Σχέδιο αφυπηρέτησης για 900 υπαλλήλους της Συνεργατικής: 1100 στην Ελληνική Τράπεζα




Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφωνούν ότι θα πρέπει να ετοιμαστεί ένα ελκυστικό σχέδιο αφυπηρέτησης για τους 900 υπαλλήλους της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Altamira που πρέπει να αποχωρήσουν ώστε να μεταφερθούν οι άλλοι 1.100 στην Ελληνική Τράπεζα.

Το απόγευμα της Τρίτης οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΕΤΥΚ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΣΥ συζήτησαν για την εθελούσια αφυπηρέτηση. `Οπως λέχθηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να σταθμιστούν ώστε το σχέδιο να είναι δίκαιο και ελκυστικό.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ, Χρίστος Παναγίδης, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση είπε πως “αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι το σχέδιο θα πρέπει να απευθύνεται σε όλο το προσωπικό, σε όλους τους συναδέλφους, είτε εργάζονται σε τράπεζα, είτε στην Altamira και να είναι αρκούντως ελκυστικό προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες επιζήμιες αντιπαραθέσεις».

Ερωτηθείς αναφορικά με το ποσό της αποζημίωσης, είπε πως επί του θέματος έχουν λεχθεί αρκετά και πρόσθεσε πως αυτό που μπορεί να αναφερθεί επί του παρόντος είναι πως η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει οριστικοποιηθεί οτιδήποτε.

Είπε επίσης πως η γενικότερη θέση που υπάρχει είναι πως το σχέδιο πρέπει να είναι ελκυστικό και να απευθύνεται σε όλο το προσωπικό προκειμένου να πετύχει.

Το μήνυμα που οφείλουμε να στείλουμε στους συναδέλφους είναι πως ως ΕΤΥΚ που εκπροσωπούμε τους μισούς περίπου υπαλλήλους, διαισθανόμαστε την ευθύνη που έχουμε και θα καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας ώστε να μην θυματοποιηθούν εργαζόμενοι και να προκύψει ένα σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «καταβάλαμε άλλη μια προσπάθεια για να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία αναφορικά με το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης».

Πρόσθεσε ότι αντηλλάγησαν απόψεις και ο διάλογος θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και ανέφερε ότι «μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε πως υπάρχουν ακόμα κάποια πράγματα για τα οποία θα πρέπει η τράπεζα να μας δώσει σαν στοιχεία και ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε όλοι και δηλώνουμε και οι δύο πλευρές ότι το σχέδιο θα είναι ελκυστικό και να μπορέσει να δώσει απαντήσεις».

Πρέπει ανέφερε περαιτέρω «να είναι δίκαιο, με τις ανομοιομορφίες οι οποίες υπάρχουν στους μισθούς και τα ωφελήματα του κόσμου, ώστε να μπορέσουν, όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων να το αξιοποιήσουν».

Ερωτηθείς αν το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης θα καλύπτει και υπαλλήλους κάτω των 45 χρόνων δεδομένου ότι 60% των υπαλλήλων της Συνεργατικής Κεντρικής είναι κάτω των 45 ετών, είπε πως είναι μια σωρεία παραμέτρων που δημιουργούν μεγαλύτερη δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας και παρέθεσε την ανομοιομορφία στους μισθούς, τις ηλικίες του προσωπικού και πολλά άλλα.

Ο Γενικός Γραμματέας ΠΑ.Σ.Ε.Υ ΠΕΟ, Σάββας Τούλουπος, αφού ανέφερε ότι «είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης», πρόσθεσε ότι συζητούμε διάφορα και διαφορετικά ποσά και επί του παρόντος δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε οποιοδήποτε ποσό.
Ερωτηθείς εάν σε αυτό το θέμα οι δύο πλευρές είναι κοντά, είπε πως «υπάρχει κοινή διάθεση και των δύο πλευρών να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να έχουμε ένα ελκυστικό σχέδιο το οποίο να μπορούν να αξιοποιήσουν όλες οι κατηγορίες του προσωπικού».

«Δεν μπορούμε να στοχεύσουμε μια συγκεκριμένη ομάδα του προσωπικού», είπε, σημειώνοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε ώστε ο αριθμός των 900 υπαλλήλων που στοχεύει η τράπεζα να αποχωρήσουν να είναι σε όλες τις κατηγορίες και σε όλους τους υπαλλήλους».

«Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι χρειάζεται ακόμα λίγος χρόνος, ώστε να γίνουν και άλλες συναντήσεις για να βρούμε τον μαγικό αριθμό που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των μελών μας», είπε, διευκρινίζοντας ότι ο διάλογος γίνεται με τη διεύθυνση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. «Αυτή θα τρέξει το σχέδιο και αυτή θα το πληρώσει», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν στη συζήτηση συμμετέχει και η Ελληνική Τράπεζα, απάντησε ότι η Ελληνική Τράπεζα συμφώνησε να πάρει 1.100 συναδέλφους, οι οποίοι θα μεταφερθούν με τα ίδια δικαιώματα και τα ίδια ωφελήματα που περιέχονται στις συλλογικές συμβάσεις.

Ο Ανώτερος Μόνιμος Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Ανδρέας Λουκάς, είπε ότι όλες οι συντεχνίες ανεξαρτήτως του αριθμού των υπαλλήλων που εκπροσωπούν παρευρέθηκαν στη συνάντηση επειδή αντιλαμβάνονται ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

«Κοινή επιδίωξη και κοινός στόχος να εξασφαλιστεί ένα πετυχημένο και ελκυστικό σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης για τους υπαλλήλους που πρέπει να αποχωρήσουν, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με την μεταφορά των υπόλοιπων συναδέλφων στην Ελληνική Τράπεζα», πρόσθεσε.

Το θέμα είναι πολύπλοκο έχει πολλές παραμέτρους, βρισκόμαστε σε διάλογο, κάναμε κάποια βήματα μπροστά, αλλά υπολείπεται χρόνος, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η επιδίωξη είναι να τελειώσουμε το συντομότερο.

Ο κ. Λουκάς διευκρίνισε πως η κατάληξη δεν είναι θέμα ημερών. Πρόσθεσε ότι θέσαμε βασικά ερωτήματα στη διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, για κάποια εκ των οποίων ίσως να χρειαστεί συνεννόηση όχι μόνο με το ΔΣ της Τράπεζας, αλλά και με τον ιδιοκτήτη – τον Υπουργό Οικονομικών – οπόταν προσδοκούμε όταν θα επανέλθουμε να έχουμε ένα καινούργιο πλαίσιο επί του οποίου να μπορούμε να προχωρήσουμε.

Είπε τέλος ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προανέφερε.

Οι μέτοχοι της κυπριακής Συνεργατικής ενέκριναν την πρόταση της Ελληνικής Τράπεζας

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/06/2018 19:44

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: