Στο χειρότερο σημείο οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Τρικυμία στην Άγκυρα μετά το όχι της Γερουσίας




Πανικό έχει προκαλέσει στην Τουρκία η απόφαση της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκρίνει τροπολογία η οποία θα μπορούσε να εμποδίσει την μεταφορά του μαχητικού αεροσκάφους F-35 στην Άγκυρα, μια κίνηση που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών, που υποτίθεται είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ- και να ματαιώσει τελικά όλο το πρόγραμμα πώλησης των 100 αεροσκαφών αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινίλι Γιλντερίμ μιλώντας στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Haberturk, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή, η οποία ήρθε λίγες μέρες πριν από τις τουρκικές εκλογές της Κυριακής, ως «θλιβερή», και ενάντια στο πνεύμα της συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις,

Μια ρήτρα που προστέθηκε στον νόμο ο οποίος ψηφίστηκε αργά τη Δευτέρα με ψήφους 85 υπέρ έναντι 10 κατά -απαγορεύει τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία (και κυρίως της τεχνολογίας τους) έως ότου υποβληθεί σχέδιο για τον “εξοστρακισμό” της Άγκυρας από τη συμπαραγωγή. Η Τουρκία είναι ένα από τα 14 μέλη του ΝΑΤΟ που εκτός από την αγορά, συμμετέχουν και στην παραγωγή του “αόρατου” μαχητικού, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και το Ισραήλ.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου και οι νομοθέτες των ΗΠΑ ανησυχούν για τη δηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι θα θέσει σε κίνδυνο τα μυστικά του F-35 και των δεδομένων του.

Η Γερουσία εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν: Νέα τροπολογία και νέο όχι στα F-35 της Τουρκίας

Το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο η Τουρκία δήλωσε ότι θα αποκτήσει το επόμενο έτος, έχει την ικανότητα να εκτοξεύει πυραύλους εδάφους-αέρος και βασίζεται σε ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ μαζί με αυτόνομη ανίχνευση και στόχευση το οποίο οι αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι υπονομεύει τα μυστικά του F-35, που αποτελεί την ναυαρχίδα των μαχητικών της Αμερικής.

Οι ΗΠΑ όπως αναφέρουν οι Financial Times, έχουν τη δυνατότητα να απαλλάσσουν από κυρώσεις συμμάχους που αγοράζουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία, αλλά οι ειδικοί επιμένουν ότι αυτές δεν μπορούν να ισχύσουν για τα F-35.

“Ο Ερντογάν έχει ήδη καταβάλει πολλά χρήματα στη Ρωσία, οπότε πρέπει να του πούμε ότι δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προβλήματα μεταξύ του και του Πούτιν, αλλά ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το F-35 συγκεκριμένα “, δήλωσε ο James Jeffrey, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία. “Αυτή είναι μια πραγματική στρατηγική απειλή για μας”, πρόσθεσε

Ο Eric Edelman, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος ήταν επίσης πρεσβευτής στην Τουρκία, δήλωσε ότι οι S-400 βάζουν σε κίνδυνο τα συστήματα του F-35. “Το Πεντάγωνο είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Είχαν ελπίδες ότι το πρόβλημα θα εξανεμιζόταν και ότι θα μπορούσαν να μιλήσουν με τους Τούρκους, επειδή η Τουρκία είναι πολύ σημαντική σύμμαχος. Δεν ήθελαν επίσης να δώσουν στον Ερντογάν την ευκαιρία να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της τουρκικής εθνικής τιμής εναντίον των Αμερικανών στις εκλογές”.

Ο Ερντογάν, επιδιώκει την υποστήριξη των εθνικιστών ψηφοφόρων στις εκλογές του Σαββατοκύριακου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ψηφοφορία στη Γερουσία θα μπορούσε να ενισχύσει τον Τούρκο πρόεδρο, τροφοδοτώντας το επιχείρημά του ότι οι ξένες δυνάμεις συνωμοτούν για να βλάψουν τη χώρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ τους τελευταίους μήνες έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο, από την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Κύπρο το 1974.

Εκτός από τις διαφωνίες για τη Συρία και άλλα ζητήματα, η ψηφοφορία της Γερουσίας αντανακλούσε την ανησυχία των ΗΠΑ και για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος 2016 που η Άγκυρα πιστεύει ότι εγκέφαλος ήταν ο ιεροκυρηκας Γκιουλέν που κατοικεί στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν την κράτηση του Μπράνσον απαράδεκτη και εκβιασμό για την εξασφάλιση ανταλλαγής.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν και κινήσεις προς στην Τουρκία. Τον περασμένο μήνα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για την αποχώρηση των Κούρδων απο την στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.

Ωστόσο, οι διπλωματικές υπερβάσεις κινδυνεύουν να ξεπεραστούν από το Κογκρέσο. Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να υποστεί περαιτέρω αλλαγές στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και δεν αναμένεται να γίνει νόμος παρά αργότερα το καλοκαίρι.

Η Lockheed Martin, κατασκευαστής του F-35, δήλωσε ότι αναμένεται ακόμα να παραδώσει το πρώτο αεροσκάφος F-35 στην Τουρκία σε ειδική τελετή στο Τέξας στις 21 Ιουνίου. Οι Τούρκοι πιλότοι πρόκειται να εκπαιδευτούν στο F-35 στις ΗΠΑ , αλλά τα ίδια τα αεροπλάνα δεν έχουν προγραμματιστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα για τουλάχιστον ένα χρόνο, δίνοντας στον Πενταγώνο χρόνο να βρει μια λύση εάν ο νέος νόμος περάσει.

Πανικός στην Άγκυρα για τα F35: Ατυχής η απόφαση της Γερουσίας, λέει ο Γιλντιρίμ

 

Πηγή: FT

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: