Σε ανησυχητικά επίπεδα η ανθρωπιστική κρίση στο Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με ΜΚΟ




Η ανθρωπιστική κρίση στο εμπόλεμο Νότιο Σουδάν επιδεινώνεται και φτάνει σε ανησυχητικά επίπεδα, προειδοποίησε σήμερα από το Ναϊρόμπι ο γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Norwegian Refugee Council (NRC) Γιαν Έγκελαντ.

«Δεν έχω δει ποτέ, δεν έχω ακούσει να μιλάνε, ούτε έχω υπάρξει μάρτυρας τόσων κατοίκων που έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια σε τόσες επαρχίες της χώρας» όσους στο Νότιο Σουδάν, τόνισε ο Έγκελαντ.

«Αυτό που διαφέρει φέτος είναι ότι η διατροφική ανασφάλεια έχει επεκταθεί σε νέες επαρχίες της χώρας», κυρίως στις επαρχίες του νότου όπως αυτή της Κεντρικής Εκουατόρια, διευκρίνισε ο ίδιος μετά το πέρας μιας τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Νότιο Σουδάν.

Ο γενικός γραμματέας του NRC υπογράμμισε τις αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να εργαστούν στο Νότιο Σουδάν.

Ο Έγκελαντ αναφέρθηκε στην έλλειψη χρηματοδότησης των προγραμμάτων αρωγής αλλά και στην κατάσταση ασφαλείας στη χώρα που εμποδίζει το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Από τον Δεκέμβριο του 2013, οπότε ξεκίνησε ο εμφύλιος στο Νότιο Σουδάν, 101 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί στη χώρα, τόνισε.

Το 2018, 7 εκατομμύρια Νοτιοσουδανοί θα έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, εκτιμά ο ΟΗΕ.

07/06/2018 13:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Ναϊρόμπι, Κένυα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: