«Στην Ελλάδα αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου», λέει ο Ισραηλινός μουσικός και συνθέτης Kutiman




Ο ταλαντούχος Ισραηλινός μουσικός, συνθέτης και παραγωγός Kutiman, κατά κόσμον Ophir Kutiel, εμφανίζεται σήμερα Τετάρτη 20 Ιουνίου στο Roof stage του Gazarte στο Γκάζι, μια μέρα μετά τη συναυλία του στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τις πρώτες μουσικές εμφανίσεις του, μαζί με την 8μελή μπάντα του, στη χώρα μας, γεγονός που τον πλημμυρίζει με ιδιαίτερη χαρά. Κι εξηγεί τους λόγους.

«Έχω επισκεφτεί την Ελλάδα αρκετές φορές. Τελευταία ήταν στην Αθήνα και στο Πήλιο, το οποίο είναι πανέμορφο, ειδικά αυτή την εποχή, που δεν έχει πολύ κόσμο. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα παίξω στη χώρα σας γιατί είμαστε γείτονες. Τις περισσότερες φορές ταξιδεύω πολύ μακριά από τον τόπο μου. Τώρα χαίρομαι πολύ που μου δίνεται η ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ. Έχουν πολλές ομοιότητες η Ελλάδα και το Ισραήλ, οι άνθρωποι, το φαγητό, η ατμόσφαιρα, το κλίμα, είναι λίγο πολύ τα ίδια. Πραγματικά αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου», δηλώνει με έμφαση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όσο για τη μουσική του, δυσκολεύεται να την περιγράψει. «Είναι μια μίξη από psychedelic, afrobeat, jazz… Διαφορετικά είδη που μου αρέσουν προσπαθώ να τα βάζω όλα μαζί». Και οι επιρροές του; «Μου αρέσει η funk, η afrobeat,η free jazz, όλα τα είδη της ψυχεδελικής ροκ. Κατά περιόδους αλλάζω προτιμήσεις. Αυτή την περίοδο μου αρέσει πάρα πολύ ο Terry Riley, που παίζει ambient μουσική, κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι παρουσιάζω στις συναυλίες μου», τονίζει για τη μουσική του, που δεν επιδέχεται εύκολη κατηγοριοποίηση.

Και ο τρόπος που εμπνέεται; «Καμιά φορά μπορεί να με εμπνεύσει ένα άλμπουμ που θα ακούσω ή ένα ζωντανό σόου που θα δω. Άλλες φορές μπορεί να εμπνευστώ από ένα έργο τέχνης ή να διαβάσω κάτι όμορφο που έγραψε κάποιος», συμπληρώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ισραηλινός καλλιτέχνης έγινε παγκοσμίως γνωστός από το online project του ThruYOU, όπου συνέδεσε αποσπάσματα ερασιτεχνικών βίντεο, συνθέτοντας ένα μοναδικό ηχητικό τοπίο, το οποίο έγινε viral σε λιγότερο από 24 ώρες. Συνεχίζεται αυτό το πρότζεκτ; «Αυτή τη στιγμή όχι. Έκανα μερικά project, άλμπουμ και βίντεο, αλλά τώρα έχω σταματήσει. Ίσως αργότερα να το ξανακάνω, αλλά προς το παρόν έχω επιστρέψει στη μουσική, παίζω, ηχογραφώ», απαντά. Όσο για το πώς προέκυψε ως ιδέα, μας λέει: «Παρακολουθούσα online μαθήματα στο youtube που σε μαθαίνουν πώς να παίζεις κιθάρα ή ντραμς. Τότε μου ήρθε η ιδέα να βάλω τον ντράμερ μαζί με τον κιθαρίστα… Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα».

Η συναυλία δίνεται λίγες μέρες πριν από την κυκλοφορία του τρίτου προσωπικού άλμπουμ του «Don’t Hold Onto the Clouds». Αναφέρει γι’ αυτό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τις προηγούμενες δουλειές μου, ένα άλμπουμ που έχει επηρεαστεί πολύ από τον Terry Riley. Δεν είναι ούτε groovy ούτε funky, είναι περισσότερο ambient, ένα άλμπουμ που μου αρέσει να το ακούω πριν πάω για ύπνο. Με βοηθάει πολύ να αποκοιμηθώ».

Κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί στη συναυλία του, όπου θα ακουστούν τραγούδια από τα υπόλοιπα άλμπουμ του. «Θα είναι μια συναυλία γεμάτη ρυθμό», υποσχέθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

20/06/2018 08:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ελένη Μάρκου
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: