Συνέντευξη Βίτσα: “Θέλουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης και κατανομή σε όλη την ΕΕ”




«Δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός όρος, ώστε να επαναληφθεί το 2015 στις προσφυγικές ροές» επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Ακολούθως, σημείωσε: «Υπάρχει μία αύξηση, άρα πρέπει περισσότερο να προσανατολιστούμε, από τη μία μεριά η Τουρκία να κάνει τις υποχρεώσεις της κι η Ευρώπη να κάνει τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία κι από την άλλη πλευρά να εντείνουμε τον πόλεμό μας ενάντια στους διακινητές. Αυτά είναι τα δύο βασικά πράγματα. Βεβαίως, το ζήτημα θα λυθεί, όταν λυθούν τα αίτιά του και τα αίτιά του είναι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η εξαιρετικά μεγάλη φτώχεια όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και σε άλλες περιοχές».

Ο υπουργός είπε ακόμη: «Εμείς αναπτύσσουμε και τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά και τις προσπάθειές μας με χώρες απ’ όπου ξεκινούν οι οικονομικοί μετανάστες, ώστε να παρθούν μέτρα για να γίνουν αυτά τα πράγματα νόμιμα. Και σε κάθε περίπτωση, εκείνο που διεκδικούμε και συνεχίζουμε κι επιμένουμε στην Ευρώπη είναι ότι η λύση όσον αφορά τη διαχείριση, κι όχι τον περιορισμό, είναι οι νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης από τη μία πλευρά κι η αναγκαστική κατανομή του βάρους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για πάγωμα του πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Βίτσας σχολίασε: «H διαδικασία επανεισδοχής πρακτικά έχει παγώσει από την Τουρκία εδώ και περίπου δύο χρόνια, άρα δεν επηρεάζει την κοινή δήλωση EE- Τουρκίας ως προς τι γίνεται στα νησιά, όμως σε κάθε περίπτωση είναι μία δήλωση πολιτικής, που χρησιμοποιεί το Προσφυγικό για άλλους λόγους. Εμείς με βάση το τι έχουμε αυτή τη στιγμή, τι συνθήκες έχουμε υπογράψει και σε ποιες κοινές δηλώσεις, συμμετέχουμε, λειτουργούμε και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και βεβαίως αυτά δεν γίνονται στην εκφώνηση ενός προεκλογικού λόγου, υπάρχει μία διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί, την οποία η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν έχει ακολουθήσει».

Ερωτηθείς ο υπουργός για τη στάση της Ιταλίας σχετικά με το Προσφυγικό το τελευταίο διάστημα, απάντησε: «Έχουμε μία σημαντική ένδειξη για το πώς η νέα ιταλική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό. Όχι σαν ένα ζήτημα αλληλεγγύης το οποίο υπόκειται στη συνθήκη της Γενεύης αλλά σαν ένα ζήτημα κάποιου τρόπου θωράκισης, δηλαδή ένα νέο φρούριο στην Ευρώπη, αλλά δεν τολμά με μία έννοια να το πει. Έχει σημασία η Ιταλία να παραμείνει στο κείμενο, στο non-paper που έχουμε προσυπογράψει, πέντε χώρες πρώτης υποδοχής, ώστε να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη κι εντός της ΕΕ».

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ και τις βολές εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση των εθνικών ζητημάτων και των ζητημάτων ασφάλειας, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε: «Η ελληνική κυβέρνηση με μέγιστη υπευθυνότητα, σηκώνει ένα βάρος και λύνει ζητήματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί από πολύ καιρό. Από εκεί και πέρα ο αντιπολιτευτικός οίστρος της ΝΔ ακολουθείται από μία αλλαγή συνεχώς θέσεων κι απόψεων μέρα με τη μέρα, είτε σε σχέση με το Μεταναστευτικό είτε στα ζητήματα σε σχέση με την παραβατικότητα». Τέλος, αναφερόμενος στο Μακεδονικό τόνισε ότι «έχει παρουσιαστεί μία ευκαιρία που δημιούργησε η ελληνική κυβέρνηση από μόνη της. Αυτή τη στιγμή η μπάλα βρίσκεται από την πλευρά της πΓΔΜ περιμένουμε να ολοκληρωθεί και δεν πρέπει να ακούμε εθνικιστικές φωνές οι οποίες είναι κι ανιστόρητες είτε από την πλευρά της Ελλάδας είτε από την πΓΔΜ».

11/06/2018 14:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: