Το ηθικό αντιστάθμισμα απέναντι στην αλαζονεία: Το κυπριακό “θαύμα” γίνεται εφιάλτης




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η εξαπάτηση ή δολιότητα επαναλήφθηκε αμέτρητες φορές τα τελευταία πεντέμισι χρόνια από πολιτικούς, επικοινωνιολόγους του Προεδρικού Μεγάρου (της Κύπρου), κομματικά στελέχη, μέχρι  δημοσιογράφους και αναλυτές, που ρίζωσε βαθιά στην κοινή γνώμη. Πόσοι εξαπατήθηκαν οι ίδιοι και πόσοι υιοθέτησαν την δολιότητα δεν γνωρίζουμε.

Συγκεκριμένα, από το 2013 που η κυπριακή Κυβέρνηση πρότεινε το “πρώτο κούρεμα” περιλαμβάνοντας και τις εγγυημένες καταθέσεις,  επιμέναμε ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία -ίσχυε τότε και ισχύει σήμερα- υποχρεώνει κάθε κράτος να εγγυάται τις καταθέσεις μέχρι €100.000 ανά πρόσωπο. Αντί αυτό να παρουσιάζεται από την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές ως εχέγγυο ασφάλειας, είχαμε το ανάποδο δυστυχώς.

  • Για χρόνια, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι την κομματική βάση, διαλαλούσαν ότι το “πρώτο κούρεμα” ήταν νόμιμο και αν γινόταν αποδεκτό θα ήταν σωστικό. Αυτή η άποψη τους, εκτός από στρέβλωση της πραγματικότητας, υπονόμευε την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα αφού κάθε πολίτης εύλογα ρωτούσε: Εφόσον η Κυβέρνηση θεωρεί νόμιμο το κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων (όπως πρότεινε το 2013),  κάτι παρόμοιο είναι και σήμερα νόμιμο;

Ούτε η ξεκάθαρη δήλωση του Μάριο Ντράγκι (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ότι συμφωνήθηκε εξαίρεση των εγγυημένων καταθέσεων από το κούρεμα, ούτε η αποκάλυψη της ανακοίνωσης του Eurogroup (18/3/2013) στην οποία η  Κυπριακή Κυβέρνηση συμφώνησε να προστατεύσει τις εγγυημένες καταθέσεις αλλάζοντας το  περιβόητο “πρώτο κούρεμα”, ώθησε τους Κυβερνώντες στην παραμικρή ηθική συστολή ή έστω σιωπή.

Μάλιστα, η στρέβλωση, η αλαζονεία και το ψεύδος εντάθηκαν εν μέσω του πρόσφατου προεκλογικού, θυσιάζοντας το δημόσιο συμφέρον προστασίας των καταθέσεων. Επαναλαμβάνουμε: αντί οι Κυβερνώντες να προβάλλουν το πλαίσιο ασφάλειας των εγγυημένων καταθέσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, έκριναν ότι συνέφερε να προβάλλουν πως το «πρώτο κούρεμα» που πρότεινε ο Ν. Αναστασιάδης το 2013 και περιελάβανε τις εγγυημένες καταθέσεις ήταν νόμιμο!

Σήμερα, υπό το βάρος του Συνεργατισμού, το ψέμα και η αλαζονεία έφτασαν στο τέλος τους. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι «οι καταθέσεις μέχρι €100.000 ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο και ανά πιστωτικό ίδρυμα είναι εγγυημένες στη βάση Ευρωπαϊκής Οδηγίας».

  • Η σχετική Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι σε ισχύ στην Κύπρο από το 2009 με τις ψήφους του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τότε τον Ν. Αναστασιάδη, αλλά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε πολλές φορές ότι η σχετική νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ το 2016!  Σήμερα, δεν θα τολμήσει φυσικά κανένας να προβάλει ότι το  κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων είτε το 2013, είτε σήμερα, είναι νόμιμο.

Η  Κυβέρνηση που συμφώνησε στην ΕΕ το 2013 να απαλλάξει τις εγγυημένες καταθέσεις από οποιοδήποτε κούρεμα, στη συνέχεια υπονόμευε την εμπιστοσύνη προς το καταθετικό σύστημα επειδή την βόλευε επικοινωνιακά. Κανονικά, η ύβρης και αλαζονεία που διαπράχθηκαν  απαιτούν ανάλογο ηθικό αντιστάθμισμα με παραίτηση της Κυβέρνησης.

* Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός

Μεταλλαγμένες πραγματικότητες. Εμείς εκ του ασφαλούς, ο Σενέρ με κίνδυνο τη ζωή του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: