Τα “πλοκάμια” της ελληνο-αιγυπτιακής “Μέδουσας” τυλίγουν την Τουρκία στη Μεσόγειο




Ρεπορτάζ: HellasJournal

Ένα ισχυρό μήνυμα διαρκείας αναμένεται να λάβει η Άγκυρα τις επόμενες ημέρες καθώς από τις 23 Ιουνίου δηλαδή λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη γειτονική χώρα και μέχρι τις 29 του ίδιου μήνα, ελληνικές και αιγυπτιακές δυνάμεις θα ασκούνται στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της άσκησης «Μέδουσα 6».

Η συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα – όπως αυτό της ενέργειας – μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ιορδανίας και Ισραήλ έχει δημιουργήσει και μια άτυπη αμυντική συμμαχία, που έχει δείξει πως εργάζεται για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε σύγχρονης απειλής, κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και αποδεικνύει πως ακόμη και χώρες που στο παρελθόν αντιμετώπιζαν προβλήματα μεταξύ τους μπορούν να τα λύσουν.

Φρεγάτες, υποβρύχια, ελικόπτερα και F16 ζεσταίνουν μηχανές

Η φρεγάτες τύπου S «Λήμνος» και «Νικηφόρος Φωκάς», το υποβρύχιο «Πιπίνος» τύπου 214 το γνωστό και ως «sub ghost» αφού έτσι το είχαν πει Βρετανοί, σε κοινή άσκηση, όταν τους εγκλώβισε χωρίς κανείς να το αντιληφθεί, δυο ελικόπτερα Aegean Hawk S-70 ζεσταίνουν τις μηχανές τους και τα πληρώματα εργάζονται πυρετωδώς ώστε να είναι όλα έτοιμα για την κάθοδό τους στην Αίγυπτο.
Επιπλέον το παρόν σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει και η Αεροπορία Στρατού με ένα μεταγωγικό ελικόπτερο Chinook και δυο επιθετικά ελικόπτερα Apache.

F-16 Block 50 από την 111 πτέρυγα μάχης της Αγχιάλου θα μετασταθμεύσουν σε αεροπορική βάση κοντά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ από την 115 πτέρυγα μάχης της Σούδας ακόμη μια 4άδα μαχητικών F-16 Block 52 plus θα πετάξει και θα «κόψει» το FIR της Αιγύπτου για να ασκηθούν οι ιπτάμενοι με τους συναδέλφους τους της συμμαχικής χώρας. Τα Ελληνικά φτερά από τη Σούδα θα επιστρέψουν στη βάση τους.

Στη «Μέδουσα 6» σε μεγάλο ύψος θα υπερίπταται όλων ένα από τα Ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ για να συντονίσει όλες τις αεροπορικές δυνάμεις και να ελέγχει το παραμικρό μεταφέροντας προς όλους-αεροπλάνα και πλοία- στοιχεία και πληροφορίες που τους αφορούν.

Στιγμιότυπο από την άσκηση Μέδουσα 5 – Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Τα πράγματά τους ετοιμάζουν επίσης, ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και ένα τμήμα των Πεζοναυτών, που μαθαίνουμε πως θα διανυκτερεύσουν και εντός του γνωστού ελικοπτεροφόρου «Mistral» του Αιγυπτιακού στόλου.

Επικεφαλής του Ελληνικού σχηματισμού θα είναι Διοικητής Μοίρας Φρεγατών και μόνο από αυτό αλλά και τις συμμετέχουσες Ελληνικές δυνάμεις στην άσκηση «Μέδουσα 6», φαίνεται πως η χώρα μας δίνει μεγάλη σημασία και θέλει την παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στέλνοντας ένα μήνυμα αποτροπής και ταυτόχρονα μιας χώρας ασφαλούς με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, υπολογίσιμες από τους συμμάχους της.

Από την πλευρά της Αιγύπτου θα πάρει μέρος σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το «ελληνικό» ελικοπτεροφόρο – Anwar El Sadat. Το προσωνύμιο «ελληνικό» έδωσαν οι Αιγύπτιοι αξιμωματούχοι στο δικό τους ελικοπτεροφόρο καθώς κατά την περσινή άσκηση έλεγαν: «Θεωρείστε αυτό το πλοίο σα να είναι δικό σας». Το συγκεκριμένο πλοίο θα είναι το λεγόμενο πλοίο διοικήσεως κι από εκεί θα παρακολουθούν την άσκηση τόσο Αιγύπτιοι όσο και Έλληνες επιτελείς ενώ εκεί θα βρεθεί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

File Photo: Στιγμιότυπο από την άσκηση Μέδουσα 5 – Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Η «Μέδουσα» πέρυσι είχε γίνει στη χώρα μας, σε δυο φάσεις η πρώτη στο Ναύσταθμο της Κρήτης και η δεύτερη στο Νότιο- Νοτιανατολικό Αιγαίο κοντά στη Ρόδο και υπήρχε μάλιστα συντονισμένη αεροαποβατική άσκηση, κάτι που είχε προκαλέσει αντίδραση από την Τουρκική πλευρά όπου είχαν υπάρξει ακόμη και τηλεγραφήματα του κρατικού πρακτορείου Anadolu που μιλούσαν για παραβιάσεις διεθνών συνθηκών.

Σενάρια με νόημα

Ανάμεσα στα σενάρια που θα ασκηθούν τα πληρώματα των πλοίων, των υποβρυχίων, ελικοπτέρων αλλά και τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων σκοπό έχουν την όσο γίνεται μεγαλύτερη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών κυρίως στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα, την ασφάλεια αλλά και επιχειρήσεις με εξειδικευμένο προσωπικό στις ειδικές επιχειρήσεις σε ένα περιβάλλον με πολλαπλές απειλές.

Με ιδιαίτερο νόημα και πολλαπλά μηνύματα είναι οι ασκήσεις «ναυτικής απαγόρευσης» που έχουν να κάνουν με νηοψίες ύποπτων εμπορικών πλοίων, ναυτικές πληροφορίες υψηλής σημασίας που μπορούν ν’ ανταλλάξουν οι ασκούμενες δυνάμεις, επιβολή ναυτικών αποκλεισμών περιοχής και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν καθαρά με προκλήσεις τις οποίες πιθανό να κληθούν οι χώρες ν’ αντιμετωπίσουν κυρίως σε περιοχές υψηλών συμφερόντων.

“Κάνει τη δύσκολη” η Μόσχα για το αν θα δώσει Su-57 στην Τουρκία; “Είναι νωρίς ακόμη”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: