Τι είπαν πίσω από τις κλειστές πόρτες οι κ. Πομπέο και Τσαβούσογλου: “Αγκάθι” οι Κούρδοι




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Απέραντη χαρά εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μία συμφωνία που αφορά την αποχώρηση, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, των Κούρδων ανταρτών του YPG, από την πόλη Μπανμπίζ.

Οι τελευταίοι, απελευθέρωσαν μετά από αιματηρές μάχες την πόλη από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αμερικανοί εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τους Κούρδους μαζητές μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την Μπανμπίζ.

Οι θριαμβευτικές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου δεν επιβεβαιώθηκαν ακόμα από αντίστοιχες των Αμερικανών, οι οποίοι μέχρι χθες το βράδυ παράμειναν αυστηρά στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που αναφέρεται γενικά σε ένα «οδικό χάρτη» χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα. Ο Τούρκος υπουργός, ενώ απαιτούσε άμεση αποχώρηση των Κούρδων ανταρτών, στις δηλώσεις του αναφέρθηκε σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, το οποίο όμως δεν είναι βέβαιο ακόμα ότι αποτελεί και συμφωνία με τους Αμερικανούς. Απομένει να επιβεβαιωθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο παραμένει βαθιά διχασμένο για τον τρόπο αντιμετώπισης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και των αντιαμερικανικών δηλώσεων του.

Ο κ. Πομπέο και ο Τούρκος ομόλογός του δεν έκαναν μαζί δηλώσεις, ούτε πριν ούτε μετά τη συνάντηση, μετά από απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί:

  • “Εξέτασαν τις συστάσεις της αμερικανοτουρκικής ομάδα εργασίας για τη Συρία που αφορά το μέλλον της διμερούς μας συνεργασίας στη Συρία, σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Manbij. Ενέκριναν έναν οδικό χάρτη για το σκοπό αυτό και υπογράμμισαν την αμοιβαία δέσμευσή τους για την εφαρμογή του, αντικατοπτρίζοντας τη συμφωνία να παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις επί του εδάφους”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Πομπέο και ο κ. Τσαβούσογλου συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών και συμφώνησαν να διεξαχθούν επιπλέον συνεδριάσεις του μηχανισμού των ομάδων εργασίας για την επίλυση των σημερινών εκκρεμών ζητημάτων στη διμερή τους σχέση.

Θα δώσουν οι Αμερικανοί τον ταμία του Ερντογάν για να πάρουν πίσω τον πάστορα Μπράνσον;

Τονίζεται στην ανακοίνωση ότι “μια πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τα δικαστικά και άλλα θέματα πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση των υπουργών” Πομπέο και Τσαβούσογλου. Τα μέλη της ομάδας εργασίας επρόκειτο να αποφασίσουν τι ακριβώς σημαίνει ο “οδικός χάρτης” και να θέσει τα χρονοδιαγράμματα, εφόσον αυτά συμφωνηθούν.

Η τελευταία παράγραφος για τα δικαστικά θέματα είναι σημαντική καθώς φαίνεται ότι οι δύο χώρες εισήλθαν σε διάλογο που αφορά την υπόθεση του Ιμάμη Γκιουλέν, τους φυλακισμένους Αμερικανούς υπηκόους, συμπεριλαμβανομένης και της πολύμηνης κράτησης του πάστορα Άντριου Μπράνσον και την καταδίκη του Χακάν Ατίλα, του τραπεζίτη και προσωπικού ταμία της οικογένειας του κ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και παρά τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου για τον κ. Γκιουλέν, ότι δηλαδή τον ερευνά το FBI, κάτι που είναι σε όλους γνωστό, οι Αμερικανοί δεν είναι σε θέση να διαπραγματευθούν την παράδοση του Τούρκου Ιμάμη και πρώην φίλου, συνεργάτη και μέντορα του προέδρου της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λεπτομέρειες του «οδικού χάρτη», που ανέδειξε ο κ. Τσαβούσογλου σε μείζον θέμα και μεγάλη επιτυχία για την χώρα του, είναι μέχρι της στιγμής το λιγότερο ασαφείς και αδιευκρίνιστες, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν τοποθετήθηκε ακόμα επίσημα.

  • Ξένη διπλωματική πηγή, σε ανάλυση της στην ιστοσελίδα μας και με βάση τις θριαμβευτικές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, μας είπε ότι «όταν ακούς οδικό χάρτη κράτα μικρό καλάθι». Η πηγή τόνισε ότι είναι αδιανόητο αυτή η κυβέρνηση του Τραμπ να υποχωρήσει σε θέσεις αρχών, όπως είναι η προστασία των συμμάχων τους στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με την πηγή, ο κ. Τσαβούσογλου σήκωσε ψηλά το θέμα για καθαρά προεκλογικού λόγους. Πρόσθεσε ότι θεωρεί πως  οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού είναι υπερβολικές, δεν λένε όλη την αλήθεια και τα σημεία της συμφωνίας, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Υποστήριξε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία επιστρέφοντας από την Τουρκία, ενημέρωσε ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις ότι η συμφωνία δεν είχε ολοκληρωθεί. Το ίδιο τόνισε και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη εβδομάδα.

Συμφώνησαν σε οδικό χάρτη για τη Μανμπίτζ ΗΠΑ και Τουρκία, ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου

Τόνισε ακόμα ότι ο «οδικός χάρτης» δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη «συμφωνία», που ανακοίνωσε ο κ. Τσαβούσογλου πριν φτάσει την Αμερική. Υπενθυμίζουμε ότι ο Τούρκος υπουργός και άλλοι αξιωματούχοι της Τουρκίας μίλησαν για συμφωνία απομάκρυνσης των Κούρδων ανταρτών της Συρίας από την περιοχή του Μανμπίζ, αυτό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσαν ο κ. Πομπέο και ο κ. Τσαβούσογλου, δεν περιείχε λεπτομέρειες. Ο Τούρκος υπουργός μίλησε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν για “παραμέτρους” για την απομάκρυνση των δυνάμεων των Κούρδων ανταρτών, που θα συζητούσαν οι ομάδες εργασίες μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πομπέο.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι άλλο πράγμα είναι ο «οδικός χάρτης» και άλλο η συμφωνία με το χρονοδιάγραμμα. Και επέμενε στο γεγονός ότι οι Κούρδοι της Συρίας πολέμησαν στο πλευρό της Αμερικής εναντίον των τζιχαντιστών όταν η Τουρκία απείχε του πολέμου και σε πολλές περιπτώσεις βοηθούσε το Ισλαμικό Κράτος.

Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους ο κ. Τσαβούσογλου είπε σε κάποιο σημείο την εξής φράση, με την οποία άφησε να εννοηθεί ότι η έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεν εξαφανίστηκε:

  • «Ελπίζουμε ότι οι σύμμαχοι μας θα σταθούν δίπλα μας στα δύο σοβαρά θέματα», εννοώντας την παρουσία των Κούρδων του ΥPG στην Μανμπίζ και το θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι οι όποιες εντάσεις υπάρχουν επειδή οι Αμερικανοί «δεν τήρησαν το λόγο τους».

Την ανακοίνωση ότι συζητήθηκε το θέμα του Ιμάμη έκανε ο Τούρκος υπουργός, αλλά δεν υπάρχει παρόμοια ενημέρωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο δεν τοποθετήθηκε καθόλου, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, AHVAL, VOA NEWS, AA, STATE DEPARTMENT,

Οι Τούρκοι απειλούν ξεδιάντροπα να απαγάγουν από τη χώρα μας τους οκτώ αξιωματικούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: