Συμβούλιο της Ευρώπης: Ζητά πρόσβαση σε αρχεία της Τουρκίας για τους αγνοούμενους




Απρόσκοπτη πρόσβαση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) σε στρατιωτικές ζώνες και αρχεία ζητά από τις τουρκικές αρχές η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ οι 47 Μόνιμοι Αντιπρόσωποι σημειώνουν τις οκτώ πρόσθετες εκταφές που θα γίνουν εντός του έτους σε στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα, προς αναζήτηση αγνοουμένων.

Σε σημερινή της απόφαση, μετά από τριήμερη συνεδρίαση στο Στρασβούργο για την εποπτεία της υλοποίησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η Επιτροπή Υπουργών αναφέρει ότι λόγω της παρόδου του χρόνου είναι επιτακτική για τις τουρκικές αρχές η διατήρηση της προορατικής (proactive) προσέγγισής τους για παροχή στη ΔΕΑ κάθε αναγκαίας βοήθειας, ώστε η ΔΕΑ να συνεχίσει να επιτυγχάνει απτά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν.

Για τον λόγο αυτό, οι τουρκικές αρχές καλούνται να διασφαλίσουν ότι η ΔΕΑ διαθέτει απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις πιθανές στρατιωτικές ζώνες, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και να παράσχουν στην ΔΕΑ εθελοντικά (proprio motu) κάθε πληροφορία από τα σχετικά αρχεία, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών αρχείων που έχουν στην κατοχή τους, αναφορικά με χώρους ταφής και οποιαδήποτε άλλα μέρη όπου μπορούν να εντοπιστούν λείψανα αγνοουμένων.

Η Επιτροπή Υπουργών σημειώνει με ενδιαφέρον την πληροφόρηση εκ μέρους των τουρκικών αρχών, ότι η ΔΕΑ θα προχωρήσει σε εκταφές σε 8 πρόσθετες στρατιωτικές περιοχές το 2018 καθώς και σε σχέση με τις συνεχιζόμενες εργασίες της «επιτροπής αρχείου» που συστάθηκε από την τουρκική πλευρά για να διερευνήσει τα σχετικά αρχεία για πληροφορίες που ζητούνται από τη ΔΕΑ σε σχέση με τον εντοπισμό λειψάνων.

Παράλληλα, η Επιτροπή Υπουργών σημειώνει την ταυτοποίηση εκ μέρους της ΔΕΑ και τρίτου αγνοούμενου που περιλαμβάνεται στην υπόθεση «Βαρνάβα εναντίον Τουρκίας», του Σάββα Αποστολίδη. Λέει επίσης ότι η «μονάδα αγνοουμένων» της ψευδοαστυνομίας ξεκίνησε τη διερεύνηση σε σχέση με το άτομο αυτό και ότι η διερεύνηση αναφορικά με τον Ανδρέα Βαρνάβα πλησιάζει στην ολοκλήρωση της.

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι επαναλαμβάνουν παράλληλα την έκκλησή τους προς τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα της εργασιών διερεύνησης της «μονάδας αγνοουμένων» καθώς και την ταχεία ολοκλήρωση τους. Καλούν παράλληλα τις τουρκικές αρχές να συνεχίσουν να παρέχουν πληροφόρηση προς την Επιτροπή Υπουργών αναφορικά με την πρόοδο της διερεύνησης και τα συμπεράσματα των τελικών εκθέσεων, ιδιαίτερα στις υποθέσεις που σχετίζονται με τον Σάββα Αποστολίδη και τον Ανδρέα Βαρνάβα.

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι σημειώνουν επίσης την πληροφόρηση που δόθηκε από τις τουρκικές αρχές για τους επιπλέον πόρους που διατέθηκαν στη «μονάδα αγνοουμένων» και τις καλεί να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες ενόψει της επόμενης εξέτασης αυτού του θέματος. Επέμειναν για άλλη μια φορά σταθερά στην άνευ όρων υποχρέωση για καταβολή των αποζημιώσεων που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφαση του, στις 12 Μαΐου 2014, χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Αποφάσισαν να επαναλάβουν την εξέταση του θέματος των αγνοουμένων στη συνάντησή τους που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2019.

Σε ό,τι αφορά τέλος τα θέματα κατεχόμενων περιουσιών, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι αποφάσισα να συνεχίσω την εξέταση των υποθέσεων στην «Ξενίδη-Αρέστη» κατά την συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο του 2018.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
07/06/2018 21:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: