Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου ως ενδιάμεσου ασφαλούς σταθμού αμάχων, λέει ο Χριστοδουλίδης




Στον ρόλο της Κύπρου, τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό, ως ενδιάμεσου ασφαλούς σταθμού αμάχων αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε εργαστήριο που διοργάνωσε, στη Λευκωσία, το Γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Κύπρο και το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο εργαστήριο, με θέμα την ενίσχυση του συντονισμού για την υποστήριξη του αποτελεσματικού σχεδιασμού εκκένωσης μέσω της Κύπρου, ο υπουργός υπενθύμισε ότι η Κύπρος δοκιμάστηκε ως μέσο διέλευσης για την εκκένωση χιλιάδων αμάχων κατά τη διάρκεια της κρίσης στον Λίβανο το 2006.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία του ειδικού σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», το οποίο αφορά την οργανωμένη υποδοχή, τη φιλοξενία και τον επαναπατρισμό αμάχων, που από γειτονική περιοχή κρίσης, μέσω Κύπρου. Αυτό το σχέδιο, σημείωσε, διέπει τις υποδομές και τις εσωτερικές διαδικασίες στις περιπτώσεις εκκένωσης αμάχων και προβλέπει τον συντονισμό με ξένες αποστολές και άλλους διεθνείς παράγοντες, ως σημαντικό μέρος για μία επιτυχημένη επιχείρηση εκκένωσης.

«Αν δεν υπάρχει αποτελεσματικός συντονισμός με τις ξένες κυβερνήσεις και ομάδες διαχείρισης κρίσης των αμάχων, που εκκενώνονται από τις χώρες προέλευσής τους, καθώς και με τοπικούς και διεθνείς μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, τέτοια επιχείρηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά» επισήμανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

28/06/2018 14:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ του Α. Βικέτου
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: