Σήμερα η “μεγάλη στιγμή”: Στις Πρέσπες η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων




Στο χωριό Ψαράδες στη λίμνη Πρεσπών, η οποία ενώνει την Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία, θα υπογραφεί το πρωί της Κυριακής η ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Στην τελετή, εκτός από τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, θα βρεθούν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ροζαμαρί Ντι Κάρλο.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς από τη μία και Μάθιου Νίμιτς και Νίκολα Ντιμιτρόφ από την άλλη θα συναντηθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη λίμνη Πρεσπών για την ειδική τελετή της υπογραφής από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, ενώ προηγουμένως οι δύο πρωθυπουργοί θα απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς.

Αμέσως μετά οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, από την πλευρά της πΓΔΜ, στο χωριό Οτέσοβο, όπου και θα παρακαθίσουν σε γεύμα

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φθάσει γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον Νίκο Κοτζιά, τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Από την απέναντι πλευρά θα φτάσει στους Ψαράδες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και αν δεν το επιτρέψουν, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι θα τους υποδεχθούν στη μαρίνα και αμέσως μετά θα μεταβούν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διαθέτει τέντα για προστασία από καιρικά φαινόμενα. Οι προετοιμασίες είναι ακόμα πυρετώδεις για το στήσιμο της εξέδρας και χρειάστηκε η μεταφορά υλικών με φορτηγά προς το μικρό χωριό των Ψαράδων, όπου όλα και όλοι κινούνται στους ρυθμούς της σημερινής τελετής.

Σε αυτή την εξέδρα θα πραγματοποιηθεί η ειδική τελετή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και από τον Μάθιου Νίμιτς. Πριν από την υπογραφή, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Στην τελετή της υπογραφής θα παραστούν από την ελληνική πλευρά επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το «παρών» θα δώσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Η Ελλάδα θέλει τη λύση του ονοματολογικού περισσότερο από όλους, είπε ο Ν. Κοτζιάς

«Τη λύση στο πρόβλημα του ονοματολογικού δεν τη θέλει κανείς περισσότερο από εμάς», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμού και αναρωτήθηκε αν υπάρχει συμφωνία ως αποτέλεσμα διπλωματίας που δεν αποτελεί συμβιβασμό. «Έχει κανείς την εντύπωση πως μια διεθνής συμφωνία γίνεται χωρίς συμβιβασμούς; Χωρίς συμβιβασμούς κερδίζονται οι πόλεμοι, κερδίσατε πόλεμο κ. Μητσοτάκη;», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης συμφωνίας ως «πατριωτικής» και απέκρουσε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί επιθετικών βλέψεων της πΓΔΜ. «Από ποιους κινδυνεύει η χώρα; Από αυτούς που δεν έχουν ούτε πολεμική αεροπορία ή από αυτούς που αγοράζουν F-35;», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για μαξιμαλισμούς, λέγοντας ότι θέλει να πάρει τα πάντα και να μην δώσει τίποτα στην άλλη πλευρά, ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα θέλουν να λυθεί το πρόβλημα, αλλά δεν το λένε ανοικτά για αντιπολιτευτικούς λόγους σκοπούς.

Επιπλέον, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Ακούω τον Ιβάνοφ, το VMRO να λένε ότι μας παραδίδουν τα πάντα. Πώς γίνεται και εμείς να παραδίδουμε τα πάντα και αυτοί να μας παραδίδουν τα πάντα;», προσθέτοντας ότι η χώρα χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που θέλουν λύση και σε αυτούς που έχουν δημιουργήσει όλα τα προβλήματα. «Είστε οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας. Η διεθνής συμφωνία είναι πρόοδος», είπε προς τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Κοτζιάς.

Εν συνεχεία, ο κ. Κοτζιάς κατέθεσε διαβαθμισμένα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών με τα οποία, όπως υποστήριξε, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ το 2009 αποδέχτηκε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να κερδίσει το “erga omnes” (χρήση του ονόματος έναντι όλων), ένα διπλωματικό κέρδος που, όπως είπε, δεν το κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως ούτε και τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Εμείς σε αντίθεση με το παρελθόν δεν δώσαμε εθνότητα. Η συμφωνία λέει ιθαγένεια. Εσείς τη δίνετε την εθνότητα. Γιατί, όταν η συμφωνία λέει ταυτότητα και εσείς εθνότητα, εσάς θα επικαλεστεί η άλλη πλευρά», είπε ο κ. Κοτζιάς.

ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα/Αθήνα 16/06/2018 23:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: