Την Πέμπτη “κληρώνει” για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα: Γράφεται ο επίλογος…




ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο επίλογος για την Ελλάδα, όπως άφησε να εννοηθεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο Βερολίνο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 21η Ιουνίου, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στη διάρκεια του οποίου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και για το ελληνικό χρέος, αλλά και το πως θα πορευθεί το Ταμείο μέχρι την 20η Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία εκπνέει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

Στο ΔΝΤ αισθάνονται ότι σε αυτό το Eurogroup θα μπορούσε να γραφτεί το τέλος του ελληνικού δράματος, που ξεκίνησε τον Μάϊο του 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στον σκληρό μηχανισμό, που δημιούργησαν το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας.

  • Το βασικό ερώτημα είναι τι θα πράξει το ΔΝΤ και αν θα θέσει σε εφαρμογή το δικό του Πρόγραμμα, συμμετέχοντας χρηματοδοτικά, όπως είχε εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο στις 20 του περασμένου Ιουλίου, όταν το Ταμείο, εκπλήσσοντας τους πάντες, και χρησιμοποιώντας περίεργους τρόπους για να δικαιολογήσει την στροφή του, αποφάσισε να ψηφίσει επί της αρχής μία νέα συμφωνία Stand-By για την Ελλάδα. Με τα σημερινά δεδομένα δεν προβλέπεται το ΔΝΤ να εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα, πόσο μάλλον να συμμετάσχει σε Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το Ταμείο: «Η χρηματοδότηση της συμφωνίας πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένες και αξιόπιστες διασφαλίσεις για την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του». Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα…

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι «η συμφωνία αυτή λήγει την 31η Αυγούστου 2018 λίγο μετά τη λήξη το προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)».

Φτάσαμε στο τέλος, υποστηρίζει ο Τσίπρας: Μικρή σημασία έχει αν θα μείνει το ΔΝΤ, λέει

Εκτός της προϋπόθεσης για την ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ τόνιζε τότε ότι:

  • «Εάν υλοποιηθεί πλήρως, το πρόγραμμα των Ελληνικών αρχών, με την υποστήριξη της Συμφωνίας Stand-By, θα βοηθήσει μεσοπρόθεσμα στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και θα διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές, ενώ παράλληλα θα παράσχει τα περιθώρια για τη δρομολόγηση της στήριξης βαθύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα για να ευημερήσει μέσα στην Ευρωζώνη».

Πιστεύεται ότι ο δεύτερος όρος έχει πραγματοποιηθεί με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη από τη Βουλή, οπότε παραμένει σε εκκρεμότητα η υπόθεση του χρέους, για το οποίο διεξάγονται το τελευταίο διάστημα σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ για των Ευρωπαίων, οι οποίοι δυστυχώς άγονται και φέρονται από τη Γερμανία, η οποία απορρίπτει και τις προτάσεις του Ταμείου, αλλά και των Βρυξελλών.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ κατέθεσε τη θέση για επέκταση των ελληνικών δανείων κατά 15 χρόνια. Οι Ευρωπαίοι αντιπρότειναν επέκταση 7,5 ετών και η Γερμανία 3,5 χρόνων, που αποτελεί σοβαρό λόγο διαφωνίας. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει συμφωνία, και για το λόγο αυτό το Ταμείο αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με σκεπτικισμό.

  • Με τα σημερινά δεδομένα, τονίστηκε στο ΕτΚ, θα αποτελέσει θαύμα η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου, κάτι που σημαίνει ότι το ΔΝΤ αποχωρεί από την Ελλάδα -σε αυτό το ρόλο- μετά από οκτώ χρόνια και 41 ημέρες.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αποφασιστεί ο ρόλος που θα παίξει το Ταμείο και μέχρι την 20η Αυγούστου, αλλά και στην μεταμνημονιακή εποχή. Εάν του ζητηθεί από τους Ευρωπαίους να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, αναμένεται να αποδεχθεί το ρόλο. Απ’ εκεί και πέρα, όπως τονίστηκε στην εφημερίδα μας, και στην περίπτωση που το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ εξαγοραστεί από τους Ευρωπαίους, το Ταμείο θα επιστρέψει στον παραδοσιακό του ρόλο, της προ-μνημονίου εποχής.

Δυνάμεις της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών, ευνοούν την συμμετοχή του ΔΝΤ διότι πιστεύουν πως θα δοθεί ισχυρό μήνυμα στις αγορές μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια. Όμως, οι συνομιλητές των αξιωματούχων του Ταμείου είναι πεπεισμένοι ότι το ΔΝΤ θα δώσει σήμα στις αγορές, και με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και με δήλωση της κ. Λαγκάρντ τον Αύγουστο.

Τι προβλέπει η “λύση” για την Ελλάδα; Φεύγει το ΔΝΤ, “μαξιλάρι” 15 δισ ευρώ και εποπτεία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: