Το ΚΥΠΕ τίμησε με μια λιτή εκδήλωση τη μνήμη του δημοσιογράφου Ανδρέα Χριστοδουλίδη




Με μια απέριττη και συγκινητική εκδήλωση, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) τίμησε τη μνήμη του αγωνιστή, ιδεολόγου, συγγραφέα, καθηγητή, δημοσιογράφου και φίλου Ανδρέα Χριστοδουλίδη, ο οποίος για σειρά ετών υπήρξε διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο σημερινός γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, στο τέλος της εκδήλωσης, με αφορμή την επέτειο των έξι χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Χριστοδουλίδη, πρότεινε να υιοθετήσει και το ΚΥΠΕ τον ετήσιο διαγωνισμό και το βραβείο «Ανδρέα Χριστοδουλίδη» για τους δημοσιογράφους του, το οποίο έχει καθιερώσει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επίσης, πρότεινε τα δύο πρακτορεία να εκδώσουν από κοινού βιβλίο με μαρτυρίες και άλλο υλικό για τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του προέδρου του ΚΥΠΕ, Λάρκου Λάρκου, και την προβολή μικρού φίλμ του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη ζωή και το έργο του Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ, Λάρκος Λάρκου, τόνισε ότι «ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης διέθετε αρετές, που σπανίζουν στις μέρες μας και εργάστηκε για τα μεγάλα. Είχε άριστη γνώση των εξελίξεων στους τομείς της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, διέθετε σπάνιο ήθος, ποιότητα, εργατικότητα». Σημείωσε δε, ότι ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης «παρέμεινε σε όλη τη ζωή του πιστός στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Εξήρε την βοήθεια του Ανδρέα Χριστοδουλίδη προς το ΚΥΠΕ και τόνισε ότι «ως γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ το ανέβασε στον δρόμο της δημοσιογραφικής αυτοτέλειας και της τεχνολογικής καινοτομίας». Σημείωσε, ακόμα, ότι ο Χριστοδουλίδης ήταν «πρωτοπόρος στη μάχη για την έντιμη δημοσιογραφία, γι’ αυτό και ήταν αντίθετος με τον “αυριανισμό” και τη χυδαιότητα στη δημόσια σφαίρα».

Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης «ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε το ΑΠΕ της σύγχρονης εποχής», υπογράμμισε στην ομιλία του ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος.

«Η θέση του Ανδρέα Χριστοδουλίδη πως “σε έναν κόσμο που αλλάζει, όπως είναι ο σημερινός, με τόσο δραματικές ταχύτητες, η ακινησία δεν μας ταιριάζει” και “είσαι ετοιμόρροπος όταν όλα αλλάζουν και κινούνται γύρω σου και εσύ προσπαθείς να μείνεις ακίνητος”, έχει κρατηθεί ως το λογότυπο του ΑΠΕ-ΜΠΕ» επεσήμανε ο ο γενικός διευθυντής του Πρακτορείου.

Το 1981 ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, όταν ανέλαβε με εντολή του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου γενικός διευθυντής του ΑΠΕ, «μας έβαλε στη λογική να ψάξουμε, να μάθουμε, να διασταυρώνουμε τις ειδήσεις και τις πληροφορίες, να αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και να προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις» επεσήμανε ο κ. Ψύλος.

Είπε, ακόμα, ότι ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης «προειδοποιούσε από τότε, ότι οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα μπορεί να γίνουν απειλή στην αξιοπιστία της δημοσιογραφίας, αν δεν συνοδεύονται από αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ψύλλος στην πρωτοβουλία του Ανδρέα Χριστοδουλίδη να συνενωθούν το Αθηναϊκό και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το ΑΠΕ ακολουθώντας το παράδειγμα του Χριστοδουλίδη μπαίνει στον ωκεανό της παγκόσμιας ενημέρωσης, αφήνοντας το λιμάνι της Ελλάδας και δείχνοντας τι μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει στην ενημέρωση» είχε τονίσει, όπως υπενθύμισε ο κ. Ψύλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , Προκόπης Παυλόπουλος, προ τριετίας, στην τελετή κατά την οποία το κτίριο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Αθήνα ονομάστηκε «Μέγαρο Ανδρέα Χριστοδουλίδη».

Στην ομιλία του, έκανε αδρή αναφορά στο έργο και τις πολλές εξειδικευμένες υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Ανδρέας Παναγιώτου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική δράση του Ανδρέα Χριστοδουλίδη, τον οποίο γνώρισε στα φοιτητικά χρόνια στην Αθήνα.

Ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στη συνεργασία που του ζήτησε ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης για να καταρτίσουν σχέδιο φυγάδευσης και προστασίας του Ανδρέα Παπανδρέου σε περίπτωση πραξικοπήματος, αλλά και στην παράκληση του Χριστοδουλίδη να φιλοξενήσει στην Κύπρο τον Αλέξανδρο Παναγούλη, ο οποίος καταζητείτο από την χούντα των Αθηνών, χωρίς να του αναφέρει ποιος είναι.

«Πιστεύω ότι ο Ανδρέας θα πρέπει να αναπαύεται με ήσυχη την συνείδηση εκεί που βρίσκεται για την όλη προσφορά του» κατέληξε.

Για τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη μίλησαν, επίσης, οι δημοσιογράφοι Αντρούλα Γεωργιάδου και Ανδρέας Παράσχος, οι οποίοι εργάστηκαν μαζί του στο Ράδιο- Super στη Λευκωσία, αλλά και ο Γιώργος Τσαλακός.

Η Ανδρούλα Γεωργιάδου είπε ότι θα θυμάται τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη, «όχι μόνο για την επάρκειά του ως δημοσιογράφου και δασκάλου δημοσιογραφίας, αλλά και ως διευθυντή του πρώτου ιδιωτικού ραδιοφώνου στην Κύπρο, που κέρδισε απόλυτα το στοίχημα της ανεξαρτησίας του από οποιαδήποτε πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα, που εμπέδωσε κι έδωσε νόημα ουσιαστικό στην ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και στην ελεύθερη έκφραση».

Η Α. Γεωργιάδου ανέφερε ότι οι έξι μήνες, που εργάστηκε μαζί με τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη στο Ράδιο Σ Super, «ήταν αρκετοί για να τον κατατάξω στους μεγαλύτερους δασκάλους μου στη δημοσιογραφική καριέρα μου».

Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος είπε ότι από τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη έμαθε πως «η δημοσιογραφία δεν μπορεί να είναι καριέρα με λογιστικά πρότυπα, πως δεν σχολνάς και γυρνάς τον διακόπτη και μπορείς να γίνεσαι άλλος άνθρωπος».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι από τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη έμαθε πως η δημοσιογραφία μπορεί να γίνει εργαλείο σοβαρής κοινωνικής παρέμβασης, μάλιστα ανατρεπτικής, όπως στην περίπτωση του Ραδιομαραθωνίου για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο Γιώργος Τσαλακός στην ομιλία του, η οποία, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, διαβάστηκε στην εκδήλωση σημείωσε ότι «ο Ανδρέας ήταν καμωμένος από μια πάστα ανθρώπου που σπανίζει στις μέρες μας», για να συμπληρώσει πως «η άθλια επιχείρηση πολιτικής εξόντωσης που εξαπολύθηκε εναντίον του μπορεί να ανέκοψε την πολιτική του πορεία στο ΠΑΣΟΚ, τον μετέβαλε όμως σε μια υπερκομματική προσωπικότητα με επαγγελματική και προσωπική λάμψη».

Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με τον Γιώργο Τσαλακό, «ήταν ένας διανοούμενος της πολιτικής, με βαθιά γνώση των ιδεολογικών και πολιτικών ρευμάτων της εποχής και με βαθιά στρατηγική και ρεαλιστική σκέψη».

Στην εκδήλωση για τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του προέδρου της Βουλής, της πρεσβείας της Ελλάδος, πολιτικών κομμάτων και της οικογένειας του.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ, υποστηρικτής η Ένωση Συντακτών Κύπρου και χορηγός επικοινωνίας το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: