Ρίχνει τους τόνους η Γαλλία για το Aquarius: “Θέλουμε συνεργασία και διάλογο με τη Ρώμη”




Η Γαλλία είναι προσηλωμένη στον διάλογο και στην συνεργασία με την Ιταλία ως προς την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, την ώρα που οι τόνοι ανεβαίνουν ανάμεσα στο Παρίσι και την Ρώμη.

«Κατανοούμε πλήρως το βάρος που οι μεταναστευτικές πιέσεις σημαίνουν για την Ιταλία και τις προσπάθειες που καταβάλλει αυτή η χώρα. Καμία από τις δηλώσεις που έγιναν από τις γαλλικές αρχές δεν θέτει σε αμφισβήτηση αυτό το γεγονός», αναφέρει ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε γραπτή δήλωση λίγη ώρα πριν η ιταλική κυβέρνηση ζητήσει από το Παρίσι «επίσημη συγγνώμη» για τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν με τις οποίες κατήγγελλε τον κυνισμό και την ανευθυνότητα των Ιταλών.

«Εάν η επίσημη συγγνώμη δεν έρθει, ο πρωθυπουργός (Τζουζέπε) Κόντε θα κάνει καλά να μην πάει στην Γαλλία», για την προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής με τον Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα.

Νωρίτερα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας σχετικά με το ίδιο θέμα.

«Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο και την συνεργασία που διατηρούμε με την Ρώμη για το θέμα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

«Για τις χώρες μας, είναι ουσιαστικής σημασίας να φθάσουμε γρήγορα σε συμφωνία για την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, για την ενίσχυση της κοινής μας δράσης προς τις χώρες καταγωγής και διέλευσης και, ευρύτερα, για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών μας συνόρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Το θέμα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης Μακρόν-Κόντε την Παρασκευή.

Η διπλωματική ένταση ανάμεσα στο Παρίσι και την Ρώμη έχει ως πηγή την υπόθεση του Aquarius, του πλοίου που μεταφέρει 629 διασωθέντες μετανάστες που η κυβέρνηση ακροδεξιών/λαϊκιστών της Ρώμης αρνήθηκε να δεχθεί.

Η ιταλική στάση προκάλεσε την οργή του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επικρίνεται στην Γαλλία διότι δεν πρότεινε να δεχθεί το πλοίο με τους μετανάστες, όπως έκανε η Ισπανία του Πέδρο Σάντσεθ.

13/06/2018 15:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: