Βίντεο-αποκάλυψη: Εντολή Ερντογάν σε στελέχη του να “στραγγαλίσουν” το κουρδικό κόμμα




Σχέδιο για τον “στραγγαλισμό” του φιλοκουρδικού κόμματος HDP έχει θέσει σε εφαρμογή Ο Ταγίπ Ερντογάν ώστε να μην ξεπεράσει το όριο του 10% στις επικείμενες εκλογές για την είσοδό του στη Βουλή, κι έτσι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τούρκου προέδρου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Ο Ερντογάν έκανε τα αμφιλεγόμενα σχόλια κατά τη διάρκεια συνάντησης στα γραφεία του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο, όπου συναντήθηκε με τοπικούς κομματικούς αξιωματούχους, και καταγράφηκαν σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το HDP.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σύμφωνα με την Cumhuriyet   και η Turkishminute, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε:

Φίλοι μου πρέπει να δουλέψουμε διαφορετικά όταν έχουμε να κάνουμε με το HDP. Αυτά δεν θα ειπωθούν έξω από εδώ. Τα λέω μόνο σε σας. Αν το κουρδικό κόμμα μείνει κάτω από το όριο η κατάσταση για όλους μας θα είναι καλύτερη”.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει κατώτατο όριο εισόδου στη Βουλή το 10%, το οποίο θεωρείται υπερβολικά υψηλό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έτσι αν το φιλοκουρδικό κόμμα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό και δεν μπει στη νέα Βουλή τότε πριμοδοτείται με περισσότερες έδρες το πρώτο κόμμα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι αυτό του Ερντογάν και αυτόματα εξασφαλίζει την πλειοψηφία.

Οι εντολές αλλά και η φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο Εντογάν στη συζήτηση αυτή είναι χαρακτηριστικές των προθέσεων του να περιοριστεί με κάθε τρόπο και “πάσει θυσία” το κουρδικό κόμμα με θεμιτά και αθέμιτα μέσα.

Θα πάρετε τους εκλογικούς καταλόγους και θα ταυτοποιήσετε τους πάντες.Θα τους πιέσετε. Μιλάμε για μια πολύ σφιχτή λαβή πάνω τους (ασφυκτικά). Αυτό πρέπει να κάνετε. Αν το κάνετε το αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό για μας”.

Μετά την κυκλοφορία του βίντεο, το HDP με ανακοίνωση του στο twitter, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι υποκίνησε τους ανθρώπους να διαπράξουν έγκλημα.

“Αυτός (ο Erdoğan) σκοπεύει να κλέψει τις ψήφους μας με απάτη κι εκβιασμούς, προκειμένου να περιορίσει το HDP κάτω από το όριο επειδή γνωρίζει ότι εάν η HDP μπει στο Κοινοβούλιο, θα κερδίσει περισσότερες από 400 έδρες. Για να αποφευχθεί αυτό, δώστε την ψήφο σας στο HDP, ψηφίστε τον Σελαχατιν Ντεμιρτάς” αναφέρει η δήλωση του κόμματος.

O  Σελαχατιν Ντεμιρτας φωτογραφία από Twitter HDP

Ο Ντεμιρτάς, υποψήφιος του HDP για την προεδρία, βρίσκεται προφυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016, και ο Ερντογάν συχνά πυκνά επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του.

Μάλιστα σε μια προεκλογική ομιλία την περασμένη Δευτέρα χαρακτήρισε τον Ντεμιρτάς τρομοκράτη στον οποίον αξίζει η θανατική ποινή.

Πηγή: Cumhuriyet, Turkishminute

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: