Τα αμερικανικά φλερτ προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, η Τουρκία και οι ψευδαισθήσεις μας…




Του Κώστα Βενιζέλου

Οι Αμερικανοί επενδύουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο και φαίνεται να διαμορφώνουν σχεδιασμούς στην περιοχή, έχοντας ως πυλώνες σταθερότητας και τις δυο αυτές χώρες. Αυτό φαντάζει ως ένα εναλλακτικό σενάριο που θα αντικαθιστά ένα διαχρονικό σύμμαχο, όπως είναι η Τουρκία. Αυτοί οι σχεδιασμοί δεν σημαίνει πως οι Αμερικανοί έχουν ξεγράψει την Άγκυρα.

Απλά, ως μεγάλη και ισχυρή χώρα, δεν μπορεί να στηρίζει τους σχεδιασμούς της, τα συμφέροντα της, στις ορέξεις και διαθέσεις του νεοσουλτάνου Ερντογάν.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά την διάρκεια ομιλίας που παρέθεσε στην δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation στη Ουάσινγκτον, ήταν ξεκάθαρος ως προς τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Υιοθέτησε μια τακτική που παραπέμπει στην πρακτική του μια στο καρφί και άλλη στο πέταλο. Η βασική του τοποθέτηση αφορούσε την ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεων.

Είπε πως «δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».

Οι Αμερικανοί αποχαιρέτησαν τον Τσαβούσογλου με προειδοποιήσεις και ύμνους στην Ελλάδα

Αναφέρθηκε στον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας, αναλύοντας την σημασία που έχει για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Δεν απέφυγε, ωστόσο, τον πειρασμό ο Αμερικανός αξιωματούχος και έστειλε προειδοποιήσεις στην Άγκυρα, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που θα υποστεί εάν προχωρήσει η Τουρκία στην αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον επενδύει σε Ελλάδα και Κύπρο έχοντας βασικά υπόψη τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά ( λόγω Αθήνας) και στα Βαλκάνια. Για χώρες όπως τις ΗΠΑ δεν υπάρχει πρόβλημα να τα έχει καλά με την Τουρκία και να συνεργάζεται με την Ελλάδα και Κύπρο, επιβάλλοντας και τους όρους της. Αυτή την περίοδο υπάρχει μια χαραμάδα φωτός που θέλει ΗΠΑ και Τουρκία να διανύουν φάση μη καλών σχέσεων.

Αυτή η χαραμάδα αξιοποιείται στο έπακρο. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο, που είναι πιθανόν, να τα ξαναβρούν Τραμπ και Ερντογάν μετεκλογικά. Σε αυτό το παιχνίδι δεν επιτρέπονται αφέλειες και δεν διαμορφώνονται πολιτικές με ψευδαισθήσεις. Ρεαλισμός και πλάνο, σχεδιασμός.

“Καταπέλτης” ο Μίτσελ για Άγκυρα με επαίνους για Ελλάδα: “Μηδενική ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: