Θρίλερ με κατασκόπους στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου παρακολουθούσε τον αρχηγό της Μοσάντ;




Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ, Γιοράμ Κοέν, αρνήθηκαν τις αναφορές που έγιναν την Παρασκευή οι οποίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει ζητήσει από την υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του επικεφαλής του στρατού και πράκτορα της Μοσάντ πριν από μερικά χρόνια.

«Δεν του ζήτησαν ποτέ να παρακολουθήσει τον αρχηγό των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ή τον επικεφαλής της Μοσάντ», έγραψε στο twitter ο Νετανιάχου την Παρασκευή, μετά από τις αποκαλύψεις που έγιναν στην τηλεοπτική εκπομπή Uvda την Πέμπτη. «Δεν υπάρχει όριο στα ψέμματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κοέν σημείωσε πως δεν σχολιάζει συνήθως τη σχέση μεταξύ του αρχηγού της Σιν Μπετ και του πρωθυπουργού αλλά αναφερόμενος στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είπε πως απλά είναι εσφαλμένα.

Σύμφωνα πάντως με τη δημοσιογραφική έρευνα, ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Κοέν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Σιν Μπετ από το 2011 έως το 2015, να παρακολουθεί τις συνδιαλέξεις του τότε αρχηγού του IDF, Μπένι Γκάντζ και του επικεφαλής της Μοσάντ, Ταμίρ Πάρντο.

Επισήμως το πρωθυπουργικό γραφείο αρνήθηκε τα δημοσιεύματα και τόνοσε: «Ο Νετανιάχου ποτέ δεν ζήτησε να ακούσουν τον αρχηγό του στρατού και τον αρχηγό της Μοσάντ. Αυτό είναι το απόλυτο ψέμα».

File Photo: Συνεδρίαση της Κνεσσέτ EPA, JIM HOLLANDER

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και βουλευτής του κόμματος Σιωνιστική Ένωση, Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε πως εάν οι κατηγορίες επιβεβαιωθούν «είναι εξαιρετικά σοβαρές και πρέπει να μας ανησυχήσουν όλους. Ζητώ επείγουσα και άμεση έρευνα από τους κρατικούς μηχανισμούς ώστε να φτάσουμε μέχρι το τέλος».

Ο αρχηγός της Σιωνιστικής Ένωσης, Αβί Γκαμπέι, δήλωσε πως ο πρωθυπουργός που στέλνει τον αρχηγό της Σιν Μπετ να κατασκοπεύσει συναδέλφους του πρέπει να παραιτηθεί.

Η Τζίπι Λίβνι, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί μέσα που προορίζονται για τους εχθρούς του Ισραήλ για να τα θέσει εναντίον του αρχηγού του στρατού και του επικεφαλής της Μοσάντ. “ο συνδυασμός των πολλών ετών στην εξουσία, της μεγάλης εξουσίας και της στοχοποίησης όσων σκέφτονται διαφορετικά ως προδοτών, είναι καταστροφικός», δήλωσε η ισραηλινή πολιτικός.

Στο πλευρό του Νετανιάχου τάχθηκε ο Άβι Ντίχτερ, βουλευτής, πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ και νυν πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Κνεσέτ. «Ξέρω ότι είναι ένα ψέμα και ο Πάρντο το ξέρει. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τον αρχηγό της Σιν Μπετ να «ακούσει» κάποιον – επειδή κάθε παρακολούθηση ελέγχεται από τον γενικό εισαγγελέα και εμμέσως από τη διυπουργική επιτροπή για τη Σιν Μπετ».

Η τηλεοπτική εκπομπή που προχώρησε τις αποκαλύψεις αυτές ανέφερε πως δεν ήταν μόνο οι επικεφαλής του στρατού και της Μοσάντ, που παρακολουθούνταν αλλά και άλλοι αξιωματούχοι. Επικαλείται δε πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που επιβεβαίωσαν το αίτημα του Νετανιάχου αλλά και την άρνηση του Κοέν να κάνει κάτι τέτοιο.

Ο ένας εκ των δύο θιγόμενων ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Ταμίρ Πάρντο, δήλωσε: «Δεν θέλω να πιστέψω πως στο Ισραήλ, που είναι ένα δημοκρατικό κράτος, ο πρωθυπουργός ζητά από τη Σιν Μπετ να παγιδεύσει τον αρχηγό του στρατού. Η παγίδευση των τηλεφώνων θα ήταν η μεγαλύτερη ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης. Ποτέ δεν ζήτησα να παρακολουθήσουν οποιοδήποτε από τα μέλη της Μοσάντ. Ούτε καν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου».

Η εκπομπή Uvda ανέφερε επίσης πως ο Νετανιάχου διέταξε τη Μοσάντ και τον στρατό να ετοιμάσουν επίθεση εντός 15 ημέρων κατά του Ιράν το 2011.

Πηγή: Haaaretz

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: