“Ραντεβού στα τυφλά” και σε “βαρομετρικό χαμηλό” η συνάντηση Πομπέο-Τσαβούσογλου




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο φιλοξενεί σήμερα Δευτέρα τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσόγλου, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για ένα «ραντεβού στα τυφλά» με εξαιρετικά αμφίβολο αποτέλεσμα. Ήδη οι πρώτες δηλώσεις που έγιναν από τις δύο πλευρές ενόψει τις συνάντησης είναι ένα σημάδι ότι οι δύο εταίροι ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και είναι πολύ πιθανόν να μην συναντηθούν πουθενά.

Ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών θέλοντας ίσως να επηρεάσει τις εξελίξεις έσπευσε να δηλώσει ότι υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τον οδικό χάρτη αποχώρησης των Αμερικανών από την Μανμπίτζ, για να εισπράξει λίγο αργότερα την απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι “δεν υπάρχει καμία συμφωνία”.

Το θέμα της Συρίας και των Κούρδων, είναι ένα από τα σύννεφα που προσδιορίζουν το βαρομετρικό χαμηλό αυτής της συνάντησης. Τα άλλα εξίσου «βαριά» είναι

  • Η συνεχιζόμενη φυλάκιση του πάστορα Μπράνσον που κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν για κατασκοπεία και συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος
  • Η προμήθεια των Ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 και ο σφιχτός εναγκαλισμός της Άγκυρας με τη Μόσχα
  • Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν και οι υπόγειες διαδρομές χρήματος προς την Τεχεράνη

Μετά την εισβολή στο Αφρίν και την εκδίωξη των Κούρδων ανταρτών, ο Ερντογάν σχεδιάζει προέλαση προς την Μαμπίτζ όπου όμως βρίσκονται αμερικανικά στρατεύματα για την ενίσχυση των Κούρδων του YPG οι οποίοι μάχονται τα υπολείμματα του Ισλαμικού κράτους.

Η Τουρκία θέλει τα στρατεύματα των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Μαμπίτζ ώστε δυνάμεις της να μπορούν να απομακρύνουν τους Κούρδους.

Ο Πομπέο στη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου θα “ξεκαθαρίσει” τα θέματα με την Τουρκία

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Ναόυερτ, αυτή την εβδομάδα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι οι δύο χώρες είχαν καταλήξει σε συμφωνία και σε  έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της Μαμπίτζ.

  • Με την δήλωση αυτή ουσιαστικά η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε στην Τουρκία ότι όσα ενδεχομένως είχε συζητήσει με τον προηγούμενο υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον  ήταν γραμμένα στο …χιόνι. Σήμερα θα αποδειχθεί τι ισχύει, και τι δεν ισχύει…

Βεβαίως η θέση της Ουάσιγκτον για το θέμα της Συρίας είναι ομιχλώδης, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να αποχωρήσει από τη χώρα. Το θέμα ωστόσο δεν είναι απλό καθώς οι σύμβουλοι του Πενταγώνου προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο θα αφήσει ελεύθερο πεδίο στην Τεχεράνη κάτι που δεν επιθυμεί καθόλου ούτε το Ισραήλ.

Στην πραγματικότητα ο Πομπέο πρέπει αυτή τη στιγμή να «τετραγωνίσει τον κύκλο» στο θέμα της Συρίας ικανοποιώντας από τη μια την επιθυμία του Τραμπ για αποχώρηση και από την άλλη να συμπαρασταθεί στο Ισραήλ που θέλει να συντρίψει του συμμάχους του Ιράν.

Στην εξίσωση αυτή η Τουρκία αποτελεί μια μεταβλητή αλλά σίγουρα όχι το βασικό μέλημα του Πομπέο. Μπορεί δηλαδή κάλλιστα η Άγκυρα να μετεξελιχθεί το ίδιο εύκολα  σε λύση όσο και σε πρόβλημα.

Τα F-35 δεν φαίνονται στον ορίζοντα, προς το παρόν

Καθώς απομένουν λίγες μόνο εβδομάδες για τις εκλογές στην Τουρκία τα μηνύματα που φτάνουν από την Ουάσιγκτον στον Ταγίπ Ερντογάν μέχρι τώρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά και αισιόδοξα.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, εν μέσω εικασιών από μερικούς εμπειρογνώμονες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουν στα σχέδιά τους για τη πώληση των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, η Βουλή και η Γερουσία, προώθησαν νομοσχέδια για να εμποδίσουν την πώληση. Η επιχειρηματολογία των Αμερικανών εκπροσώπων είχε δύο σημεία αιχμής. Την προμήθεια των S-400 και τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνον.

Η προμήθεια των S-400 είναι “κόκκινο πανί” για τους Αμερικανούς και οι πιέσεις προς την Άγκυρα για αναστολή της προμήθειας τους είναι “ικανή και αναγκαία συνθήκη” για την παραχώρηση των F-35. Βέβαια υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές λύσεις όπως ο παροπλισμός των ρωσικών πυραύλων κάτι που  έγινε με τους S-300 της Ελλάδας, ή  η χορήγηση των αμερικανικών αεροσκαφών χωρίς το εξελιγμένο λογισμικό, κάτι που προωθούν και οι Ισραηλινοί οι οποίοι έχουν το υπερσύγχρονο αεροπλάνο.

  • Οι λεονταρισμοί που ακούγονται από την Άγυρα για προμήθεια ρωσικών Su-57, είναι η λύση που στέλνει αυτόματα την Τουρκία από τους συμμάχους της Αμερικής στο στρατόπεδο των εχθρών μια και καλή.

Μπράνσον το “μεγάλο αγκάθι”

Το θέμα του πάστορα Μπράνσον είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ουάσιγκτον. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ενός Αμερικανού που απελευθερώθηκε από τη Βενεζουέλα, ο Πρόεδρος Τραμπ, αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης του Μπράνσον και έθεσε τον τόνο στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις με μάλλον αυστηρές εκφράσεις για την Άγκυρα.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η πολιτική απελευθέρωσης Αμερικάνων που κρατούνται σε άλλες χώρες είναι στη βασική ατζέντα της στρατηγικής του Τραμπ, όπως φάνηκε και από τη δημοσιότητα που δίνει στις υποθέσεις αυτές (Βενεζουέλα, Βόρειος Κορέα).

Έτσι θεωρεί μάλλον προσωπική αποτυχία το να μην μπορεί να απελευθερώσει ένα Αμερικανό και μάλιστα πάστορα, που κρατείται σε μια «φίλη και σύμμαχο» χώρα. Είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν, μόλις τελειώσουν οι εκλογές -αν όχι νωρίτερα- θα πρέπει να δείξει εμπράκτως τη μεταμέλεια και την αφοσίωση του και γι’ αυτό το θέμα απέναντι στον Τραμπ και την Αμερική.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Πάστορας Μπράνσον ανήκει στην ίδια εκκλησία με τον Πομπέο (Ευαγγελική Πρεσβυτεριανή Εκκλησία) και είναι βέβαιο ότι το θέμα της αποφυλάκισης του θα τεθεί άμεσα και επιτακτικά στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κατά τη συνάντηση του με τον κ. Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Άνθρωποι που γνωρίζουν λένε ότι ο Πομπέο δεν πρόκειται να δεχθεί δικαιολογίες του τύπου «ο Μπράνσον είναι κατάσκοπος και πραξικοπηματίας για τον οποίον πρέπει να απαντήσει η δικαιοσύνη της Τουρκίας», που ενδεχομένως να ψελλίσει ο Τσαβούσογλου. Ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας και πρώην επικεφαλής της CIA, θεωρεί ότι για το θέμα αυτό όχι μόνο πρέπει να ικανοποιήσει την επιθυμία του Προέδρου αλλά έχει και προσωπικά κίνητρα.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το κλίμα μέσα στο οποίο γίνεται η σημερινή συνάντηση Πομπέο Τσαβούσογλου. Ίσως ποτέ δεν μάθουμε τι ακριβώς θα ειπωθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά είναι βέβαιο ότι αυτή η αναμέτρηση θα έχει έναν νικητή. Το ζητούμενο είναι αν η νίκη θα είναι στα σημεία η “νοκ άουτ”.

Οι ΗΠΑ αποφασίζουν: Οι Τούρκοι είναι αξιόπιστοι σύμμαχοι ή θα καταλήξουν στα …σκουπίδια;

Οδεύουν προς μετωπική σύγκρουση: Απειλεί να κλείσει τη βάση του Ιντσιρλίκ ο Τσαβούσογλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: