Τι πραγματικά συνέβη με τις πυραυλακάτους: Τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα




Του Γιώργου Τσιτσιλιάνου*

Μετά το άρθρο μου της 22ης Μαΐου που αναφέρεται στην συμβατική καθυστέρηση του προγράμματος των πυραυλακάτων του ΠΝ, δέχθηκα το δημοσίευμα της 30ης Μαΐου των εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας και του δημοσιεύματος της 1ης Ιουνίου του κ. Α. Ανδριτσάκη, Γενικού Διευθυντή των ναυπηγείων. Συνεπώς μου δίνεται η ευκαιρία να πούμε τώρα τα πράγματα με το όνομά τους.
Για τους εργαζόμενους:
Αντιλαμβάνομαι πλήρως τα προβλήματά σας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και την πικρία σας που αποτυπώνεται στο εν λόγω δημοσίευμα. Όμως, το Ποτάμι δεν έχει καμία ευθύνη για την κατάσταση την οποία βιώνετε πάλι σήμερα από τις διαχρονικές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και της εταιρίας, όπως άλλωστε εσείς οι ίδιοι αναφέρετε.
Ειλικρινά λυπάμαι, για την ιδαίτερα δύσκολη περίοδο που βιώνει ένας τόσο σοβαρός και ευαίσθητος τομέας.

  • Το άρθρο μου αυτό ακριβώς ήθελε να επισημάνει, αυτό που και εσείς αναφέρετε με άμεσο τρόπο λέγοντας «δώστε λύση», σε μια απόπειρα οι κυβερνώντες να δώσουν νέα προοπτική με άλλη λογική στην εταιρία.

Ο τομέας μας, από τις μέχρι τώρα ενέργειές του, έχει αποδείξει το ενδιαφέρον του για τη βιωσιμότητα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας συνολικά, γιατί πιστεύει – ειδικά ο δικός σας τομέας – εφόσον σχεδιαστεί σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας, λόγω της στρατηγικής του θέσης, μπορεί να προσφέρει πολλά στην εθνική μας οικονομία, λύνοντας ταυτόχρονα τα χρόνια προβλήματά σας και προσφέροντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.
Συνεπώς το άρθρο μου, δεν είχε σε καμία περίπτωση αποδέκτη τους εργαζόμενους αλλά τους υπεύθυνους της εταιρίας και του ΥΠΕΘΑ που έχουν υπό την εποπτεία τους την παρακολούθηση του έργου, την υλοποίηση της σύμβασης.

Για τον κύριο Ανδριτσάκη :
Από την όλη διαμορφωμένη κατάσταση, από το ιστορικό και από αυτά που αναφέρετε στο δημοσίευμά σας, προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι δεν μελέτησαν σοβαρά συνολικά το πρόγραμμα, λαμβάνοντας έτσι υπόψη όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την κατασκευή των δύο πλοίων, ως προς τον οικονομικό παράγοντα αφενός και ως προς το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και παράδοσης των δύο πλοίων αφετέρου, γι’ αυτό και έχουμε ξεφύγει από τα συμβατικά λογικά όρια. Ας βάλουμε λοιπόν τα γεγονότα με τη σειρά:
Η 001Β/00 σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ΝΒΕΕ ΑΕ προέβλεπε αρχικά την κατασκευή 3 ΤΠΚ με δικαίωμα προαίρεσης για την προμήθεια άλλων 4. Το δημόσιο στην πορεία του χρόνου από το 2000 έως το 2013 άσκησε το δικαίωμα προαίρεσης και υπέγραψε τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης που περιελάμβανε και τις ΤΠΚ Νο 6 & 7. Η τροποποίηση Νο 10, την 6/11/2008 , περιελάμβανε την τοποθέτηση παραγγελίας για τις ΤΠΚ 6 &7, συνολικής αξίας περίπου 240 εκ.ευρώ.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κατασκευή των ΤΠΚ 5, 6 και 7, λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης των ΝΒΕΕ (αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα), το Δημόσιο το καλοκαίρι του 2013 (τροποποίηση Νο 11, άρθρα 3 & 4 του ν.4160/2013 ) αποφάσισε την αναπροσαρμογή των συμβατικών τιμημάτων καθόσον το δημόσιο πλήρωσε επιπλέον χρήματα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί περίπου 26 εκ. ευρώ. Επίσης είχαμε άνοιγμα από το Δημόσιο πιστώσεων για την πληρωμή των προμηθευτών μέχρι του συνολικού ποσού των 35 εκ.ευρώ για τα τις δύο ΤΠΚ 6 & 7.

Επίσης, έγινε αναπροσαρμογή των παραδόσεων έτσι ώστε η Νο 5 να παραδοθεί σε 9 μήνες, η Νο6 σε 24 μήνες και η Νο 7 σε 34 μήνες από την υπογραφή της τροποποίησης Νο 11 τον Ιούνιο του 2013. Συνεπώς το συνολικό τίμημα για τις ΤΠΚ Νο 6 &7 ανήλθε στο ποσό των 300 εκ.ευρώ περίπου και η σύμβαση για τα εν λόγω πλοία άρχισε να τρέχει από το 2009. Δηλαδή μέχρι σήμερα εννέα χρόνια περίπου.
Στο τέλος του 2015 η κατάσταση υπήρξε πάλι προβληματική με τους εργαζόμενους να μην πληρώνονται, οι εργασίες για τις ΤΠΚ 6&7 να έχουν σταματήσει και τα πλοία να βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο και πολύ μακριά από την προβλεπόμενη καθέλκυσή τους, Ιούνιος του 2015 για την Νο6, και Απρίλιο του 2016 για την Νο 7.

Πρόστιμα στο ναυπηγείο

Να σας θυμήσω ότι ο κ. Αβραμόπουλος λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο υπέγραψε τον καταλογισμό 7,5 εκ. ευρώ περίπου σε πρόστιμα στο ναυπηγείο για καθυστερήσεις και προβλήματα στις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρίας από τα προηγούμενα πλοία. Επίσης είχαν κοστολογηθεί πρόστιμα 8εκ. ευρώ περίπου από καθυστέρηση παράδοσης της ΤΠΚ Νο 5. Τα ανωτέρω πρόστιμα δεν έχουν εισπραχθεί από το δημόσιο μέχρι σήμερα.

Με την κύρωση της τροπολογίας υπ’ αριθμόν 163/17 της 28/1/2016 από την Βουλή, το Δημόσιο χρηματοδοτεί πάλι το πρόγραμμα με άλλα 40 εκ.ευρώ, με την εποπτεία του ΠΝ, με την υποχρέωση τα πλοία να παραδοθούν στο ΠΝ μετά από 29 μήνες και με την υποχρέωση της εταιρίας αυτό το ποσό να επιστραφεί στο δημόσιο εν καιρώ. Η δε νέα συμφωνία προβλέπει ότι η καθέλκυση της ΤΠΚ Νο7 δεν θα ξεπεράσει τους 16 μήνες δηλαδή μιλάμε για Ιούλιο του 2017 (άρθρο 4 παράγραφος 2). Όσον αφορά για τις πληρωμές του προσωπικού το 70% το ανέλαβε το ΠΝ και το υπόλοιπο 30% τα ΝΒΕΕ ΑΕ με κατώτερη οροφή τα 850 ευρώ και ανώτερη τα 3000 ευρώ.

Τα αναπάντητα ερωτήματα 

Αγαπητέ κύριε Ανδριτσάκη τα πράγματα όπως καταλαβαίνετε μιλάνε από μόνα τους:

Για το πρόγρμμα έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα 340 εκ. ευρώ περίπου. Η υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής των δύο πλοίων έχει ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2008, ας πούμε το 2009 όπως εσείς αναφέρετε, και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Το πρόγραμμα βρίσκεται σύμφωνα με αυτά που αναφέρετε στο συνολικό ποσοστό περίπου στο 70 % και θέλει για να ολοκληρωθεί, ακόμη δύο χρόνια τουλάχιστον. Δηλαδή αν όλα κυλήσουν ομαλά και εφόσον σας δοθεί και νέα χρηματοδότηση, το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί το 2021 περίπου, μετά δηλαδή από 12 χρόνια. Έχετε καταλάβει τι μου είπατε στο δημοσίευμά σας;
Επιπρόσθετα σας ερωτώ:

  1.  Τα χρήματα, τα 40 εκ. ευρώ, τελείωσαν ναι ή όχι ; Αν ναι, θα ζητήσετε νέα χρηματοδότηση και πόσα επιπλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό;
  2.  Πότε θα επιστρέψετε στο δημόσιο τα 40 εκ.ευρώ που σας έχουν κοστολογηθεί; ( άρθρο 3 παράγραφος 3). Ας μην αναφέρω τα πρόστιμα που σας έχουν επιβληθεί.
  3.  Οι εργαζόμενοι πληρώνονται την παρούσα χρονική περίοδο; Ναι ή όχι; Αν όχι, πότε θα πληρωθούν; Τους έχουν δοθεί τα οφειλόμενα μέχρι το 2016; Αν όχι, πότε έχετε σκοπό να τα επιστρέψετε;
  4. Γνωρίζατε νωρίτερα εσείς και το ΥΠΕΘΑ ναι ή όχι ότι η παράδοση των δύο ΤΠΚ θα καθυστερήσει; Αν ναι, ποιος έχει την ευθύνη για το μη σωστό προγραμματισμό της κατασκευής και της προμήθειας των απαιτούμενων συστημάτων και υλικών; Αν όχι, σημαίνει ότι πέσατε εκτός πραγματικότητας της υλοποίησης του προγράμματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  5. Γιατί, κατά την επίσκεψή του τομέα Άμυνας στην εταιρία σας, μας υποσχεθήκατε ότι η Νο 6 ΤΠΚ θα καθελκυστεί στο τέλος του 2017 και ότι τα επιπλέον 40 εκ. ευρώ θα φθάσουν για την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού προγράμματος;
  6. Δεν θα έπρεπε λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με αυτά που πιθανά δρομολογούνται από τους γείτονές μας, να έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα από τους υπεύθυνους της εταιρίας και του ΥΠΕΘΑ, έτσι ώστε να μην υπάρχει η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην παραλαβή των δύο πλοίων του ΠΝ; Αυτό δεν επιτάσσει η λογική σε περιόδους κρίσης ;
  7. Εσείς, ως γενικός διευθυντής του ναυπηγείου, νομικά υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία της εταιρίας, ποιες ήταν οι ενέργειές σας, ώστε να αποφύγετε τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σύμβασης;

Λόγω της επικρατούσας κατάστασης, προτείνω το ΠΝ να εξετάσει την περίπτωση να αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου των δύο πλοίων με δική του ευθύνη, εφόσον επιθυμεί τον τερματισμό της ομηρίας των πλοίων του, με την προϋπόθεση ότι η εταιρία θα προβεί στην καθέλκυση και των δύο πλοίων το ταχύτερο.

Συμπέρασμα: Οι υπεύθυνοι υλοποίησης της κατασκευής των δύο πλοίων όσο ψηλά και αν βρίσκονται, λογικά θα ήταν ενημερωμένοι από την αρχή του προγράμματος για τη ροή της σύμβασης και θα μπορούσαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίησή της στους καθορισμένους συμβατικούς όρους. Όταν ένα πρόγραμμα ξεφεύγει σε τόσο σημαντικό βαθμό (σχεδόν μία δεκαετία μέχρι σήμερα) από το συμβατικό πλαίσιο, γνωρίζοντας όλο το ιστορικό της εταιρίας, η λογική λέει ότι υπάρχουν ευθύνες που συνήθως βρίσκονται στις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας της εταιρίας και του ΥΠΕΘΑ.

Λυπάμαι ειλικρινά, που σε κρίσιμους περιόδους, η κυβέρνηση δεν έχει τα κατάλληλα αντανακλαστικά να δώσει λύση στο διαχρονικό πρόβλημα του ναυπηγείου, όπως άλλωστε οι εργαζόμενοι αναφέρουν «δώστε λύση», προστατεύοντας την αμυντική θωράκιση της χώρας σε περιόδους χαλεπούς, την τεχνογνωσία, τους Έλληνες φορολογούμενους και τους εργαζόμενους.

Ακούστε κύριε Ανδριτσάκη:
Όπως έχετε καταλάβει ούτε αντιπολιτευτικό μένος με εμπνέει ούτε η μνησικακία με κυριεύει ως άτομο λόγω του χαρακτήρα μου. Αντίθετα είμαι ένας ρεαλιστής μηχανικός που ανησυχεί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της εγχώριας βιομηχανίας σε υγιή πρότυπα, γεγονός που το έχουμε αποδείξει από τις μέχρι τώρα ενέργειές μας, αλλά όχι όμως με αμετροέπεια και ούτε με την λογική που εσείς θέλετε να πετύχετε απορροφώντας διαχρονικά κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλα να έχετε αιχμάλωτο το ΠΝ, τον Έλληνα φορολογούμενο και τους εργαζομένους σας. Αυτή είναι η διαφορά μας.
Η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των συμβολαίων κύριε Ανδριτσάκη, είναι οι κρίσιμοι παράγοντες, για να μας εμπιστευθούν οι αγορές, που τις έχουμε ανάγκη, για νέα συμβόλαια που θα δώσουν νέα δυναμική στην εταιρία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας οικονομία.

*Σμήναρχος ε.α. μηχανικός (ΣΜΑ) και πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας στο Ποτάμι

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ: Ο κ. Νίκος Ανδριτσάκης Γενικός Διευθυντής Ναυπηγείων Ελευσίνας δεν απάντησε  στην ιστοσελίδα μας  όταν δημοσιεύθηκε το πρώτο άρθρο του κυρίου Τσιστσιλιάνου. Αν μας στείλει απάντηση θα την δημοσιεύσουμε.

«Έκαναν φτερά» τα χρήματα για την κατασκευή δύο πυραυλάκατων του Πολεμικού Ναυτικού

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: