Συμφώνησαν σε οδικό χάρτη για τη Μανμπίτζ ΗΠΑ και Τουρκία, ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου




Με διθυράμβους περιγράφουν τα αποτελέσματα της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα, αναπαράγοντας τις δηλώσεις του τουρκου υπουργού εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο κύριος Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η συνάντηση ήταν επιτυχής και ότι εγκρίθηκε ο οδικός χάρτης για την Μπανπίτζ.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα. Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου με ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε οτι συζήτησε τον οδικό χάρτη της Μανμπίτζ το θέμα της Συρίας και “άλλα περιφερειακά θέματα” χωρίς να δίνει λεπτομέρειες. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνέντευξη του τούρκου υπουργού.

Η ανακοίνωση του State Department

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως οι δύο υπουργοί:

«Επαναβεβαίωσαν ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην αντιμετώπιση των κοινών τους ανησυχιών με πνεύμα συμμαχικής συνεργασίας. ι υπουργοί Τσαβούσογλου και Πομπέο αντάλλαξαν απόψεις για διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Επαναβεβαίωσαν την κοινή τους απόφαση να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές”.

Στην ίδια ανακοίνωση οι Αμερικανοί αναφέρουν πως:

Οι δύο ΥΠΕΞ “εξέτασαν επίσης τις επισημάνσεις της ομάδας εργασίας ΗΠΑ – Τουρκίας για το θέμα της Συρίας που σχετίζονται με το μέλλον της διμερούς μας συνεργασίας στη Συρία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ώστε να συμπεριληφθούν βήματα διασφάλισης της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μανμπίτζ. Υιοθέτησαν έναν Οδικό Χάρτη και υπογράμμισαν την αμοιβαία προσήλωσή τους στην εφαρμογή του και την παρακολούθηση των εξελίξεων στο έδαφος. Επίσης συζήτησαν της σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ και συμφώνησαν να γίνουν και άλλες συναντήσεις των ομάδων εργασίας ώστε να λυθούν θέματα που υφίστανται στις διμερείς σχέσεις. Μάλιστα αμέσως μετά έγινε συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για θέματα Δικαιοσύνης”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: