέρ της συμφωνίας του Τσίπρα με τον Ζάεφ, είπε ο κύριος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στη συνέχεια εξήγησε για ποιον λόγο κατέθεσε τώρα την πρόταση μομφής. “Επιλέξαμε να ενεργοποιήσουμε τώρα την πρόταση μομφής για να θέσουμε όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους. Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ. Ψηφίζοντας ‘όχι’, βγάζετε ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες.  Για τη χώρα θα είναι ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή, με τετελεσμένα που δύσκολα θα αλλάξουν στο μέλλον. Τώρα είναι η στιγμή όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, συμπεριλαμβανόμενων των ΑΝΕΛ και του Π. Καμμένου”.

“Οι ΑΝΕΛ φαίνονται να διαφωνούν με τη συμφωνία, ισχυρίζονται ότι δεν θα κυρώσουν τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή. Στηρίζουν όμως ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ, δεν παραιτούνται από τις καρέκλες ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και ευθιξίας. Σας αξίζετε το νόμπελ πολιτικής απάτης, είπε απευθυνόμενος σε Τσίπρα και Καμμένο”

Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια ο Κύριος Μητσοτάκης είπε ότι η Νέα Δημοκρατία  δεν υποδαυλίζει τα ποτάμια της αγανάκτησης . Η σύμπτωση της ψήφισης του  τέταρτου μνημονίου με το Σκοπιανό προκαλεί ερωτηματικά, πρόσθεσε.

Οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή , είπε ο Καμένος

Η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα είναι αρνητική όταν θα έρθει η συμφωνία στο κοινοβούλιο αν έρθει, τόνισε ο Πάνος Καμένος στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσει.

Επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι τώρα που βλέπει ότι το μαρτύριο του λαού τελειώνει βαράει μπαλωθιές στον αέρα γιατί δεν μπορεί να το χωνέψει.

Με την πρόταση δυσπιστίας  η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στους Ανεξάρτητους Έλληνες, είπε ο Καμένος και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει αποδεχθεί την παραχώρηση του όρου “Μακεδονία”.

Είπε ότι στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν δύο σχολές,  η μία που θέλει τη διπλή ονομασία

Οι ΑΝΕΛ είναι η ασφαλιστική δικλείδα για την ονομασία αλλά μέχρι τότε η συγκυβέρνηση θα προχωρήσει μαζί για  να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, κατέληξε ο Καμένος.

“Η συμφωνία δεν αποτελεί σταθερή λύση”, τόνισε η Φώφη Γεννηματά

“Δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση, ούτε στη διαπραγμάτευση, ούτε στην οικονομία, ούτε στα εθνικά θέματα”, είπε στην αρχή της ομιλίας της η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και χαρακτήρισε την κυβέρνηση “θλιβερή μειοψηφία”.

Η ίδια περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία και πρόσθεσε πως επικρατεί “βία και ανομία” με την ανοχή της κυβέρνησης που διχάζει τον λαό και προσπαθεί να ελέγξει τη Δικαιοσύνη.

Στην ομιλία της κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν βοήθησε στο να υπάρξει κοινή εθνική γραμμή και έδωσε άλλοθι στον Αλέξη Τσιπρα, ενώ χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία “παράταξη μπάμπουσκα”.

“Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν αποτελεί λύση, έχει θετικά σημεία, αλλά η υλοποίησή τους δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας κάτι που δημιουργεί αβεβαιότητες”, είπε χαρακτηριστικά

Τυχοδιωκτική και επικίνδυνη η στάση Καμμένου, λέει ο Θεοδωράκης

“Στο Μακεδονικό οι ευθύνες των πολιτικών είναι τεράστιες…και όλες οι χώρες και οι ΗΠΑ και η Ρωσία τους έχουν αναγνωρίσει ως Μακεδονία”, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε πως ο Ερντογάν δεν ξεχνά να αναφέρεται “στους αδελφούς του στη Μακεδονία, στο Κόσοβο κλπ”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε πως η Τουρκία χρηματοδοτεί μέσω της Halk Bank διάφορες ενέργειες στα Σκόπια και είναι ο μεγαλύτερος δωρητής οπλικών συστημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια. Το εθνικό δίλημμα είναι αν θα δώσουμε και άλλο έδαφος στην Τουρκία ή θα ανακόψουμε την προέλασή της, είπε ο κύριος Θεοδωράκης.

Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν προβλήματα στη συμφωνία, όπως για παράδειγμα το θέμα της εθνικότητας. “Είναι σημαντικό ότι τελικά ότι πέρασε ένα όνομα έναντι όλων erga omnes”, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο λέγοντας πως “η στάση του είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη…Μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει βάλει τόσες κόκκινες γραμμές όσες και τα ψέμματά του, αλλά η ευθύνη είναι του κυρίου Τσίπρα”.

Η συμφωνία περιέχει ό,τι αλυτρωτικό υπάρχει, είπε ο Λεβέντης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να υποκρίνεται και ισχυρίστηκε πως ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει γιατί δεν έχει ούτε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, ούτε του ΚΥΣΕΑ, όπως προβλέπεται. Απευθυνόμενος μάλιστα στον υπουργό Εξωτερικών, είπε: “Προσέξτε γιατί μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος”.

“Η παραχώρηση της Μακεδονίας είναι κάτι πολύ σοβαρό, υπάρχει ατομική ευθύνη του κάθε βουλευτή”, υπογράμμισε ο κύριος Λεβέντης και πρόσθεσε πως η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ “περιέχει ό,τι πιο αλυτρωτικό υπάρχει”. Ο ίδιος στράφηκε κατά της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως ολοκληρώνουν από κοινού “ένα έγκλημα” και κάλεσε τα κόμματα να ακούσουν τον λαό και να ματαιώσουν τη συμφωνία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: