Στη συμφωνία είναι ξεκάθαρο ότι τα Σκόπια δεν έχουν σχέση με την αρχαία Ελλάδα, είπε ο Κοτζιάς




Την εκτίμησή του πως σήμερα έγινε ένα αποφασιστικό βήμα εξέφρασε πριν από λίγο σε συνέντευξή του ο Νίκος Κοτζιάς

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra ο κύριος Κοτζιάς συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Υπεραμυνόμενος της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να προσεγγίσει τα Σκόπια τόνισε πως “εμείς βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε πως πρέπει να φέρουμε κοντά μας αυτή τη χώρα”.

“Θέλουμε μια συμφωνία που να μπορεί να αντέξει στον χρόνο και γιατί να συμφωνήσει μαζί μας και η άλλη πλευρά αν δεν έχει να κερδίσει τίποτα”, τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς. “Δεν θέλω να συμπεριφερθώ σε ένα μικρότερο κράτος όπως μας συμπεριφέρθηκαν άλλοι”. υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως αρκετοί Θεσσαλονικείς περιμένουν τους Σκοπιανούς ως επισκέπτες αλλά μετά κάνουν συγκεντρώσεις κατά της ΠΓΔΜ, όπως και αρκετοί Σκοπιανοί έρχονται στην Ελλάδα, ακούνε ελληνική μουσική αλλά μετά συμμετέχουν σε πορείες και βρίζουν την Ελλάδα.

“Τη συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον και να μη μείνουμε φυλακισμένη στην ιστορία. Στη συμφωνία θα είναι σαφές ότι η φίλη χώρα δεν έχει διάθεση να διεκδικήσει ιστορικές καταβολές”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στη συμφωνία θα προσδιορίζεται πως η “μακεδονική γλώσσα” δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική γλώσσα και πως ανήκει στη σλαβική οικογένεια. Στη συμφωνία είναι σαφές ότι δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και αυτό είχε συμφωνηθεί από τις πρώτες εβδομάδες της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως ακόμα δεν έχει λάβει σαφή θέση στο θέμα και εκτίμησε πως ίσως τα στελέχη της δεν γνωρίζουν τι έχουν διαπραγματευτεί τα προηγούμενα χρόνια. “Τα καλαμπούρια δεν είναι για την εξωτερική πολιτική”, υπογράμμισε ο κύριος Κοτζιάς.

“Τελειώσαμε με τον αλυτρωτισμό του κυρίου Γκρούεφσκι”, είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς. Αναφερόμενος στο θέμα της “μακεδονικής γλώσσας” τόνισε πως η γλώσσα έχει αναγνωριστεί από το 1977 και μόλις το 2010 ο μόνιμος αντιπρόσωπος διαμαρτυρήθηκε στον ΟΗΕ για να λάβει την απάντηση πως είναι αναγνωρισμένη χωρίς καμία διαμαρτυρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως με τη συμφωνία θα αλλάξουν όλα τα εσωτερικά έγγραφα των Σκοπίων και θα φέρουν το νέο όνομα της χώρας και πρόσθεσε ότι έχει λυθεί και το θέμα των συνταγματικών αλλαγών. “Με ενθουσιάζει ακόμα και η αλλαγή του ονόματος της Εκκλησίας”, υπογράμμισε.

Στις 17 Ιουνίου εάν έχουμε επικυρωμένα τα έγγραφα από τη Βουλή τους, εμείς με χαρά θα ανοίξουμε τον δρόμο τους για την ΕΕ στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε πως οι Σκοπιανοί τολμούν να αλλάξουν όνομα για να προχωρήσουν στην Ευρώπη και αναρωτήθηκε: “Εμείς τους θέλουμε Ευρωπαίους ή θέλουμε να κοιτάνε προς Ανατολάς;”

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να μην ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας εκτίμησε πως Θα βρεθεί η πλειοψηφία βουλευτών που θα στηρίξει αυτή τη λύση. Προκαλώντας μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία, είπε πως αν έχει πρόβλημα μπορεί να προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας. Εκτίμησε δε πως το Ποτάμι και μέρος του Κινήματος Αλλαγής θα στηρίξουν τη συμφωνία.

“Καλύτερη συμφωνία σαν αυτή που φέρνουμε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είχε φέρει”, είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

Για την Τουρκία

Νομίζω ότι όλοι και οι διεθνείς παίκτες περιμένουν το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. “Η ελληνική διπλωματία μετρά τα λόγια της”, είπε ο Νίκος Κοτζιάς απαντώντας στις προκλήσεις της Τουρκίας. “Ελπίζω να έχουμε πραγματικά δημοκρατικές εκλογές στην Τουρκία και αυτοί που θα εκλεγούν να πάψουν τις εκδηλώσεις που προκαλούν ανησυχία και ένταση”, πρόσθεσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: