Στο πλευρό της Λευκωσίας η Κροατία, στην Σύμβαση για την πολιτιστική κληρονομιά




Τη μεγάλη σημασία της Σύμβασης της Λευκωσίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς επεσήμανε η Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, ως Προεδρεύουσα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejćinović, διαβεβαιώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της χώρας της θα προωθήσει το θέμα, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Η κ. Pejćinović απαντούσε σε ερώτηση της βουλευτού Στέλλας Κυριακίδου, Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ, στο Ζάγκρεμπ, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Κροατία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Κυριακίδου υπέβαλε ερώτηση σε σχέση με τις ενέργειες στις οποίες η Κροατική Προεδρία προτίθεται να προβεί, ώστε να προωθηθεί η υπογραφή από περισσότερες χώρες του οργανισμού, της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που σχετίζονται με πολιτιστικά αγαθά, γνωστής ως Σύμβασης της Λευκωσίας, και να καταστεί έτσι δυνατή η εφαρμογή της το συντομότερο.

Η κ. Κυριακίδου συμμετείχε, επίσης, σε συνεδρία της Ad hoc Επιτροπής για το Ρόλο και την Αποστολή της ΚΣΣΕ, στην οποία είναι Αντιπρόεδρος, εκπροσωπώντας επίσης το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Συνέλευσης.

Κατά τη συζήτηση εισηγήσεων, που είχαν υποβληθεί γραπτώς προς τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ από τα Μέλη της Επιτροπής για την πιο εύρυθμη λειτουργία της Συνέλευσης, η κ. Κυριακίδου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως ένα σημαντικό θέμα το οποίο σχετίζεται και με την αξιοπιστία του οργανισμού, είναι η ενδυνάμωση των μηχανισμών παρακολούθησης της τήρησης των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η Συνέλευση πρέπει να εξετάσει την πιθανότητα εφαρμογής αυστηρότερων και αποτελεσματικότερων μέτρων κατά χωρών μελών που επανειλημμένα αρνούνται να συμμορφωθούν με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως εξίσου σημαντικό θέμα είναι η αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Επεσήμανε δε πως πρέπει να επανεξεταστούν οι τρόποι παρακολούθησης από τη Συνέλευση της εφαρμογής των αποφάσεων αυτών μέσα και από τα οικεία Ψηφίσματα και Συστάσεις, και να καταβληθεί παράλληλα κάθε δυνατή προσπάθεια να προωθηθεί στο μέγιστο βαθμό η εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/06/2018 19:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: