Το Κυπριακό είναι το ζήτημα-κόμβος για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είπε ο Κοτζιάς




Την ανάγκη εξάλειψης «του καθεστώτος των εγγυήσεων και ασφάλειας, με το οποίο το βόρειο τμήμα της Κύπρου παραμένει υπό κατοχή», υποστήριξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, στην Τρίτη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

Αναλύοντας τα κρίσιμα ζητήματα που μένουν ανοικτά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα-κόμβος για όλη την περιοχή».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά, σημείωσε ότι, παρά τις 11-12 ημέρες συνεχών διαπραγματεύσεων, το ζήτημα παραμένει ακόμα ανοιχτό. «Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία, την ευχή μας για ένα ενωμένο νησί, για μια Κύπρο που είναι σημαία φιλίας με τον αραβικό κόσμο, και να εξαλειφθεί το μεγάλο αγκάθι που είναι το καθεστώς των λεγόμενων εγγυήσεων και ασφάλειας, με το οποίο το βόρειο τμήμα της Κύπρου παραμένει ένα κομμάτι της υπό κατοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε ως στόχο της Διάσκεψης, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, για την προώθηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Το «πνεύμα της Ρόδου», όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά τη συγκεκριμένη Διάσκεψη ο κ. Κοτζιάς, θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής, η οποία βιώνει μια σειρά αλλεπάλληλων κρίσεων, όπως υποστήριξε ο ίδιος.

«Είμαστε το δέσιμο ανάμεσα στον Αραβικό Κόσμο και στη Δύση, τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε αυτοί που μυρίζουμε και κατανοούμε τι συμβαίνει στην περιοχή μας, γιατί ζούμε σ’ αυτή», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί όλοι οι άλλοι να κουβεντιάζουν για την περιοχή μας, όλοι οι άλλοι να αποφασίζουν για την περιοχή μας και εμείς απλώς να πληρώνουμε, διότι όπως λέω συχνά, άλλοι ξεκινήσανε τους βομβαρδισμούς στη Συρία και στη Λιβύη και άλλοι υποδέχονται τους πρόσφυγες και σε άλλους δυσκολεύεται η καθημερινότητα της ζωής τους στη Μέση Ανατολή».

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, οι συγκρούσεις στην Υεμένη, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ, το παλαιστινιακό πρόβλημα, αποτελούν σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά κομβικά προβλήματα της περιοχής για τα οποία η Διάσκεψη της Ρόδου θα πρέπει να διαμορφώσει μια θετική ατζέντα επίλυσής τους.

Όπως υποστήριξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «το κόστος να στηρίξουμε την ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή, το κόστος του να εξασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή και σε όλα τα σημεία της, είναι ελάχιστο μπροστά στο κόστος που δημιουργείται από την ανασφάλεια, τις αναταραχές αλλά και από τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που γεννιέται στην ίδια την Ευρώπη».

Ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι επετεύχθη ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός. «Δείξαμε ότι δεν μπορεί ουδείς να κατατροπώσει τον άλλον, δεν μπορεί ουδείς να βάλει τον άλλο στη γωνία, δεν μπορούμε να ζήσουμε με ρεβανσισμούς και αλυτρωτισμούς. Χρειαζόμαστε να αποδεχτούμε το υπάρχον και να βρούμε τους κανόνες για να ζήσουμε μαζί», υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό απέδειξε ότι δεν υπάρχει μια αντίθεση «ανάμεσα σε “Βορειομακεδόνες” και Έλληνες, αλλά μια αντίθεση ανάμεσα σε δυνάμεις που θέλουν λύση και σε δυνάμεις αδράνειας, που βολεύονται από τη μη λύση και νομίζουν ότι μπορούν να έχουν κέρδη».

Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε ότι το όραμα του για τη Διάσκεψη της Ρόδου είναι η διαμόρφωση μιας δομής συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα διέπεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρώτον, ότι θα αποτελεί μια δομή ήπιας ισχύος που δεν θα προτάσσει τις διαφορές και συγκρούσεις, αλλά τη θετική ατζέντα, τη διπλωματία και τον διάλογο.

Επιπλέον, ότι θα επικεντρώνεται στα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής –συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής ασφάλειας και της ασφάλειας στη θάλασσα– και θα παρεμβαίνει διπλωματικά στην επίλυση των κρίσεων της περιοχής. Η συγκεκριμένη δομή θα διέπεται από μια φιλοσοφία που ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε ως «τρία Δέλτα: Διαμεσολάβηση, Διαιτησία, Διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι τα ζητήματα που προκύπτουν στην περιοχή χρειάζεται να βρίσκονται υπό την «κυριότητα» των χωρών τις οποίες αφορούν. «Εμείς είμαστε τοπικοί και περιφερειακοί παίκτες. Γνωρίζουμε και μπορούμε. Απλώς πρέπει να πιστέψουμε ότι εμείς σαν μια ομάδα κρατών, ή επιμέρους κράτη, μπορούμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Μπορούμε να απευθυνόμαστε στους ισχυρούς αυτού του κόσμου και να τους εξηγούμε πώς εμείς βλέπουμε την ειρήνευση και την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη ζωή στην περιοχή», υποστήριξε επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη δομή συνεργασίας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. «Δεν προκαλούμε καμία χώρα εδώ, κανένα κράτος που είναι εδώ δεν προκαλεί τρίτους. Και τα δικαιώματά μας θέλουμε, και επιθυμούμε να τα υπερασπιζόμαστε βασισμένοι στα δίκαια των ανθρώπων μας, στις διεθνείς συνθήκες που υπάρχουν, στο διεθνές δίκαιο. Δεν επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο για να καλύψουμε πίσω από αυτό βίαιες πράξεις και αντιλήψεις. Υφιστάμεθα κατά κανόνα αυτό. Άρα είμαστε ενάντια σε αναθεωρητισμούς, “αυτοκρατορικούς” ή “χαλιφατιανούς”, είμαστε ενάντια σε μεγαλοϊδεατισμούς και στον αναθεωρητισμό», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Έχουμε δίκτυα συνεργασίας, ας επιβάλλουμε τη θετική ατζέντα απέναντι στους τρίτους, ας την εμβαθύνουμε, ας την κάνουμε ακόμη καλύτερη», είπε, καταλήγοντας ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

ΚΥΠΕ, Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα
21/06/2018 17:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: