Σήμερα η ώρα της κρίσης για το ελληνικό χρέος: Το Eurogroup θα πάρει τα “κατάλληλα μέτρα”




O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει τα κατάλληλα μέτρα ελάφρυνσής του, από αυτά που είχε διευκρινίσει πριν από δύο χρόνια.

Τα παραπάνω δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Luxemburg Times.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί  δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», μιλώντας για τη συνολική συμφωνία που αναμένεται να λάβει το σημερινό Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Στην ερώτηση για το τι είδους ελάφρυνση χρέους είναι πιθανή για την Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ απάντησε:

«Το είδος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους διευκρινίσθηκε από το Eurogroup πριν από δύο χρόνια. Αναφέρθηκε πολύ καθαρά ποια είδη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι πιθανά. Επομένως, γνωρίζουμε ακριβώς το μενού που είναι διαθέσιμο και το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας και στη συνέχεια θα αποφασίσει ποια μέτρα είναι κατάλληλα υπό αυτές τις συνθήκες. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει λάβει μεγάλη ελάφρυνση χρέους στο παρελθόν. Και αυτό ωφελεί ήδη πολύ τον ελληνικό προϋπολογισμό σήμερα. Επομένως, το ερώτημα είναι πόσο περισσότερη χρειάζεται. Σίγουρα όχι «κούρεμα», αλλά πιθανόν κάποια μέτρα για να υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».

Ερωτηθείς, αν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του αυριανού Eurogroup όσον αφορά την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ESM, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών ενίσχυσης της Ευρωζώνης, ο Ρέγκλινγκ απάντησε:

«Θεωρώ ότι η δυναμική επιταχύνθηκε πάλι τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πρόβλεψη. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθούν κάποια αποτελέσματα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις από τις χώρες. Θεωρώ ότι όλοι συμφωνούν πως ο ESM θα παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο στο μέλλον, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς σήμερα τι σημαίνει αυτό σχετικά με κάθε μία από τις διαφορετικές απόψεις που συζητούνται».

Ο Ρέγκλινγκ είπε ότι φαίνεται να υπάρχει σημαντική συμφωνία σχετικά με την παροχή από τον ESM ενός διχτυού ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης και Εκκαθάρισης Τραπεζών της Ευρωζώνης (SRF).

Για το ΔΝΤ, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι θα εμπλέκεται και σε μελλοντικά προγράμματα του ESM, «αλλά πιθανόν όχι τόσο σημαντικά όπως στα πρώτα χρόνια της κρίσης», ενώ για την πρόταση να καθιερωθεί μία συμπληρωματική ασφάλιση των ανέργων στο επίπεδο της Ευρωζώνης είπε ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποια συναίνεση.

Μοσκοβισί: Το Eurogroup να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος

«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας για τη συνολική συμφωνία που αναμένεται να λάβει το σημερινό Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες, με θέμα την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα από την αρχή της κρίσης έως σήμερα.

«Μετά από οκτώ χρόνια χρηματοοικονομικής βοήθειας και επώδυνων θυσιών του ελληνικού λαού, το Eurogroup αύριο πρέπει να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για να ολοκληρωθεί θετικά το ελληνικό πρόγραμμα» σημείωσε, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας «ισορροπημένος συμβιβασμός» που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Μοσκοβισί ανακοίνωσε ότι και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος έχουν ικανοποιηθεί από την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην Ευρωζώνη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Όπως επισήμανε, η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη, η οποία κλείνει αποφασιστικά το κεφάλαιο της κρίσης.

Ο επίτροπος Οικονομίας υπενθύμισε την «πρωτοφανή αλληλεγγύη» που έλαβε η Ελλάδα, καθώς από το 2010 έχουν διατεθεί 273,7 δισ. ευρώ για τη χώρα (241,6 δισ. ευρώ από χώρες της ζώνης του ευρώ και 32,1 δισ. από το ΔΝΤ) και συμπλήρωσε πως σε αντιστάθμισμα, η Ελλάδα υλοποίησε ένα «κύμα δύσκολων μεταρρυθμίσεων χωρίς προηγούμενο».

Επίσης, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει περισσότερες από 450 δράσεις (συμπεριλαμβανομένων των 88 από την τέταρτη αξιολόγηση), από τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης έως τον εκσυγχρονισμό των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, οι οποίες, όπως είπε, σήμερα αποδίδουν καρπούς. Αναφέρθηκε στον ΦΠΑ, στο κτηματολόγιο που ήδη καλύπτει το 1/3 των δικαιωμάτων ακίνητης περιουσίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021 και στην καθιέρωση της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης, που ολοκληρώθηκε το 2016.

Ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας από την αρχή της κρίσης ως σήμερα, παρατηρώντας ότι η ελληνική οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση το 2008 και το 2017 επέστρεψε στην ανάπτυξη (1,4%), ότι από δημοσιονομικό έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009 η Ελλάδα επιτυγχάνει από το 2016 πλεόνασμα (0,8% πέρυσι) και ότι από τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας 27,5%, το 2013, η ανεργία μειώνεται σταθερά, φτάνοντας το 20,1% φέτος.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της Ελλάδας. Σημείωσε ότι το τέλος του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, πρέπει να σηματοδοτήσει μία «απτή αλλαγή» για τη χώρα και να αποτελέσει τη στιγμή ομαλοποίησής της. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε, επίσης, ότι την επομένη της 20ής Αυγούστου, η Επιτροπή προτείνει η Ελλάδα να ενταχθεί σε «ενισχυμένη εποπτεία», προκειμένου να παρακολουθούνται η εξέλιξη του χρέους, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια.

Καταλήγοντας, ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, στάθηκαν από την αρχή της κρίσης στο πλευρό της Ελλάδας και σημείωσε ότι η Επιτροπή, από την πλευρά της, θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί πως αυτό το «νέο κεφάλαιο» που ανοίγεται για την Ελλάδα θα είναι πραγματικά μία «ιστορία επιτυχίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βρυξέλλες, Belgium

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: