Σε θρίλερ για γερά νευρά εξελίσσεται το Eurogroup: Οι διαφωνίες για το ελληνικό χρέος




Μακρά προβλέπεται η νύχτα στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος καθώς έχουν εκδηλωθεί διαφωνίες μεταξύ των ισχυρών για την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, αλλά και για το ύψος του μαξιλαριού  όπως επίσης και για  τα χρήματα που προτείνεται να διατεθούν για την αποπληρωμή -έστω μέρους- του δανείου του ΔΝΤ.

Αν και οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο, έγινε γνωστό ότι η Γερμανία προσπάθησε να κρατήσει το “μέγεθος και το εύρος” του συνολικού πακέτου “όσο το δυνατόν πιο μικρό” και με αυτή τη θέση διαφώνησε εντόνως η Γαλλία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας, Γαλλία και Γερμανίας, αποχώρησαν προσωρινά από τη συνεδρίαση για να προβούν σε μια τριμερή συνάντηση.

Από τις προηγούμενες ημέρες  η Γερμανία  είχε σκληρύνει τη στάση της, προτείνοντας επιμήκυνση το πολύ κατά 3 έτη στο δάνειο του EFSF (πρόκειται για το δεύτερο δάνειο που έχει λάβει η Ελλάδα).

Το μέγεθος του “μαξιλαριού” εξαρτάται από το μέγεθος της επιμήκυνσης και την αποπληρωμή του ΔΝΤ. Το εύρος διακύμανσης βρίσκεται ανάμεσα στα 20 με 30 δις για το “μαξιλάρι” και της επιμήκυνσης από τα 5 ως τα 15 χρόνια.

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία και με την Αθήνα  ως προς το ελάχιστο όριο δόσης, δημοσιονομικού μαξιλαριού και επιμήκυνσης που μπορεί πολιτικά να δεχθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Συνόδου, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να σχολιάσει το ελληνικό ζήτημα. “Μην με ρωτήσετε για την Ελλάδα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Δεν θα απαντήσω”, είπε.

Πάντως η πανηγυρική συνεδρίαση  του Eurogroup θα είναι μαραθώνια  και φαίνεται ότι εξελίσσεται σε θρίλερ και σε μια μαραθώνια αντιπαράθεση.

Σκληρό “μπρα ντε φερ” Γαλλίας Γερμανίας για το ελληνικό χρέος: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε εξέλιξη

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: