Σιγή “ιχθύος” από τον εκπρόσωπο του γ.γ του Σ.Α. ΟΗΕ για διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό




Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζουρίκ απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις του Ρώσου προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Ιούνιο, Βασίλι Νεμπένζια, ότι είχε γίνει εισήγηση για διορισμό έναν ειδικό απεσταλμένο στο Κυπριακό, αλλά δεν αναμένει αυτό να συμβεί πριν από κάποιες πολιτικές εξελίξεις, υπονοώντας τις εκλογές στην Τουρκία.

Απαντώντας πριν λίγο σε ερώτηση, ότι ενώ η Τζέιν Χολ Λουτ έγινε δεκτή από μία πλευρά, τα Ηνωμένα Εθνη δήλωσαν πως δεν έχουν κάτι να ανακοινώσουν, ο κ. Ντουζαρίκ είπε:

«Εχουμε μία υπόθεση στην οποία κάποιοι εικάζουν, ενώ δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους μας. Εμείς θα προβούμε σε ανακοίνωση όταν χρειάζεται, όταν αισθανόμαστε ότι η κατάσταση είναι έτοιμη. Στην Κύπρο τα περισσότερα θέματα που χειριζόμαστε είναι ευαίσθητα και περίπλοκα και δεν θα μιλήσω για το μέλλον, λέγοντας εάν και πότε θα ανακοινώσουμε …».

Σε επισήμανση ότι ο ΓΓ του είχε επιχειρήσει (το Φεβρουάριο) να στείλει ειδικό απεσταλμένο τον Γάλλο πρώην βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Μαρί Γκουένο (Jean-Marie Guéhenno), αλλά απερρίφθη (από την Τουρκία) γιατί προέρχεται από χώρα μέλος της Ε.Ε., ο κ. Ντουζαρίκ είπε:

«Δεν θα εισέλθω στις όποιες συνομιλίες πιθανόν να είχαμε. Είναι προφανής η απάντηση πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν προτείνουν απεσταλμένο, ή διαμεσολαβητή, ή διαπραγματευτή μεταξύ μερών, όταν δεν συμφωνούν αμφότερα στο πρόσωπο. Για την περίπτωση του κ. Γκουενό, δεν έχω συγκεκριμένο σχόλιο».

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – Αποστόλη Ζουπανιώτη – ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ/ΗΠΑ 04/06/2018 21:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: