Tα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στο επίκεντρο συνεδρίου δικαστών και εισαγγελέων




Με μηνύματα κατά του ρατσισμού και με γνώμονα την προστασία των ασυνόδευτων και απροστάτευτων προσφυγόπουλων που φθάνουν στην χώρα μας, ξεκίνησε το συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που πραγματοποιείται στη Σκιάθο.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, στο οποίο υπογραμμίζονταν ο σημαντικός ρόλος των εισαγγελικών λειτουργών, που μέσα στο χάος των μεταναστευτικών ροών ανέλαβαν και ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν για να προστατέψουν παιδιά ασυνόδευτα ή συνοδευόμενα από τη θυματοποίηση και την εκμετάλλευση από πρόσωπα που δήλωσαν συγγενείς τους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Ελευθέριος Μιχαηλίδης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις πολιτικές προεκτάσεις του μεταναστευτικού ζητήματος με αιχμή τα παιδιά, που ζουν πλέον σε ξενώνες και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μία ρατσιστική χώρα, αλλά φτιάχνουμε γέφυρες αλληλεγγύης και όχι μίσους και οι εισαγγελείς θα αποτελέσουν τις “ζώνες ασφαλείας” μαζί με τους παιδοψυχολόγους, τους εμπλεκόμενους φορείς και την αστυνομία, για την προστασία των αυνόδευτων και ταλαιπωρημένων παιδιών. Επίσης, έκανε αναφορά και στο νέο σχέδιο Νόμου για την εποπτεία ανηλίκων από εξειδικευμένους επαγγελματίες που θα απαλλάξει από μεγάλες ευθύνες τους δικαστές, οι ωστόσο θα έχουν την υψηλή εποπτεία και θα αποτελούν την εγγύηση της προστασίας των δικαιωμάτων τους.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, στην ομιλία της ανέφερε ότι δεν είμασταν προετοιμασμένοι, ούτε είχαμε προβλέψη για το τι θα συνέβαινε με τις μεταναστευτικές ροές και ότι ο δικαστικός κόσμος, μαζι με την κοινωνία, κλήθηκαν να διαχειριστούν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις με ελάχιστα μέσα και χωρίς θεσμικό πλαίσιο. Η κ. Δημητρίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 στην Ελλάδα έφθασαν 3.250 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ παράλληλα οι αφίξεις συνεχίζονται. Η προσφυγική κρίση, είπε, ανέδειξε τις ελλείψεις του θεσμικού και νομικού πλαισίου, ωστόσο υπήρξε διόρθωση με διατάξεις που ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις των φορέων. Αφού επισήμανε ότι πρωτεύοντας ρόλος είναι η εξασφάλιση στα παιδιά στέγης και παιδείας, εξέφρασε την αντίθεσή της με τη μακροχρόνια παραμονή των παιδιών στους ξενώνες επειδή ιδρυματοποιούνται και τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικά μοντέλα φροντίδας, ειδικά για τα παιδιά των 16 με 17 ετών, ώστε να αναπτυχθούν οι δεξιότητές τους και να μάθουν την ελληνική γλώσσα, άλλα και άλλες γλώσσες, μέσα από την εκπαίδευση.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Γκουγκουλής, υπογράμμισε τον ρόλο των δικαστών στη μεγάλη μεταναστευτική κρίση και γνωστοποίησε ότι θα αυξηθούν οι δομές φιλοξενίας στη χώρα σε ποσοστό 110% και ότι θα υπάρξουν ακόμη 4.000 θέσεις έκτακτης ανάγκης και 3.000 θέσεις στέγασης και φιλοξενίας για 5.000 πρόσφυγες που θα επιθυμούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος, στην ομιλια του επεσήμανε ότι οι προκλήσεις θα παραμένουν και θα αυξάνονται όσο θα αυξάνονται οι εισροές και ο εγκλωβισμένος πληθυσμός μεταναστών και για τον λόγο αυτό απαιτείται η βελτίωση των συνθηκών στις δομές της αστυνομίας, ακόμα και αν χρησιμοποιούνται για τη μικρότερη δυνατή παραμονή, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε ανοιχτούς χώρους και σε βασικές υπηρεσίες, με προτεραιότητα στην παροχή ιατρικής φροντίδας. Παράλληλα είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η πλήρης καταγραφή των αιτούντων άσυλο σε όλη την επικράτεια και η χορήγηση ατομικών δελτίων αιτούντων διεθνής προστασίας που κατοχυρώνουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σκιάθος: 02/06/2018 10:03 ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Η. Παπαδημητρίου Βόλος, Ελλάδα 517 Greek

Αριθμός Είδησης: 19593380

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: