Το “ναι” του Ζάεφ δεν έφτασε ακόμα στον Νίμιτς: Μήπως έχει σχέση με το αδιέξοδο η Τουρκία;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η απόφαση του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ να μην τιμήσει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την τελική του απάντηση στη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας, αποδεικνύει, πάνω απ’ όλα, ότι βρίσκεται υπό τρομακτική πίεση στο εσωτερικό της πατρίδας του.

  • Όμως, οι βετεράνοι του Σκοπιανού οσμίζονται και κάτι άλλο, που θα μπορούσε να ανατρέψει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να αποτρέψει τη συμφωνία. Εκτός των εθνικιστών, που απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τη συμφωνία για την «erga omnes” ονομασία των Σκοπίων, ενδιαφέρον να εκτροχιαστεί η διαδικασία έχουν και οι Τούρκοι, οι οποίοι θέλουν την Ελλάδα όμηρο των εθνικών της προβλημάτων.

Οι βετεράνοι θυμούνται ότι και στο παρελθόν παρενέβη η Άγκυρα και ανέτρεψε μία συμφωνία. Δεν ξεχνούν επίσης τη βοήθεια που πρόσφερε η Τουρκία στους ανόητους εθνικιστές των Σκοπίων, των οποίων ηγούνται ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ. Ο τελευταίος έσπευσε χθες να προδικάσει -πιστεύουν πολλοί- την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και έδωσε ένα αρνητικό τόνο, που προσπάθησε να διορθώσει ο κ. Ζάεφ.

Θυμίζουμε ακόμα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε με μεγάλες τιμές στο Προεδρικό Παλάτι τον κ. Ιβάνοφ ο οποίος κόρδωνε ως να ήταν ηγέτης …υπερδύναμης. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ως γνωστόν, γνωρίζει πως να αυξάνει τον εγωϊσμό προέδρων και πρωθυπουργών, οι οποίοι είναι ανύπαρκτοι, όπως ο κ. Ιβάνοφ. Στη μόνη χώρα που δεν συμφέρει ο συμβιβασμός στο Σκοπιανό είναι η Τουρκία, η οποία χθες -μέσω αξιωματούχων της- παρουσιάστηκε ιδιαίτερη επιθετική εναντίον της Ελλάδας. Δεν θα εκπλαγώ εάν αποκαλυφθεί επικοινωνία του κ. Ερντογάν με τους Σκοπιανούς ηγέτες.

Κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια, απαντά η Αθήνα στα Σκόπια, για τη νέα καθυστέρηση

  • Από την άλλη πλευρά, ήταν η χθεσινή μία από τις χειρότερες μέρες στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τα προβλήματα -για μία ακόμη φορά- προκάλεσε η Τουρκία. Είναι ένα ζήτημα που δεν αποκλείεται να συνδέεται με την αναποφασιστικότητα των Σκοπιανών.

Ο κ. Ζάεφ έσπευσε να σημειώσει ότι η διαφωνία για την ονομασία θα λυθεί πολύ γρήγορα, αλλά την ίδια στιγμή δεν φάνηκε έτοιμος για να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας για τα «καλά νέα».

Η δήλωσή του ότι «θα ήθελε να πραγματοποιήσει την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό αύριο» δείχνει και τους λόγους που δεν το κάνει. Με πολύ απλά λόγια δεν είναι έτοιμος για τον μεγάλο συμβιβασμό, ακόμα και όταν δηλώνει ότι δεν θα σχολιάσει κάτι περαιτέρω από τη δήλωση (του υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ) πως «είμαστε πολύ κοντά. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές», είπε ο κ. Ζάεφ.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, παραμένει σε συναγερμό στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός των Σκοπίων βρει το θάρρος και την τόλμη να αντιμετωπίσει τους εθνικιστές της χώρας του. Δεν είναι εύκολο, και αυτή η αδυναμία αναγνωρίζεται απ’ όλους, ιδιαίτερα από τον κ. Νίμιτς και απ’ όσους ενδιαφέρονται για να λήξει αυτή η ιστορία.

  • Την ίδια στιγμή γνωρίζουν πως ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε τα όριά του. Ούτε προτίθεται να καταστραφεί πολιτικά, ούτε να βάλει την Ελλάδα σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι επιλογή του τα παραπάνω. Άλλο είναι να κλείνεις μέτωπα και άλλο να υποχωρείς εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας και του λαού της. Αυτά τα δύο δεν πάνε ποτέ μαζί.

Οι υποχωρήσεις που έγιναν από την Ελλάδα, είναι ήδη πολλές και θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιο ρήγμα στην ενότητα του λαού, που είναι τόσο απαραίτητη και κρίσιμη τώρα που η Ελλάδα εξέρχεται των Μνημονίων.

Θα έλεγα ότι μετά τα ήξεις αφίξεις των Σκοπιανών, πρέπει να προβληματιστούμε για τη στιγμή που η υπαναχώρηση του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας γίνει όταν έχουν προχωρήσει τα πράγματα και η Ελλάδα έχει αποδεχθεί να άρει τα εμπόδια για την ένταξη των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Νέα καθυστέρηση στη συμφωνία από τα Σκόπια: Να μη βιαστούμε, λέει τώρα ο Ντιμιτρόφ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: