Το… χρυσό μετάλλιο στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στις Κυκλάδες παίρνει η Σύρος




Το… χρυσό μετάλλιο στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στις Κυκλάδες παίρνει διαδοχικά τα τελευταία 3 χρόνια η Σύρος!

Πίσω από τις επιτυχημένες αθλητικές διοργανώσεις δρομικού αθλητισμού, τριάθλου, μπάσκετ 3on3, συγχρονισμένης κολύμβησης και αγώνων ιστιοπλοΐας που φιλοξενεί σταθερά η «Αρχόντισσα των Κυκλάδων» βρίσκεται ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Σύρου σε θέματα Αθλητισμού, Γουλιέλμος Πρίντεζης.

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τον συνάντησε επί τη ευκαιρία της επίσκεψης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για την κάλυψη του 3ου “Syros Triathlon”. Και η πρώτη ερώτηση δεν μπορούσε να μην είναι αν έχει συγγένεια με τον πασίγνωστο διεθνή πάουερ φόργουορντ του Ολυμπιακού Γιώργο Πρίντεζη. Όπως προέκυψε, αν και δεν τους ενώνουν δεσμοί αίματος, εκτός από κοινό επίθετο και στενή φιλία, τους συνδέει κυρίως η αγάπη τους για τον αθλητισμό και το νησί τους!

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Σύρου σε θέματα Αθλητισμού, Γουλιέλμο Πρίντεζη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

-Για 3η χρονιά διοργανώνεται στο νησί των Κυκλάδων το “Syros Triathlon”. Πως ξεκίνησε η ιδέα;

ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: «Ήμασταν με τον ιδιοκτήτη της “Τrimore”, Κωστή Μητρόπαπα, στην παραλία “Aχλάδι” και συζητούσαμε την ιδέα μεταξύ σοβαρού και αστείου. Μετά από ένα ραντεβού στο γραφείο του δημάρχου προχωρήσαμε στην υλοποίηση της ιδέας μας, με μεθοδικότητα και πίστη».

-Τι έχει αποφέρει στη Σύρο η διοργάνωση του “Syros Triathlon”;

ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: «Μέσα στους βασικούς στόχους του δημάρχου Γιώργου Μαραγκού και του Συνδυασμού “H Σύρος που αξίζουμε” είναι η ανάπτυξη του αθλητισμού, του τουρισμού και του πολιτισμού. Αυτό το τρίπτυχο είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Το “Syros Triathlon” έχει συνεισφέρει και στα τρία γιατί είναι μία διοργάνωση που δεν περιορίζεται μέσα σε τρεις ώρες αγωνιστικής δράσης, αλλά διαρκεί ένα τετραήμερο, διάστημα στο οποίο κρατά “ζωντανό” όλο το νησί και επεκτείνεται βέβαια και στο τουριστικό μέρος. Έρχονται στη Σύρο οικογένειες με τα παιδιά τους που συνδυάζουν την αγάπη τους για το τρίαθλο με τις διακοπές τους στο νησί».

-Το δρομικό κίνημα και εν γένει ο μαζικός αθλητισμός γνωρίζει «έκρηξη» τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Παρακινεί και τους κατοίκους της Σύρου προς την άσκηση και το υγιεινό τρόπο ζωής;

ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: «Επιδρά θετικά σίγουρα στους Συριανούς. Κι αυτό φαίνεται στο γεγονός πως μετέχουν πολλές ομάδες από τη Σύρο. Αθλητές γεννημένοι και μεγαλωμένοι εδώ αγωνίζονται στο “Syros Triathlon” είτε ατομικά είτε ομαδικά κι ενώ παλαιότερα δεν γνώριζαν καλά καλά τι είναι το τρίαθλο. Εχουν πάρει το ερέθισμα χάρη στη διοργάνωση του “Syros Triathlon” να ασχοληθούν ζεστά με αυτό το άθλημα και κάθε χρόνο αυτό το κίνημα μεγαλώνει. Το σημαντικό είναι πως επεκτείνεται και στα μικρά παιδιά μέσα από το Kids Triathlon που έχει συμπεριληφθεί στις κατηγορίες. Προπονούνται στη θάλασσα με ένα μαγιό, χρειάζονται μόνο ένα ποδήλατο και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για να τρέχουν. Ο κόσμος έχει πάρει το ερέθισμα και οι Συριανοί ανυπομονούν να περάσουν οι αθλητές από τα μαγαζιά, να τους χαιρετήσουν. Οι στιγμές της υπερπροσπάθειας είναι συγκινητικές. Ακόμη και μεγάλες γυναίκες που λόγω ηλικίας κολυμπούν πολύ πρωί, την ώρα διεξαγωγής των αγώνων τριάθλου δηλαδή, μέσα από τη θάλασσα χειροκροτούν τους κολυμβητές, δίνουν κι αυτές τον παλμό τους».

-Ποιες είναι οι κύριες αθλητικές διοργανώσεις που φιλοξενεί σε ετήσια βάση η Σύρος;

ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: «Κάθε χρονο του Αγίου Πνεύματος φιλοξενούμε το “Syros Run”, με αφίξεις 1720 ατόμων φέτος. Το τρίαθλο θα ξεπεράσει φέτος τους 2.100 επισκέπτες. Στις αρχές Ιουλίου ακολουθεί το τουρνουά 3on3 του Γιώργου Πρίντεζη, το “LG Aegean Ball Festival”, που αποτελεί πλέον θεσμό για το νησί. Στόχος μας είναι να πάρουν το ερέθισμα τα μικρά παιδιά και να ασχοληθούν με το μπάσκετμ ενώ έχουν και την ευκαιρία να δουν τα ινδάλματά τους από κοντά. Μεγάλοι άνθρωποι επίσης συναντούν από κοντά ανθρώπους που βλέπουν στην τηλεόραση και τους θαυμάζουν, μπορούν να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν δυο κουβέντες μαζί τους. Είναι πολύ μεγάλο πράγμα και γιγαντώνεται κάθε χρόνο. Το 4ο είναι το Hellas Beetles Cup, η συγχρονισμένη κολύμβηση δηλαδή που φιλοξένησε η Σύρος για 2ο χρόνο. Είχαμε 210 αθλήτριες, ενώ μαζί με τους προπονητές και τους συνοδούς της αποστολής ξεπεράσαμε τους 600 το 2018. Διοργανώθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο, με κορίτσια από 16 χώρες ανάμεσα στις οποίες πολύ μακρινά κράτη, όπως η Ιαπωνία και το Μεξικό. Από την Ελλάδα συμμετείχαν 9 σωματεία. Ήταν μια υψηλού επιπέδου και απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση, η οποία ξεκίνησε μετά από πρόταση του προέδρου της ΚΟΕ, Δημήτρη Διαθεσόπουλου και της Μαρίας Θηβαίου, υπό την αιγίδα και ενταγμένη στο καλεντάρι της FINA. Όλα αυτά δίνουν στο νησί. Στόχος μας είναι βέβαια ο αθλητικός τουρισμός».

-Μιας και αναφερθήκατε στον αθλητικό τουρισμό, είστε σε επαφή, έχετε τη στήριξη της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά και του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη;

Πρίντεζης: «Είμαστε σε επαφή με την κ. Κουντουρά. Μας στηρίζει πολύ κι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Ελπίζουμε να παραβρεθεί και φέτος. Την προηγούμενη χρονιά ήταν εδώ με την οικογένειά του στο τουρνουά μπάσκετ. Μας στηρίζουν και οι χορηγοί που ασχολούνται με τις μεγάλες διοργανώσεις και έχουν προσφέρει πολλά στο νησί. Το IKEA παραδείγματος χάρη ανέλαβε την επίπλωση δύο νηπιαγωγειων».

«ΤΟ 2019 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΙΒΟΥ»

-Η νησιωτική Ελλάδα διαχρονικά αντιμετωπίζει προβλήματα ως προς την επάρκεια αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών; Η Σύρος σε τι επίπεδο βρίσκεται σήμερα;

ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: «Στη Σύρο δημιουργήθηκε το πρώτο γήπεδο μπάσκετ που χτίστηκε σε όλες τις Κυκλάδες, αλλά σήμερα δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Εδώ υπήρχε το ένα και μοναδικό γήπεδο στίβου, ένα μικρό στάδιο 250 μέτρων, το οποίο είναι σε κάκιστη κατάσταση. Έχουμε έρθει σε επαφή με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και με ένα κονδύλι της τάξης των 730 χιλιάδων ευρώ που μας έβγαλε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα αποκατασταθεί πλήρως. Είμαστε στη φάση του πλειοδοτικού διαγωνισμού και το 2019 θα είναι έτοιμο. Εχουμε καταρτισμένους Συριανούς προπονητές και κριτές στίβου, οι οποίοι υποχρεώνονται να δραστηριοποιούνται σε άλλα νησιά. Από τη Σύρο είναι και η μεγάλη αθλήτρια του στίβου Αναστασία Φουσιτζίδου. Εχουμε δώσει το ερέθισμα, λοιπόν, είτε με το δρομικό κίνημα, είτε με το τρίαθλο, αλλά οι αθλητές υποχρεώνονται να τρέχουν στους δρόμους και δεν υπάρχει στίβος να προπονηθούν σωστά και με ασφάλεια. Σύντομα, χάρη στην επιχορήγηση από τη ΓΓΑ ο στίβος θα πάρει στη Σύρο τη θέση που του αξίζει».

-Και στο βόλεϊ, ο Φοίνικας Σύρου πρωταγωνιστεί στην Α1 και

αποτελεί την καλύτερη «διαφήμιση» του νησιού. Ποια άλλα αθλήματα αναπτύσσετε;

ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: «Φυσικά, στο νησί είμαστε υπερήφανοι για το βόλεϊ και τον Φοίνικα Σύρου, μια ομάδα που τερμάτισε στην 3η θέση της Α1 φέτος χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο μπάτζετ. Είχαμε την ευκαιρία, επίσης μια ποδοσφαιρική ομάδα, ο ΑΟ Σύρου (σ.σ. έτος ίδρυσης 1926), να ανέβει στη Γ΄ εθνική φέτος, αλλά λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν ανέβηκε. Ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου είναι σε αδιάκοπη λειτουργία εδώ και 125 χρόνια, με αθλητές όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής Αντώνης Μπουγιούρης, ενώ κάθε χρόνο λίγο πριν το καλοκαίρι λειτουργεί σχολή ιστιοπλοΐας για νέους skipper».

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ YACHTING

-Δραστηριοποιήστε έντονα στο χώρο των ταχύπλοων σκαφών και στον αντίστοιχο Όμιλο Σύρου. Σε τι βαθμό αξιοποιεί η Σύρος τα οφέλη από τις αφίξεις σκαφών κάθε τύπου στο λιμάνι της Ερμούπολης;

«Τις υποδομές τις έχουμε έτοιμες και είναι άριστες. Εχουμε ένα λιμάνι στην Ερμούπολη που δεν χρειάζεται να ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Διαθέτουμε τριφασικό ρεύμα, pilar, lounge, ντουζ και τουαλέτες. Ο αριθμός αφίξεων yacht που έχουμε θέσει ως στόχο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη όμως. Κάνουμε συντονισμένες κινήσεις για να προσελκύσουμε αφίξεις yacht, ιστιοπλοϊκών σκαφών και κρουαζιερόπλοιων. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η υψηλή παροχή υπηρεσιών. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση, όπως: η ανάπλαση του λιμανιού της Ερμούπολης, μεταφέροντας τις καφετέριες στο πάνω μέρος της παραλιακής οδού o δρόμος άλλαξε θέση τοποθετήθηκαν ξύλινα deck στο λιμάνι, τοποθετήθηκαν μάρμαρα στα cafe, ανακαινίστηκαν οι υποδομές του λιμανιού και φέραμε καινούρια μηχανήματα. Ως προς τα κρουαζιερόπλοια, εγινε ένας μεγάλος ντόκος στην άκρη του λιμανιού, το οποίο έχει κώδικα SPS (σ.σ. αφορά στην ασφάλεια των κρουαζιερόπλοιων), διαθέτουμε security λιμανιού, και λιμενική αστυνομία. Δυστυχώς η κρουαζιέρα περνά κρίση και ενώ σε ένα νησί, όπως η Μύκονος που έχει 300 αφίξεις το χρόνο η μείωση δεν φαίνεται, σε εμάς που είχαμε 80 αφίξεις το χρόνο και τώρα έχουν μειωθεί σε 50… αυτό επηρεάζει».

-Σε ποιες άλλες μορφές τουρισμού επενδύετε στη Σύρο;
ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: «Πέρα από τον πολιτιστικό τουρισμό που είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο επισκέπτεται κανείς τη Σύρο, επικεντρωνόμαστε και στον θρησκευτικό τουρισμό. Τα δύο δόγματα, ορθόδοξων και καθολικών που συνυπάρχουν, με άριστες σχέσεις, είναι κάτι μοναδικό εδώ στη Σύρο, για τα ελληνικά δεδομένα. Ο Αγιος Νικόλαος και η εκκλησία των καθολικών στην Ανω Σύρο (σ.σ. από το 1500) αποτελούν πόλο έλξης. Στη Σύρο υπάρχει μία γαλλική κοινότητα που ξεπερνά τα 400 άτομα (σ.σ. ιδιοκτήτες κατοικιών). Η Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ είναι μία από τις πολλές διασημότητες που έχουν αγοράσει κατοικία στο νησί μας».

-Τέλος, ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα σχέδιά σας για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών;

ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: «Το 2019, ο δήμος Ερμούπολης θα επεκτείνει το αεροδρόμιο. Θα γίνει ανάλογο με της Πάρου και θα μπορεί πλέον να φιλοξενεί μεγαλύτερα αεροπλάνα, σε σύνδεση με τα Βαλκάνια και τις γύρω ευρωπαϊκές χώρες. Η Σύρος, ένα νησί 23 χιλιάδων κατοίκων, σήμερα ζει κυρίως από τον τουρισμό και όχι από τη βαριά βιομηχανία όπως συνέβαινε ιστορικά στο νησί και η οποία πλέον δεν υπάρχει. Όλη η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στον τουρισμό».

Περισσότερες ειδήσεις για τουρισμό

24/06/2018 12:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: