Τα Stinger “γαζώνουν” τον ουρανό της Κρήτης: Αντιαεροπορική άσκηση με βοήθεια από τις ΗΠΑ




Ξεκλείδωσαν οι αποθήκες των πυρομαχικών για το αντιαεροπορικό σύστημα εγγύς προστασίας Stinger τις τελευταίες ώρες.
Οι βολές για τα πληρώματα του αντιαεροπορικού πυροβολικού που σχεδόν για μια δεκαετία γίνονταν αποκλειστικά στον εξομοιωτή μάχης, μετεξελίχθηκαν σε βολές με πραγματικά πυρά κι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε γι’ ακόμη μια φορά η βοήθεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Αμερική έδωσε τους ιπτάμενους στόχους στην χώρα μας και δοθείσης της ευκαιρίας, στελέχη του αντιαεροπορικού πυροβολικού ταξίδεψαν και βρέθηκαν στο πεδίο βολής της Κρήτης για να πατήσουν την πραγματική σκανδάλη κι όχι του εξομοιωτή.

Όπως μας εξηγούσε ανώτατο στέλεχος του Στρατού Ξηράς αυτοί οι ιπτάμενοι στόχοι για τις συγκεκριμένες δημοσιονομικές συνθήκες που διανύει για τόσα χρόνια η χώρα μας είναι απαγορευτικές και με αυτή τη δωρεά από την Αμερικανική πλευρά ουσιαστικά ήταν μια μεγάλη ανάσα για την εκπαίδευση πάνω σε πραγματικές συνθήκες που προσομοιάζονται από αυτό τον ιπτάμενο στόχο.

Το αντιαεροπορικό σύστημα Stinger θεωρείται ένα από τα πλέον εξελιγμένα στην κατηγορία του το οποίο έχει το ελάχιστο ίχνος ανίχνευσης από το εχθρικό πτητικό μέσο-είτε ελικόπτερο είτε αεροσκάφος- με αποτέλεσμα να έχει αποσπάσει τις πιο θετικές κριτικές ανά τον κόσμο αγγίζοντας σε ποσοστά σχεδόν το 100% εφόσον ο χειριστής είναι πολύ εξοικειωμένος με το όπλο του.

Στην Ελλάδα οι αντιαεροπόροι του Πυροβολικού διαθέτουν τα Stinger κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μάλιστα ένας εξελιγμένος τύπος του όπλου αυτού είναι και το Asrad Hellas, δηλαδή οι εκτοξευτές του Stinger που έχουν τοποθετηθεί πάνω σε όχημα 4χ4 Hammer.

Ρεπορτάζ: HellasJournal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: